Είσαι σε αυτή τη φάση που μόλις τελείωσες τη σχολή (ή και το στρατό), ανοίγεσαι σε διάφορα μέτωπα, έρχεσαι σε επαφή με τον πραγματικό κόσμο. Παράλληλα μπορεί να ψάχνεσαι για μεγαλύτερη και πιο μόνιμη δουλειά. Όλα αυτά τα στοιχεία είναι πολύ όμορφα αλλά πολύ πιθανό να αντιμετωπίζεις ένα παράδοξο πρόβλημα, το οποίο σε εμποδίζει να είσαι όσο παραγωγικός /η θα ήθελες να είσαι.

Έχεις πολύ ελεύθερο χρόνο.

Από τότε που πρακτικά γεννηθήκαμε μέχρι και όταν βγήκαμε στον έξω κόσμο μετά από σπουδές, σχολείο κτλ είχαμε κάποιο στάνταρ πρόγραμμα. Ακόμα και στη σχολή την περίοδο της εξεταστικής είχες κάποιο πρόγραμμα. Και μάλιστα το πρόγραμμα της καθημερινότητας μας δεν το φτιάχναμε εμείς. Ανάλογα με την περίοδο της ζωής μας κάποιος άλλος μας έλεγε πρακτικά πότε και που πρέπει να είμαστε συγκεκριμένες ώρες. Εμείς με τη σειρά μας φτιάχναμε το δικό μας πρόγραμμα πάνω στο «μεγαλύτερο» πρόγραμμα. Όσο και να γκρινιάζαμε μερικές φορές αυτή η έλλειψη ευθύνης μειώνει η συναισθηματική πίεση.

Μετά από αυτόν τον κυκεώνα προγραμμάτων που σου έφτιαχναν, είσαι μόνος/η. Εσύ έχεις την ευθύνη για τον τρόπο που θα κυλάει η καθημερινότητα σου από εδώ και πέρα.

Γίνε παραγωγικός /η κάνοντας λιγότερα

«Όσο περισσότερα πράγματα προσπαθείς να κάνεις, τόσο λιγότερα κάνεις» βιβλίο, Deep Work

Πώς να γίνεις παραγωγικός όταν δουλεύεις από το σπίτι;

Για να γίνεις περισσότερο παραγωγικός συγκέντρωσε όλη σου την προσοχή στο πιο σημαντικό πράγμα.  Απάντησε στη φράση «πιο είναι το πιο σημαντικό πράμα που μπορείς να κάνεις και αν το κάνεις αυτόματα δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα άλλο». Μετά βγάλε οτιδήποτε άλλο από το πρόγραμμα που έχεις στο μυαλό σου και επικεντρώσου σε αυτό.

HTML Image as link Qries

Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό…

Ας πάμε όμως ένα βήμα παρακάτω… Δεν αρκεί μόνο να επιλέξεις πάνω σε τι θέλεις να δουλέψεις, αλλά και να δουλέψεις παραγωγικά πάνω σε αυτό. Το βιβλίο Deep Work τονίζει πως για να εμβαθύνεις πάνω στη δουλειά σου και να γίνεις πιο παραγωγικός πρέπει να φτιάξεις ένα σετ με συνήθεις, μια τελετουργία. Μέσα σε αυτή την τελετουργία βρίσκεται η παρακάτω ερώτηση…

Που θα δουλέψεις και για πόση ώρα;

Το που θα δουλέψεις είναι αρκετά ανοιχτό, μιας και ειδικά αν κάνεις έχεις το δικό σου Laptop, μπορείς να είσαι οπουδήποτε. Όσον αφορά την ώρα, θα σου πρότεινα να την κάνεις να δουλεύει για σένα και όχι το ανάποδο. Για παράδειγμα όταν άρχισα να βάζω χρόνο για να γράψω ένα άρθρο παρατηρούσα ότι ανάλογα με την συναισθηματική κατάσταση και τον βαθμό συγκέντρωσης που είχα, μπορεί να χρειαζόμουνα πολύ περισσότερο χρόνο για να τελειώσω το άρθρο. Οπότε αντί να βάζω χρονικό περιθώριο «θα γράφω για 1 ώρα» , επιλέγω να πρώτα τον στόχο «θα γράψω μέχρι 500 λέξεις». Αν πετύχω το στόχο μου σε λιγότερο από 1 ώρα τότε συνεχίζω μέχρι να τελειώσει ο χρόνος.

