Πώς να αναβαθμίσετε την δουλειά σας + YouTube videos

Πώς να αναβαθμίσετε την δουλειά σας
0 Shares

2 μύθοι για την δημιουργικότητα

Η μοναχική ιδιοφυΐα

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε στο μυαλό μας την περσόνα της μοναχικής ιδιοφυΐας, κατά την οποία ο καλλιτέχνης είναι κλεισμένος στο σπίτι του και βγαίνει μόνο όταν τελειώσει το έργο του. Ο κόσμος περιμένει με ανυπομονησία το έργο του ιδιοφυούς και ταλαντούχου καλλιτέχνη μιας και το κλίμα της απώλειας δημιουργεί έναν αέρα μυστηρίου.

Λειτουργεί όντως με αυτόν τον τρόπο η δημιουργικότητα;

Ο συγγραφέας του βιβλίου «Πούλα σαν καλλιτέχνης» αναμεταδίδει τα λόγια του Μπράιαν Ίνο, ο οποίος παρουσιάζει την υγιή δημιουργικότητα με μια «σκηνή». Πάνω στην σκηνή αυτή, γεννιούνται ιδέες από ομάδες δημιουργικών ανθρώπων, διαφορετικών συνηθειών και πεποιθήσεων.

Η δύναμη της συνέργειας

Μέσα σε αυτή τη σκηνή, λοιπόν, ο καλλιτέχνης υποστηρίζει, κλέβει και συνεισφέρει με τη δουλειά του, τον υπόλοιπο «θίασο».

“Αν έχω δει πιο ψηλά από τους υπόλοιπους, είναι επειδή στέκομαι στους ώμους των γιγάντων”

Ισαάκ Νεύτων

Ο Στίβεν Τζόνσον στο βιβλίο με τίτλο «Από πού έρχονται οι καλές ιδέες» παρουσιάζει ένα παρόμοιο μοντέλο. Μια καλή ιδέα σύμφωνα με τον συγγραφέα προέρχεται από ένα δίκτυο πληροφοριών, οι οποίες δεν χρειάζεται να είναι άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους.

Ο εγκέφαλος μας έχει 100 τρισεκατομμύρια συνάψεις, κυριαρχώντας και διεκδικώντας τη θέση του πιο πολύπλοκου συστήματος στη γη. Όσο σημασία έχουν οι συνάψεις του εγκεφάλου, άλλο τόσο έχει και το πως επιλέγουμε να τις χρησιμοποιούμε . Όσο “εκθέτουμε” τον εγκέφαλό μας σε «σκηνές» που είναι δημιουργικές και πρωτοπόρες τόσο το καλύτερο για εμάς και το επικείμενο  έργο μας.

Ένα μεγάλο μέρος, λοιπόν, της δημιουργικότητας και της επιτυχίας του έργου σου είναι το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεσαι και αναπτύσσεις  την προσωπικότητα και τις ιδέες σου.

Το μυστικό της αναβάθμισης

Η δύναμη των Social Media, του blogging και του YouTube

Δεν μπορώ να συμφωνήσω περισσότερο με το βιβλίο («Πούλα σαν καλλιτέχνης») όταν σε ένα μέρος του εστιάζει στο μύθο της γρήγορης επιτυχίας. Αν θέλεις να μάθεις πώς και γιατί πιστεύουμε στη σημαντικότητα του ταλέντου διάβασε το σχετικό άρθρο  «O μύθος του ταλέντου».

Επιστρέφοντας στο βιβλίο, αυτό που μπορεί να μας φέρει πιο κοντά στην επιτυχία του έργου μας, της δουλειάς μας είναι να μοιραζόμαστε ένα μέρος αυτού με τον υπόλοιπο κόσμο. Τρόποι υπάρχουν χιλιάδες, από το να ξεκινήσεις ένα δικό σου blog, το δικό σου κανάλι στο YouTube ή ακόμη και να ποστάρεις δικές σου δημοσιεύσεις στο Facebook.

Η παγίδα στην οποία εύκολα μπορεί να υποπέσει κανείς, στην οποία είχα πέσει και εγώ ο ίδιος με το Βaktoblog ήταν να συνεχίζεις την δουλειά σου χωρίς να επικεντρώνεις το μεγαλύτερο μέρος της σκέψης και της ενέργειάς σου στα social media. To φαινόμενο είναι συνηθισμένο μιας και η φύση των περισσότερων μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι εθιστική αφού βασίζεται στην επιβίωση των ανθρώπων που βλέπουν τη δουλειά σου.

Τι θα κερδίσεις αν ποστάρεις κομμάτια της δουλειά σου;

Θα ξεπεράσεις το σκεπτικό της τελειότητας

Δηλαδή της άποψης ότι όλα τα πράγματα που κάνεις θα πρέπει να είναι «τέλεια» και αν δεν σου αρέσει μια λεπτομέρεια δεν αξίζει να το μοιραστείς με το κοινό σου. Είμαι αρκετά σίγουρος ότι βαθιά μέσα σου ξέρεις την αλήθεια… ποτέ δεν θα είναι τέλειο 😛

Θα μπεις στην διαδικασία να δημοσιεύεις συχνά

Ο Seth Godin σε πολλά βιβλία του λέει πως όταν δημοσιεύεις τη δουλειά σου περιλαμβάνεται ένα κομμάτι του εγωισμού σε αυτήν, πράγμα απόλυτα φυσιολογικό. Όταν δημοσιεύεις μέρη της δουλειάς σου «εκτίθεται» παράλληλα και ένα μέρος του «εγώ» σου. Βλέπεις τις αντιδράσεις του κόσμου και πόση σημασία δίνουν στα κατορθώματα σου.

Είσαι έτοιμος να «λερώσεις» τον εγωισμό σου; Πάτα “Δημοσίευση”!

Feedback

Ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο είναι να λαμβάνεις την γνώμη του κοινού. Όταν γράφεις κείμενα ή καταγράφεις βίντεο που αφορούν τη δουλειά σου ή τις σκέψεις σου πάνω σε αυτήν, ο κόσμος που σε ακολουθεί είναι εκεί για να σου πει την γνώμη του, αρκεί να του το ζητήσεις. Το πιο εύκολο μέσο για να το κάνεις είναι να χρησιμοποιήσεις τις google forms.

Κλείνοντας, αν έχετε απορίες μπορείτε να μου στείλετε e-mail στο bakoulisgeorge@gmail.com ή μήνυμα στο Instagram @bak.george.

Για του τολμηρούς, αν σας άρεσε το άρθρο, αφήστε σχόλιο από κάτω και κάντε στείλτε το κείμενο σε έναν φίλο/φίλη σας.


Τροφή για σκέψη κάθε Κυριακή πρωί!

* indicates required

Όταν ήμουνα 3η λυκείου μετά τις πανελλήνιες πίστευα ότι η έκθεση θα ήταν το τελευταίο γραπτό μου. Μάλλον έκανα λάθος… :P. Αυτό που με γεμίζει σαν άνθρωπο είναι να δημοσιεύω περιεχόμενο με την ευχή να βοηθήσω τους αναγνώστες και να τους προτείνω βιβλία που θα τους συναρπάσουν. Το επάγγελμα μου είναι μηχανικός επιστήμης και τεχνολογίας υλικών και το πιο πρόσφατο (και μοναδικό για την ώρα) paper αφορά σύνθετα μεταλλικά υλικά.