Τι είναι τα αρνητικά συναισθήματα;

Είναι μια έκφραση που περνάει μέσα από εμάς;

Η μαγεία των αρνητικών συναισθημάτων

Ουσιαστικά τα συναισθήματα μας δεν είμαστε εμείς, ακόμη και αν οι περισσότεροι άνθρωποι διαλέγουν να ταυτιστούν με αυτά. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε υπεύθυνοι για τον τρόπο που τα εκφράζουμε. Συγκεκριμένα, τα αρνητικά συναισθήματα τα «βαπτίζουμε» σημάδια. Είναι η ένδειξη πως κάτι μέσα μας αντιστέκεται σε αυτό που ζούμε εκείνη τη δεδομένη στιγμή.

Γι’ αυτό τα αρνητικά συναισθήματα είναι πολύ χρήσιμα καθώς μας βοηθούν να εξελιχθούμε προς την κατεύθυνση που επιθυμούμε.

[ppp_patron_only]

Μια παρένθεση

Πριν συνεχίσω, παρατηρείστε πώς «χαμηλώνει» η συναισθηματική ένταση  αν απλώς αντικαταστήσω τη λέξη «αρνητικά συναισθήματα» με τη λέξη «σημάδια». Οι λέξεις που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, πολλές φορές καθορίζουν και την ένταση με την οποία βιώνουμε το εκάστοτε συναίσθημα.

Σας έχει τύχει ποτέ να νιώθετε απίστευτη ένταση χωρίς να ξέρετε το λόγο;

Σε ένα από τα βιβλία του, ο δάσκαλος της αυτοεκτίμησης Nathaniel Branden, μας περιγράφει την ιστορία μιας γυναίκας  που σε μια από τις συνεδρίες τους, φαινόταν αρκετά νευριασμένη με τον άντρα της. Ποιά ήταν όμως η αιτία;

HTML Image as link Qries

Ο λόγος ήταν πως ο σύζυγός της θα έφευγε για ένα επαγγελματικό ταξίδι δύο εβδομάδων. Η ίδια έλεγε πως το αρνητικό αυτό συναίσθημα δεν είχε καμιά λογική, μιας και ο άντρας της δεν της είχε δώσει πότε δικαίωμα στο παρελθόν. Παρόλα αυτά, όσο και αν επέμενε στο παράλογο της κατάστασης, ο θυμός της ολοένα και αυξάνονταν.

Ο Branden την ρώτησε σε ποια σημεία του σώματός της ένιωθε τον θυμό, με στόχο να βιώσει βαθύτερα το συναίσθημα, με λιγότερη άρνηση. Η ίδια για ακόμη μια φορά ανταποκρίθηκε νευριασμένη:

«Τι καλό θα μου κάνει αυτό; Δεν θέλω να νιώσω τον θυμό, θέλω απλά να φύγει!»

Ο Branden επέμεινε και σταδιακά η γυναίκα άρχισε να περιγράφει σε ποια σημεία του σώματός της ένιωθε την ένταση. Ασφυκτική ήταν η πίεση στο στήθος και στο στομάχι.

«Τώρα νιώθω ακόμα πιο εκνευρισμένη! Πως μπορεί να μου το κάνει αυτό;!»

Μετά από λίγο, παρατήρησε πως το συναίσθημα του θυμού άρχισε να υποχωρεί και εκείνο του άγχους ήρθε να πάρει την θέση του. Συνεχίζοντας την ίδια πορεία και παρατηρώντας σε ποιο μέρος του σώματος και με ποιόν τρόπο εμφανίζεται το συναίσθημα, ξαφνικά σταμάτησε και φώναξε :

«Ω, Θεέ μου! Φοβάμαι να μείνω μόνη μου!»

Η γυναίκα συνέχισε να εμβαθύνει στη συναισθηματική της κατάσταση. Έκπληκτη  για ακόμη μια φορά είπε :

«Φοβάμαι πως θα κάνω κάτι με κάποιον άλλον γιατί δεν εμπιστεύομαι τον εαυτό μου!!»

Ο θυμός και ο φόβος ήταν το καμπανάκι για το πραγματικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε η γυναίκα.

Αυτή είναι η μαγεία των αρνητικών συναισθημάτων. Εκμεταλλευτείτε την!

[/ppp_patron_only]

Σημείωση

Αγοράζοντας βιβλία μέσω των συνδέσμων του baktoblog, μας βοηθάς στο να συνεχίσουμε να γράφουμε υψηλής ποιότητας κείμενα.


Δωρεάν ebook «Τροφή για σκέψη»: Κατέβασε το σε 3 βήματα