Κάνε ένα μικρό μέρος της δουλειάς σου πριν κάνεις οτιδήποτε. (πρωί)

Στο podcast με τίτλο “Πώς να περνάς τα μαθήματα στην εξεταστική» , Ο Δημήτρης δίνει μια απλή αλλά αποτελεσματική συμβουλή. Πρακτικά με το που σηκωθείς, μην φας πρωινό (ή οτιδήποτε κάνεις το πρωί) και κάνε ένα μέρος της δουλειάς σου. Με αυτόν τον τρόπο, ενώ είναι ακόμα νωρίς το πρωί θα έχεις τελειώσει με ένα μικρό μέρος των πραγμάτων που έχεις βάλει στόχο να κάνεις. Έτσι αποκτάς «ορμή» για τις υπόλοιπες δραστηριότητες σου. Το κάνω σχεδόν κάθε μέρα από τότε που είχα την συζήτηση με τον Δημήτρη και έχω να δηλώσω ότι τα σπάει.

Ποιο είναι το μυστικό για να είσαι παραγωγικός;

Θυμάμαι στο 4 έτος είχα να μεταφράσω 2 papers για το μάθημα τις μεταλλοτεχνίας και να είμαι σε θέση να απαντήσω ερωτήσεις για το καθένα από αυτά σε προφορική εξέταση. Είχα ξεκινήσει με το πρώτο βαδίζοντας με το σκεπτικό “Klein-main” δεν είναι κάτι. Μετά από 5 ώρες με μουσική social media και 10αλεπτα διαλείμματα για «ξεκούραση», κατάλαβα πόσο υποτίμησα την όλη κατάσταση, τελειώνοντας κουτσά στραβά τη μετάφραση, από το πρώτο paper.

Είχα εκνευριστεί αρκετά, λες και έφταιγαν οι εργασίες που η προσοχή μου εκείνη την περίοδο αντιστοιχούσε με εκείνη του χρυσόψαρου και ξεκίνησα αποφασιστικά τη δεύτερη, με μια βασική διαφορά.

Θα έκλεινα τη μουσική, θα έβγαινα από το facebook και δεν θα σηκωνόμουνα αν δεν τελειώσω. Όλος παραδόξως τελείωσα την 2η μετάφραση μέσα σε μια ώρα το πολύ. Παρόλη την επίδοση σε ποιοτικό επίπεδο και την ταχύτητα, πίστευα ότι η πρώτη εργασία θα πάρει μεγαλύτερο βαθμό μιας και είχα αφιερώσει περισσότερο χρόνο.

Όταν ήρθε η στιγμή της προφορικής εξέτασης ο καθηγητής είχε παραλάβει βδομάδες πριν τις μεταφράσεις και μου λέει «Στην πρώτη μετάφραση σου έβαλα 7, μιας και φάνηκε ότι βιάστηκες λίγο και στη δεύτερη 10».

Άρα πιο είναι το «μυστικό» για να είσαι περισσότερο παραγωγικός /η;

Να συγκεντρώνεσαι 100% σε αυτό που κάνεις. Κάποιος μπορεί να πει:

«Κάτι μας είπες φίλε… αυτό το ξέρουμε από το δημοτικό που μας το έλεγε η δασκάλα»

Είμαι υπέρ της αυτογνωσίας. Και σε αυτό το σημείο αυτογνωσία σημαίνει να έχουμε μια καλύτερη ιδέα τι γίνεται στο μυαλό μας για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο εγκέφαλος μας όταν κάνουμε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Ας το κάνουμε και live για να είναι και πιο ενδιαφέρον. Αν άρχισες να διαβάζεις αυτό το άρθρο από την αρχή χωρίς να αποσπάσεις την προσοχή σου τίποτα άλλο, τότε εκκρίνεται ένα ελάχιστο πόσο μυέλινής . Δουλειά της μυέλινής είναι η καλύτερη επικοινωνία των νευρώνων. Οπότε όσο περισσότερο διαβάζεις συγκεντρωμένα τόσο βελτιώνεται η ικανότητα σου στην ανάγνωση και κατανόηση των εκάστοτε πληροφοριών του κειμένου.

