Ταλέντο ή συνεχής δράση;

O Henry Ford είχε αποτύχει στον τομέα των επιχειρήσεων αρκετές φορές, ενώ χρεοκόπησε πέντε φορές πριν κατορθώσει να δημιουργήσει τη γνωστή σε όλους μας αυτοκινητοβιομηχανία Ford. Οι δάσκαλοι του Tomas Edison του έλεγαν ότι ήταν πολύ ηλίθιος για να καταλάβει τα εκάστοτε μαθήματα. Ο Beethoven έπαιζε τόσο αδέξια βιολί που οι καθηγητές του, θεωρούσαν ότι η αποτυχία στην σταδιοδρομία του ως συνθέτη θα ήταν σίγουρη.

Διάβασα πρόσφατα στην αυτοβιογραφία του Stephen Hawking ότι ο ίδιος έμαθε να διαβάζει στα 8 του χρόνια, μιας και πήγαινε σε σχολείο που ακολουθούσε διαφορετικό τρόπο διδασκαλίας. (ή μη διδασκαλίας :P)

Μπορώ να βρω άλλες τόσες ιστορίες για να σας αποδείξω ότι το ταλέντο είναι ο τελευταίος τροχός της άμαξας.

Πέρα από διάσημα πρόσωπα ανά τους αιώνες, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν βιώσει μέσα από την καθημερινότητα ότι η συνεχής δράση φέρνει αποτελέσματα ενώ το ταλέντο έρχεται «τελευταίο και  καταϊδρωμένο».

Γιατί όμως ακόμα κυριαρχεί αυτή η άποψη; 

Σύντομες ιστορίες και τηλεόραση

Αν ασχοληθείτε για ένα χρονικό διάστημα με τα μέσα ενημέρωσης και ειδικότερα με την τηλεόραση, μπορεί να πετύχετε κάποιο αφιέρωμα για κάποιον δισεκατομμυριούχο, για παράδειγμα τον Bill Gates. Τα περισσότερα στοιχεία είναι γύρω από τη φράση «τη μια στιγμή δεν είχε τίποτα και την επόμενη δημιούργησε την Microsoft ενώ τώρα σώζει κόσμο». Θυμάμαι χαρακτηριστικά για μια ιστορία που ο ίδιος ο Bill Gates πουλούσε διάφορα πράγματα στο πάρκο της Νέας Υόρκης και μετά «έγινε εκατομμυριούχος».

Παρατηρείτε και εσείς ότι κάτι λείπει…

HTML Image as link Qries

Η πληροφόρηση θυσιάζεται στον βωμό της έκπληξης και του ενθουσιασμού.

Βλέποντας αυτό το ρεπορτάζ, κανένας δεν μπορεί να ξέρει τουλάχιστον τα 5 βασικά πράγματα που έκανε ο Gates για να φτάσει εδώ που είναι τώρα. Το μόνο που μπορεί να αναπαράγει στο μυαλό του, είναι η φανταστική αντίφαση «φτωχός» – «πλούσιος». Σας προσκαλώ να παρατηρήσετε το γεγονός αυτό σε περιοδικά κτλ, σύντομες ιστορίες που εξυψώνουν το ταλέντο και ποδοπατούν την εκάστοτε στρατηγική του .

Παραδέχομαι ότι είναι πολύ δελεαστικός αυτός ο τρόπος παρουσίασης αλλά γιατί να μην μάθουμε και πέντε πράγματα παραπάνω από τα μέσα «ενημέρωσης»;

Τέλος, θα ήθελα να μάθω τι ισχύει για εσάς. Συνεχής δράση ή ταλέντο;

Μοιραστείτε  την γνώμη σας μαζί μας  με σχόλιο σας είτε επιλέγοντας ένα από τα δύο.


Σημείωση

Αγοράζοντας βιβλία μέσω των συνδέσμων του baktoblog, μας βοηθάς στο να συνεχίσουμε να γράφουμε υψηλής ποιότητας κείμενα.


Δωρεάν ebook «Τροφή για σκέψη»: Κατέβασε το σε 3 βήματα