Αυτή η απορία πέρα από το γενικό ” Πως μπορώ να αποκτήσω καλή σχέση με τους γονείς μου; “, μπορεί να βρεθεί σε διάφορες μορφές. Για παράδειγμα:

    • “ Πως μπορώ να αποκτήσω καλή σχέση με τους γονείς μου αν δεν εγκρίνουν τον άνθρωπο που έχω σχέση (ή γενικότερα τις επιλογές μου στις σχέσεις)”
    • “ Πως μπορώ να αποκτήσω καλή σχέση με τους γονείς μου αν πιστεύω σε διαφορετική θρησκεία από αυτούς (ή αν είμαι άθεος);”
  • “ Πως μπορώ να αποκτήσω καλή σχέση με τους γονείς μου αν διαφωνούν όσον αφορά τον επαγγελματικό μου προσανατολισμό;”. Παρακάτω λοιπόν αναλύονται σκεπτικά και συνήθειες για να ευδοκιμήσει η σχέση που έχεις με τους γονείς σου.

Δύο πράγματα πριν αρχίσεις να διαβάζεις:
1) Δεν είναι ψυχολόγος. Αυτά που θα διαβάσεις προέρχονται από βιβλία (τα οποία αναφέρω μέσω στο κείμενο) και δικές μου εμπειρίες.
2) Δεν είμαι ο “άρχοντας” :p, που έχει λυμένα όλα τα “προβλήματα” του. Απλά ότι πρόβλημα και αν αντιμετωπίζω μαζεύω πληροφορίες για τη λύση του και στη συνέχεια τις δοκιμάζω.

Επίσης όπως και τα περισσότερα άρθρα στο baktoblog έτσι και αυτό το κείμενο θα επικεντρωθεί σε λύσεις που μπορείς να δώσεις εσύ. Αυτό σημαίνει ότι εσύ είσαι υπεύθυνος/ υπεύθυνη, για τα συναισθήματα σου και την συμπεριφορά σου. Δεν γράφω αυτό το άρθρο για να αλλάξω τους γονείς σου αλλά να σου δώσω μια διαφορετική οπτική γωνία.

Στο βιβλίο 4 συμφωνίες το Don Miguel Ruiz , περιγράφει πως την διαδικασία ανατροφής ενός παιδιού ως εξημέρωση. Πέρα από το αίσθημα δικαιοσύνης που έχουν όλα τα νεογνά (έρευνα στο βιβλίο Super Brain) , από τη στιγμή που γεννιέται ένα παιδί το περιβάλλον του είναι υπεύθυνο να του μάθει πως να συμπεριφέρεται , “πως γίνονται τα πράγματα στον κόσμο που ήρθες”.

Βασισμένος στην παραπάνω παράγραφο, ένα μεγάλο μέρος των γονέων βλέπουν τον εαυτό τους σαν “ρόλο”, σαν μια συνάρτηση. Η κύρια φράση που περιλαμβάνεται μέσα σε αυτή τη συνάρτηση είναι “εγώ ξέρω τι είναι καλό για σένα” “έχω ζήσει παραπάνω οπότε έχω παραπάνω εμπειρίες”. Δίνουν ένα μεγάλο μέρος του χρόνου τους λέγοντας στα παιδιά τους τι να κάνουν και λίγο χρόνο για να τα ακούσουν.  Αντίστοιχα στα παιδιά αναπτύσσεται η παραπάνω σκέψη “πρέπει οι γονείς μου να δέχονται εμένα και τις πράξεις μου 100%”.

Η ώρα της πραγματικότητας δεν αργεί μιας και οι δύο πλευρές καταλαβαίνουν ότι οι προαπαιτήσεις τους είναι τόσο παράλογες όσο και απίθανες να συμβούν.

Αν πιστεύεις ότι οι γονείς σου συμπεριφέρονται “λάθος”

Το γεγονός ότι πιστεύεις πως οι γονείς σου συμπεριφέρονται “λάθος” ή έκαναν λάθη όταν σε μεγάλωναν, δεν σημαίνει ότι οι πρέπει να τους το θυμίζεις ή να θίγεις το παρελθόν κάθε φορά που υπάρχει κάποια ένταση. Ο Eckhart Tolle στο βιβλίο του “Για μια νέα ζωή” τονίζει πως οποιαδήποτε συμπεριφορά και αν βλέπεις στους γονείς και πιστεύεις ότι κρύβει εγωισμό από πίσω , τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα αν τους το τονίσεις.