Όσο λιγότερο αποσπάτε η προσοχή κατά τη διάρκεια της δουλειά σου στο σπίτι τόσο πιο παραγωγικός γίνεσαι.

Πως θα υποστηρίξεις τη δουλειά σου;

Πώς να γίνεις παραγωγικός όταν δουλεύεις από το σπίτι;

Πόσες φορές έχεις διακόψει για να πας να πιείς νερό ή να φας κάτι επειδή πείνασες; Ή να πας στο ψυγείο να το ανοίξεις και μετά από 2 λεπτά να ξαναπάς λες και θα γεμίσει δια μαγείας;

Στο βιβλίο Deep Work τονίζει πόσο σημαντική είναι η κάλυψη των αναγκών του εγκεφάλου σου. Για παράδειγμα, τι μπορείς να έχεις μαζί από φαγητό για να μην χρειάζεται να σηκωθείς;

Αν το πάμε και ένα βήμα πριν, τι πιστεύεις ότι κάνει καλό στο εγκέφαλο σου και στο σώμα σου για να μπει σε ένα state όπου θα είσαι πιο παραγωγικός;

Ο κύριος στόχος είναι να χτίσεις ή να ενισχύσεις μικρές συνήθειες οι οποίες θα σε βοηθήσουν να μπεις «βαθιά» στο αντικείμενο το οποίο δουλεύεις.

Πειραματίσου με ότι σε βολεύει.

Προσωπικά θέλω να κάνω πολύ απλά πράγματα και να μην το «μπλέκω» πολύ. Επίσης δεν έχω ημερήσια ρουτίνα, ειδικά το πρωί. Μια μέρα μπορεί να έχω προγραμματίσει να αρχίσω τη δουλειά στις 9 και πριν αρχίσω να διαβάζω ένα βιβλίο. Αυτόν τον καιρό συμβαδίζω πιο πολύ με την πρόταση του Δημήτρη που καλύψαμε παραπάνω. Η ζωή και οι συνήθειες που φτιάχνεις καθημερινά είναι αποκλειστικά για σένα.

Αξίζει να κρατάς ημερολόγιο;

Πώς να γίνεις παραγωγικός όταν δουλεύεις από το σπίτι;

Ξεκινάς τη μέρα σου στη δουλειά και ενώ είσαι συγκεντρωμένος/η σε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα δεν μπορείς να σταματήσεις να σκέφτεσαι τι έχεις να κάνεις στη συνέχεια. Οι σκέψεις αρχίζουν και χτίζονται και ξαφνικά έχεις ξεχάσει τι κάνεις. Συχνά δίνουμε βάση στους εξωτερικούς παράγοντες που μας αποσπούν την προσοχή, facebook, Instagram, emails αλλά ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που μας αποσπά είναι οι ίδιες μας οι σκέψεις.

Πιο συγκεκριμένα, όχι ακριβώς οι ίδιες μας η σκέψεις αλλά η ταύτιση που έχουμε με αυτές.

Το ημερολόγιο και γενικότερα ο παραγραμματισμός βρίσκεται για να αποβάλεις σκέψεις όπως:

«Τι έχω να κάνω μετά»

«Κάνω τη σωστή δουλειά τώρα;»

«Θα μπορούσα να κάνω κάτι άλλο πιο ωφέλιμο;;».

Θυμήσου ότι όταν θέλεις να είσαι περισσότερο παραγωγικός /η και είσαι στην ίδια ή σε παρόμοια φάση, σαν αυτή που είπαμε στην εισαγωγή, ο νούμερο ένα «εχθρός» είναι ο άπειρα ελεύθερος χρόνος που έχεις στα χέρια σου.

Φτιάξε ένα απλό πρόγραμμα (θα σου πρότεινα το google calendar) και άσε τις σκέψεις να αναρωτιούνται.

