Πώς να γίνεις master

Πώς να γίνεις master
2 Shares

Πέρα από το γνωστό σε όλους μας «quote» που κυκλοφορεί στο facebook : «O δάσκαλος ( master ) έχει αποτύχει περισσότερες φορές από το μαθητή», το οποίο κρύβει μια δόση αλήθειας.

Πόσες ώρες δουλειάς έχει αφιερώσει ο δάσκαλος;

Το προηγούμενο Πάσχα σε ένα ταξίδι μου στην Ιταλία συνάντησα οικογενειακούς φίλους που είχα να δω χρόνια. Μου είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση ο τρόπος με τον οποίον διαχειρίζονταν την επιχείρηση τους. Κάποια στιγμή θέλοντας να συγχαρώ τον Salvatore για την απίστευτη δουλειά που έχει κάνει του είπα :

-Πολύ καλά τα έχετε καταφέρει, μπράβο!

Γέλασε ελαφρά και μου απάντησε :

-Nαι, ωραία είναι αλλά για να γίνουν όλα αυτά που εσύ βλέπεις τώρα, «υπέφερα» 10 χρόνια.

Έμεινα έκπληκτος… Συνειρμικά ο νους μου συνέδεσε αυτή τη φράση με απόσπασμα από ένα βιβλίο που είχα διαβάσει, το “Mastery”.

“10.000 ώρες είναι ο «απαιτούμενος» χρόνος ποιοτικής ενασχόλησης ώστε κάποιος να αγγίξει ένα υψηλό επίπεδο, είτε αναφερόμαστε σε σπουδαίους μουσικοσυνθέτες όπως ο Mozart, παίκτες σκάκι όπως o ρώσος Garry Kasparov που αποτελεί αυθεντία, συγγραφείς, αθλητές κτλ.

 

Πολλοί συγγραφείς μεταξύ των άλλων και ο Robert Green, γράφει στα βιβλία του, πως για να φτάσει κάποιος στο επίπεδο αυτό (master), χρειάζονται 10.000 ώρες δουλειάς. Το αποτέλεσμα αυτό ανήκει στον Σουηδό ψυχολόγο Dr. Andres Ericsson. Αν υποθέσουμε ότι αφιερώνετε χρόνο σε μια συγκεκριμένη ασχολία τέσσερις ώρες τη μέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, τότε χρειαζόμαστε 7 χρόνια για να συμπληρώσουμε τις 10.000 ώρες.

Παιδική Περιέργεια : Είδος υπό Εξαφάνιση

Τις τελευταίες ώρες της ζωής του, ο Leonardo Da Vinci έκανε κάτι ασυνήθιστο. Ενώ ήταν ξαπλωμένος στο κρεβάτι, άρχισε να μιλάει για τα παιδικά του χρόνια, για την κομβική εκείνη στιγμή της ζωής του όπου βρήκε πάνω στο τραπέζι του πατέρα του χαρτί που του επέτρεψε να αναπαριστά την φύση μέσα από τα δικά του μάτια. Όσο περισσότερο παρατηρούσε το περιβάλλον του, τόσο ανακάλυπτε την απίστευτη λεπτομέρεια του κόσμου γύρω του.

Αυτό το στοιχείο της παιδικής περιέργειας τον ακολούθησε και στην υπόλοιπη ζωή του. Οι περισσότεροι από εμάς, ξεχνάμε τα πράγματα που μας συγκινούσαν μικρούς, τα αφήνουμε πίσω, ίσως με την σκέψη ότι τώρα πια μεγαλώσαμε και έχουμε αλλάξει.

Την παιδική του περιέργεια θυμήθηκε και ο Charles Darwin, στο ταξίδι του με το καράβι Beagle, στο οποίο επικεντρώθηκε στην παρατήρηση της φύσης, συγκεντρώνοντας εκατοντάδες δείγματα ζωντανών οργανισμών, ακριβώς όπως όταν έκανε παιδί.

O δάσκαλος θέλει να γίνει μαθητής

Μετά την αποχώρηση του David Mustang από μια νεοσύστατη μπάντα που λεγόταν «Metallica», τον Μάιο του 1983 η μπάντα διάλεξε έναν πολύ νέο κιθαρίστα τον Kirk Hammet , ο οποίος ήταν περίπου είκοσι χρονών. Ποιο πιστεύετε πως ήταν το πρώτο πράγμα που έκανε, όταν μπήκε σε μια πολλά υποσχόμενη μπάντα;

Να το πάρει πάνω του; Αντιθέτως, επικεντρώθηκε στην βελτίωσή του που απαιτούσε πολύ χρόνο και σκληρή δουλειά. Το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να αρχίσει μαθήματα με τον John Satriani σε καθημερινή βάση. Παρά το γεγονός, ότι πολλοί μαθητές του Satriani σταματούσαν τα μαθήματα λόγω των υπερβολικών απαιτήσεων, ο Hammet ήταν αποφασισμένος να ανταπεξέλθει. Όχι μόνο γινόταν καλύτερος μέρα με τη μέρα, αλλά έκανε και τον δάσκαλο του καλύτερο. Η σχέση δάσκαλου-μαθητή ήταν διαδραστική μιας και από ένα σημείο και μετά οι ρόλοι εναλλάσσονταν συνέχεια.

«The student has become the master»

Ο Satriani μάλλον γνώριζε πολύ καλά πως όποιο επίπεδο και να φτάσει κάποιος, πάντοτε θα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Liked it? Take a second to support Γιώργος Μπάκουλης on Patreon!

Τροφή για σκέψη κάθε Κυριακή πρωί!

* indicates required

Όταν ήμουνα 3η λυκείου μετά τις πανελλήνιες πίστευα ότι η έκθεση θα ήταν το τελευταίο γραπτό μου. Μάλλον έκανα λάθος… :P. Αυτό που με γεμίζει σαν άνθρωπο είναι να δημοσιεύω περιεχόμενο με την ευχή να βοηθήσω τους αναγνώστες και να τους προτείνω βιβλία που θα τους συναρπάσουν. Το επάγγελμα μου είναι μηχανικός επιστήμης και τεχνολογίας υλικών και το πιο πρόσφατο (και μοναδικό για την ώρα) paper αφορά σύνθετα μεταλλικά υλικά.