Αρθρογράφος : Νίκος Αμανατιάδης.  Aκολουθήστε τον Νίκο στο facebook και Instagram!


Πόσα  μπορείς να συμπεράνεις για τον κόσμο που ζεις μέσα από ένα αλληγορικό μυθιστόρημα γεμάτο ερεθίσματα; Το βιβλίο είναι του Τομ Ρόμπινς, οπότε αν το γνωρίζεις, καταλαβαίνεις πως μιλάμε για κάτι συναρπαστικό, αστείο, δημιουργικό αλλά ταυτόχρονα βρώμικο, παράλογο και ωμό. Πρέπει να το διαβάσεις! To ” Άρωμα του Ονείρου” είναι ένα βιβλίο που φλερτάρει με τα βαθύτερα φιλοσοφικά ερωτήματα της ζωής μέσα από την ιστορία του Alobar.

Ένας βασιλιάς του 8ου αιώνα ο οποίος επιλέγει να μην αποδεχθεί το θάνατο ως μέρος της ζωής και έτσι αρχίζει το επικό του ταξίδι μέχρι τον 20o αιώνα. Που λες ο Αlobar ζει σε μια κουλτούρα όπου τους Βασιλιάδες τους σκοτώνουν μόλις βγει η πρώτη άσπρη τρίχα στο κεφάλι. Γίνεται επί αιώνες και αυτός είναι που δεν το δέχεται και σπάει την παράδοση δραπετεύοντας. Αρχίζει ένα ταξίδι με σκοπό να αποφύγει τον θάνατο ο οποίος σε κάθε του προορισμό τον παραμονεύει. Έτσι, αμφισβητώντας το τότε κατεστημένο ανακαλύπτει τον κόσμο από άλλη οπτική γωνία. Γνωρίζει σαμάνους, το θεό Πάνα και τις νύμφες του, βουδιστές, μοναχούς, Βανδαλούπους γιατρούς οι οποίοι του μαθαίνουν εμμέσως την τέχνη της αθανασίας.

Έπειτα, γνωρίζει την Κούδρα, μια γυναίκα που έχει την ίδια τρέλα  με τον πρωταγωνιστή μας όπου μέσα από τον έρωτα, το σεξ, τις εμπειρίες που αποκτούν στα μακροχρόνια ταξίδια τους, τον πειραματισμό και την ισοπέδωση κάθε ταμπού που δέχτηκαν από μικρή ηλικία προσπαθούν να φτιάξουν ένα άρωμα τόσο ιδιαίτερο και ξεχωριστό, ώστε όπου κι αν βρίσκονταν, να μπορούν πάντα να βρουν ο ένας τον άλλον, ακόμη κι αν είναι μακριά.

Παράλληλα εξελίσσονται άλλες  τρεις ιστορίες στη σημερινή εποχή οι οποίες αρχικά δεν έχουν κανένα κοινό σημείο αλλά όσο προχωράει η πλοκή τα κομμάτια αρχίζουν να συνδέονται. Μέσα από όλο αυτό το τρελό σενάριο ταυτίζεσαι με τους ήρωες. Αυτό είναι δεδομένο, και αυτός είναι ο λόγος που είτε θα το λατρέψεις είτε θα το μισήσεις. Αγάπη προς όλους τους ανθρώπους, είναι το κεντρικό μήνυμα του μυθιστορήματος. Ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής και θρησκείας. Σεβασμός απλώς προς τον συνάνθρωπο γιατί έχει δικαίωμα σε κάτι τόσο όμορφο και αγνό.

Αυτός είναι και ο τρόπος καταπολέμησης όλης αυτής της «σαπίλας» που υπάρχει, της κακίας και του οπισθοδρομικού κατεστημένου. Last but not least, που λένε και στα αγγλικά, η γλυκόπικρη αγάπη μεταξύ δύο ανθρώπων. Εκείνη η αγάπη που σε κάνει να ερωτεύεσαι τα πάντα στον άλλον αλλά  τον αφήνεις ελεύθερο χωρίς εγωισμό αν χρειαστεί. Αφενός γιατί κάθε απώλεια είναι ένας μικρός θάνατος και αφετέρου γιατί χαίρεσαι που ανοίγει τα φτερά του να πετάξει.


Σημείωση

Αγοράζοντας βιβλία μέσω των συνδέσμων του baktoblog, μας βοηθάς στο να συνεχίσουμε να γράφουμε υψηλής ποιότητας κείμενα.


Δωρεάν ebook «Τροφή για σκέψη»: Κατέβασε το σε 3 βήματα


HTML Image as link Qries