TIP: Θα ήταν καλό να φτιάχνεις το πρόγραμμα της εβδομάδας την Κυριακή. Συνήθως εκείνη τη μέρα η συναισθηματική σου κατάσταση θα είναι πιο ήρεμη, οπότε θα μπορείς να πάρεις πιο σωστές αποφάσεις.

Δύο βασικές παραδοχές που πολύ πιθανό να βιώσεις στην αρχή:

1)Δεν θα κάνεις όλα αυτά που έβαλες

2)Οι περισσότερες δουλειές που θα κάνεις δεν θα αντιστοιχήσουν στα χρονικά πλαίσια που έθεσες.

Το βασικό χαρακτηριστικό του ημερολογίου είναι να λαμβάνεις όσο πιο αντικειμενικό feed back γίνεται για τις δράσεις της καθημερινότητας σου και όχι να πιέσεις τον εαυτό σου χωρίς λόγο.

Κάθε φορά που βλέπεις ότι μια συνήθεια δε σε βολεύει και δε συντελεί στην αύξηση της παραγωγικότητας σου, άλλαξε την. Το μυστικό είναι να το δεις λίγο σαν παιχνίδι και να κάνεις πειράματα με το ημερολόγιο σου.

Ειδοποιήσεις στο κινητό

Αυτή τη συμβουλή την πήρα από τον Τιμ Φέρρις.

TIP: Διάβασε το βιβλίο του, Tools of Titans, τα σπάει.

Η συμβουλή είναι να απενεργοποιήσεις τις ειδοποιήσεις από το messenger, το Instagram, τα email σου και ότι άλλο έχεις βάλει να πετάγεται στην οθόνη του κινητού σου για να σου αποσπάσει την προσοχή.

Μπορείς να γίνεις περισσότερο παραγωγικός  /η αφιερώνοντας κομμάτια της μέρας σου σε μια συγκεκριμένη διαδικασία χωρίς να αποσπάσε από εξωτερικούς παράγοντες. Όταν δουλεύεις από το σπίτι σου, είσαι πιο επιρρεπής στις ειδοποιήσεις του κινητού σου. Απενεργοποιώντας τα όλα, εσύ επιλέγεις τον χρόνο που θα ασχοληθείς με αυτό και όχι το ανάποδο.

Αν για παράδειγμα διαβάζεις και σου έρθει ένα μήνυμα στο messenger, τις περισσότερες φορές θα νιώσεις μια ενδότερη ανάγκη να απαντήσεις, διακόπτοντας για άλλη μια φορά τη δουλειά σου.

Σου εγγυώμαι ότι αν βγάλεις τις ειδοποιήσεις από το κινητό, θα ηρεμίσεις σε ένα μεγάλο βαθμό και θα κάνεις τις δουλειές σου ανενόχλητος.

Άκουσε το σώμα σου

Πώς να γίνεις παραγωγικός όταν δουλεύεις από το σπίτι;

Όταν δουλεύεις από το σπίτι κατά κύριο λόγο θα είσαι μπροστά σε μια οθόνη του υπολογιστή για πάνω από 8 ώρες. Αν χρησιμοποιείς το internet και σαν μέσω ψυχαγωγίας τα νούμερα ανεβαίνουν επικίνδυνα.

Αυτή η συμβουλή πρακτικά δεν προέρχεται από εμένα αλλά από τον περίγυρο μου, μιας και συνήθως δεν ακούω το σώμα μου.

Πρόσφατα όταν έπεφτα να κοιμηθώ θα είχα μερικές ταχυκαρδίες από τους καφέδες που πίνω για να κρατήσω το εαυτό μου σε εγρήγορση όταν το σώμα μου λέει «Κοιμήσου ρε φίλε!». Όταν τους σταμάτησα κοιμόμουνα όλη μέρα.

Όταν δεν ακούς το σώμα σου, έχεις βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα αλλά μακροπρόθεσμα θα έρθουν μέρες που δεν θα μπορείς να κάνεις τίποτα.


Σημείωση

Αγοράζοντας βιβλία μέσω των συνδέσμων του baktoblog, μας βοηθάς στο να συνεχίσουμε να γράφουμε υψηλής ποιότητας κείμενα.


Δωρεάν ebook «Τροφή για σκέψη»: Κατέβασε το σε 3 βήματα