HTML Image as link Qries

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι διότι όταν έχουμε σηκώσει τον εγωισμό μας ή αν το έχεις ακούσει “σήκωσε τα τείχη του” το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να ακούσουμε είναι “είσαι εγωιστής”

Από την άλλη μεριά, ποιος είναι εγωιστής;

Αυτός που θέλει να κάνει το παιδί του ότι θεωρεί αυτόν καλό ή ότι το παιδί θεωρεί ότι οι γονείς πρέπει να υποστηρίζουν όλες σου τις αποφάσεις;

Η “σωστή” απάντηση είναι και οι 2. Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι όταν θέλεις να επικεντρωθείς στις εγωιστικές συμπεριφορές των άλλων κατά πάσα πιθανότητα είσαι και εσύ ακόμα μπλεγμένος στο δίχτυ του εγωισμού.

“Το να λες ότι φταίει ο εγωισμός σου, αυτό απλά είναι παραπάνω εγωισμός” – Eckhart Tolle

Για να το πω με μια φράση “Όταν επικεντρώνεσαι στις εγωιστικές συμπεριφορές των γονιών σου και θέλεις να τους δείξεις πόσο δίκιο έχεις (για παράδειγμα), τότε και εσύ συμπεριφέρεσαι εγωιστικά.  Το state του εγωισμού είναι αρκετά “ύπουλο” και ξέρει να συμπαρασέρνει τους συμμετέχοντες.

Οι γενικεύσεις δεν θα σε οδηγήσουν πουθενά

Πάντα μου κάνει εντύπωση στην καθήμενη μας ζωή πόσο γενικεύουμε καταστάσεις και ανθρώπους. Δεν λέω ούτε ότι είναι κακό , ούτε ότι είναι καλό , απλά μου κάνει εντύπωση 😛
Το να κατηγορείς του γονείς σου και να γενικεύεις την συμπεριφορά τους (π.χ δεν με καταλαβαίνουν) δεν θα σε οδηγήσει πουθενά. Οι γενικεύσεις για συμπεριφορές των γονιών σου είναι σαν να προσθέτεις ομίχλη σε ένα πεντακάθαρο , πανέμορφο τοπίο.

Επίσης…

Κάθε επικοινωνία είναι “διπλός-δρόμος” Τι θέλω να πω… αν πιστεύεις ότι δεν σε καταλαβαίνουν οι γονείς σου τότε μάλλον δεν τους καταλαβαίνεις ούτε εσύ..

Τι μπορείς να κάνεις;

Αν μπορώ να κάνω μια περίληψη του βιβλίου μη-βίαιη επικοινωνία για να σου δώσω μια χρήσιμη συμβουλή είναι γίνε συγκεκριμένος όταν εκφράζεις τις ανάγκες σου. Όταν και οι δύο πλευρές εκφράζουν τις ανάγκες τους, τότε γεννιέται πρόσφορο έδαφος για την κατανόηση και γιατί όχι, την κάλυψη των συναισθηματικών αναγκών του καθενός.

Δεν θα πω το κλασικό “άκου πρώτα για να ακουστείς” γιατί μπορεί να κουβαλάς τόσο πολύ συναισθηματικό βάρος που δεν θα το κάνεις ούτως ή άλλως. Εξέφρασε συγκεκριμένα την ανάγκη σου και στη συνέχεια μάθε τις δικές τους ανάγκες. Ο στόχος είναι να βρείτε κοινό έδαφος.

Θα πετύχει με την πρώτη;

Όπως κάθε συνήθεια έτσι και να εκφράζεις στους γονείς σου τις ανάγκες σου αλλά και να είσαι έτοιμος/έτοιμη να ακούσεις τις δικές τους θέλει εξάσκηση. Οπότε έχε υπομονή, εκτός και αν θέλεις να συνεχίσεις το ίδιο μοτίβο όπου ο καθένας πετάει σαν μπάλα τον θυμό του στο άλλον.

Αυτό που μου αρέσει στην όλη διαδικασία είναι ότι υπάρχει λύση ότι “μπορεί και να πετύχει αν ακούσω τι θέλει να μου πει ο άλλος”

Μην με παρεξηγείς και μην σου περάσει από το μυαλό τα κάνω όλα αυτά στο 100% κάθε μέρα. Έχω αποτύχει άπειρες φορές. Αλλά η εσωτερική γαλήνη που λαμβάνω έστω και τις 10 φορές που πετυχαίνω και μπορώ να εκφράσω αυτό που θέλω και να ακούσω τον άλλον…αξίζει. Και δεν αναφέρομαι μόνο στη σχέση που έχω με τους γονείς μου αλλά με όλο τον κόσμο.

