Πότε ήταν η τελευταία φορά που νιώσαμε χαρούμενοι;

Τι μας ώθησε σε αυτό το συναίσθημα;

Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που θα μπορούσαν να μας ενεργοποιήσουν και να μας αφυπνίσουν, με σκοπό να αντιληφθούμε τα αρνητικά συναισθήματα που έχουμε υιοθετήσει, όπως ματαιοδοξία, αποθάρρυνση, κατήφεια, απελπισία ακόμα και μελαγχολία. 


Το άρθρο “Όταν τα Απαισιόδοξα Συναισθήματα Δυσχεραίνουν τη Ζωή μας” γράφει η Ελένη Παπανδρέου. Μπορείς να επικοινωνήσεις με την Ελένη στο elenipapa283@gmail.com.


Ζούμε σε μια εποχή όπου κοινωνικό-οικονομικά προβλήματα, εντάσεις, κακουχίες και γενικότερα οι συνθήκες της σύγχρονης ζωής, οδηγούν τον άνθρωπο σε καταστάσεις κρίσης, απειλούμενοι από αισθήματα άγχους, αρνητικότητας και μισαλλοδοξίας. Ο θυμός κάνει τους ανθρώπους να ζουν για το παρελθόν, το άγχος για το μέλλον και η ματαιοδοξία τους απομονώνει και τους παγιδεύει σε μια μη κοινωνικοποιημένη ζωή.

Σύμφωνα με μια σύγχρονη μελέτη από Φιλανδούς ερευνητές παρατηρήθηκε πως μια μη αισιόδοξη στάση ζωής οξύνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο. Αυτό συμβαίνει διότι η απαισιοδοξία που συνδέεται ορατά με τη στεναχώρια αποτελεί πηγή πολλών ασθενειών που αφορούν τη καρδιά, το πεπτικό σύστημα, το πνεύμονα, αλλά και το δέρμα σύμφωνα με τον πατέρα της Ιατρικής, Ιπποκράτη.

Μπαίνουμε λοιπόν σε ένα φαύλο κύκλο, όπου αρχίζουμε να διαμαρτυρόμαστε για κοινωνικά, οικονομικά, ακόμα και πολιτικά θέματα τα οποία απασχολούν τη καθημερινότητά μας. Μαθαίνουμε να επικεντρωνόμαστε στα ανούσια, απομακρυνόμαστε από τους ανθρώπους και συνάμα τους απομακρύνουμε από δίπλα μας, παράλληλα κλεινόμαστε στον εαυτό μας, ενώ ως επί τον πλείστον εσωτερικευόμαστε και παραιτούμαστε από τη κοινωνική ζωή. 

HTML Image as link Qries

Αν λοιπόν έχουμε συνειδητοποιήσει τη κατάσταση και τα αποτελέσματα αυτής της ματαιοδοξίας είμαστε στη θέση να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής και της σκέψης μας.

Σύμφωνα με την Dr.Barbara Fredrickson (κοινωνική ψυχολόγος και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας) είναι δυνατόν να κατακτήσουμε έναν αισιόδοξο τρόπο ζωής με τρία βήματα. Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο βήμα αφορά τη αντίληψη και την συνειδητοποίηση όλων των αρνητικών συναισθημάτων, των τρόπων σκέψεων και των πεποιθήσεων που μας καταβάλλουν.

Έπειτα, το δεύτερο βήμα έχει να κάνει με την επίγνωση ή εναλλακτικά την ενσυνειδητότητα (mindfulness). Ενσυνειδητότητα σημαίνει ότι έχουμε στιγμή-με-στιγμή, συνειδητή γνώση των σκέψεων, των συναισθημάτων και των σωματικών μας αισθήσεων όπως και του περιβάλλοντός γύρω μας.

Τέλος, το τρίτο βήμα είναι και η αλλαγή! Εδώ μιλάμε για μια πιο λειτουργική αλλαγή που θα αποτελέσει και τον αποτελεσματικό κρίκο για την απόκτηση και μιας υγιής στάσης ζωής. 

Τα τρία προαναφερθέντα βήματα δεν αποτελούν εύκολη κατάκτηση. Απεναντίας,  απαιτούν κόπο, εσωτερική αφομοίωση, πειθαρχία και προπαντός στόχο!

Ευνοϊκό, λοιπόν, θα ήταν να αποφύγετε ανθρώπους που σας μεταδίδουν το ίδιο συναίσθημα. Από τους φίλους μας επηρεαζόμαστε και θετικά, αλλά και αρνητικά. Για τον λόγο αυτό είναι πιο εύστοχο να συναναστραφείτε με ανθρώπους που σαν κάνουν να περνάτε όμορφα και ποιοτικά. Ένας όμορφος τρόπος είναι να επιβραβεύσετε εσείς οι ίδιοι τον εαυτό σας. Μπορεί να ακούγεται εγωκεντρικό, αλλά είναι κάτι που θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα και να ”πατήσετε γερά στα πόδια σας”. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας μέσω μια περιποίησης προσώπου/σώματος ή ενός ταξιδιού. Ακόμα για να απαλλαγείτε από την ματαιοδοξία καλό θα ήταν να ρυθμίσετε τον τρόπο σκέψης σας. Η αποφυγή των “μαύρων” σκέψεων και των αρνητικών συναισθημάτων μπορεί να αποφθεχθεί με την ανάγνωση αντίστοιχων άρθρων ή βιβλίων ή ακόμα και έναν απλό περίπατο στη φύση. Συγκεκριμένα, μια ερώτηση όπως “πότε ήταν η τελευταία φορά που ένιωσα χαρά; Τι μου έδωσε αυτό το συναίσθημα;” απευθυνόμενοι στον ίδιο μας τον εαυτό, είναι βέβαιο ότι θα μας κινητοποιήσει και θα μας αφυπνίσει.

Έτσι, θα λέγαμε πως όταν το συναίσθημα της αισιοδοξίας δεν αποτελεί απόρροια κάποιας φαρμακευτικής αγωγής, τότε μιλάμε και για μια αληθινή και υγιής ψυχική ζωή.  Τουτέστιν όταν μιλάμε για τέτοιο συναίσθημα εννοούμε κατά κύριο λόγο χαρά, ηρεμία, ευγνωμοσύνη, αγάπη, ελπίδα…

Εν κατακλείδι, θα πρέπει να τονιστεί πως τα συναισθήματα αυτά δεν αποτελούν προνόμιο τυχερών ανθρώπων, αλλά είναι κάτι που κατακτιέται με προσωπικό σθένος και επιμονή και μπορεί να προβεί σε τρόπο ζωής!

Κάποιες φορές οι αλλαγές που δεν επιθυμούμε να συμβούν, είναι αυτές που χρειαζόμαστε για να γίνουμε καλύτερα!Σημείωση

Αγοράζοντας βιβλία μέσω των συνδέσμων του baktoblog, μας βοηθάς στο να συνεχίσουμε να γράφουμε υψηλής ποιότητας κείμενα.


Δωρεάν ebook «Τροφή για σκέψη»: Κατέβασε το σε 3 βήματα