“Ο κόσμος είναι καθρέφτης του εαυτού σου”

Ο καθένας από εμάς λαμβάνει την πραγματικότητα με διαφορετικό τρόπο από τους υπόλοιπους. Η συναισθηματική μας κατάσταση αλλάζει αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της μέρας. Όταν δεν είμαστε καλά ψυχολογικά είναι εύλογο και μερικές από τις σχέσεις που έχουμε με τους γύρω μας να μην πηγαίνουν καλά.

Λέγοντας τι μας αρέσει για τους γονείς μας

Αν έχουμε τόσο μεγάλο ταλέντο στο να τονίζουμε τα “λάθη” που έχουν κάνει οι γονείς μας τότε θα ήταν εξίσου δίκαιο να επαναλαμβάνουμε στον εαυτό μας και στους ίδιους τους γονείς ποιοι είναι οι τομείς και οι συμπεριφορές που μας αρέσουν και επικροτούμε.

Αν υπάρχει ένα στοιχείο των γονιών σου που πραγματικά θαυμάζεις και σου αρέσει πες τους το, ούτως ή άλλως αυτό είναι που έχει σημασία.

Είναι εύκολο να λες ότι φταίνε οι γονείς σου

Αν το πάμε ένα βήμα παραπέρα η επικριτική στάση που έχουν πολλά παιδιά και ενήλικες απέναντι στους γονείς τους φτάνει μέχρι και την συναισθηματική υπευθυνότητα.
“Φταίει ο πατέρας μου ή η μητέρα μου που βρίσκομαι σε αυτή την άσχημη κατάσταση”
“Φταίνε οι γονείς που έχω αυτή την τάδε φοβία”

Συγνώμη αν σου χαλάω την ιστορία σου αλλά για να έχεις διαβάσει μέχρι εδώ θέλεις να ακούσεις.
Ο μόνος που φταίει είσαι εσύ ( και εγώ αντίστοιχα, μην το πάρεις προσωπικά :P)  και κατ’ επέκταση οι δράσεις, οι συναισθηματικές σου καταστάσεις που αφήνεις να κάνουν κουμάντο στη ζωή σου, και ο τρόπος με τον οποίον βλέπεις τον κόσμο.

Και σε αυτό το σημείο είναι που γίνεται ενδιαφέρον

Δεν σημαίνει ότι έχεις κάποιο πρόβλημα ή ότι πρέπει να αλλάξεις με το ζόρι. Όπως έχεις εσύ την ευθύνη για τα λάθη ή κάποια άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι (και όχι οι γονείς σου) έτσι και εσύ έχεις και την ικανότητα της επιλογής και των καλών αποτελεσμάτων.

Γυρνώντας πίσω στην συναισθηματική υπευθυνότητα, καταλαβαίνω ότι είναι πολύ δύσκολο να δεχθούμε ότι εμείς είμαστε υπεύθυνοι για όλες μας τις πράξεις. Αλλά τι είναι καλύτερο:

Να ζεις μια ζωή όπου θα γκρινιάζεις για την άσχημη παιδική ηλικία σου και τα “λάθη” που έχουν κάνει οι γονείς σου;
Να πάρεις εσύ την ευθύνη για ότι γίνεται στη ζωή σου; Και ας μην πάνε καλά τα πράγματα.

Τουλάχιστον τώρα θα ξέρεις ποιος είναι υπεύθυνος.

Αυτά από εμένα, αν θέλεις να δεις κάτι από άποψη θεματολογίας, είτε στο baktoblog.com είτε στο κανάλι στο YouTube στείλε μας mail στο baktoblog@gmail.com ή στη σελίδα του baktolbog στο facebook. Επίσης θέλω να σου θυμίσω ότι οποιοδήποτε προϊόν αγοράζεις μέσω της σελίδας (τα περισσότερα είναι βιβλία) βοηθάς το site να σταθεί στα πόδια του οικονομικά.

Καλή ανάγνωση


Σημείωση

Αγοράζοντας βιβλία μέσω των συνδέσμων του baktoblog, μας βοηθάς στο να συνεχίσουμε να γράφουμε υψηλής ποιότητας κείμενα.


Δωρεάν ebook «Τροφή για σκέψη»: Κατέβασε το σε 3 βήματα


2 COMMENTS

  1. Πολύ ωραίο άρθρο και ιδιαίτερα βοηθητικό για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με τους γονείς τους. Τα quotes από τα βιβλία είναι εξίσου ενδιαφέρον, απορώ πως τα θυμάσαι όλα, εγώ δεν θα μπορούσα να κρατήσω στην μνήμη μου σχεδόν κανένα χαχα

    • Δεν τα θυμάμαι μαν συμβαίνει κάτι περίεργο… την ώρα που γράφω απλά πετάγονται στο μυαλό μου για λίγο

Comments are closed.