Η συγκεκριμένη συνέντευξη είναι με τον πιο παλιό μου φίλο, Δημήτρη Αθανασιάδη, ο οποίος είναι ένας επίδοξος γιατρός. Σκοπός της συνέντευξης είναι να δεις ποια συμβουλή σου ταιριάζει περισσότερο και να την δοκιμάσεις έτσι ώστε να περάσεις τα μαθήματα στην εξεταστική.
Στο παρακάτω κείμενο μπορείς να διαβάσεις τα πιο σημαντικά θέματα που συζητάμε. Αν θέλεις την full εμπειρία, δες το βίντεο παραπάνω.
Bold: Γιώργος Μπάκουλης
Normal: Δημήτρης Αθανασιάδης
Ποια είναι η γνώμη σου για το διάβασμα στην εξεταστική σε συνδυασμό με τα κοινωνικά δίκτυα;
Στην εξεταστική βάζω προγράμματα στον browser τα οποία μπλοκάρουν τα social media. Έχω μάθει να διαβάζω μαζί με αυτά τα plugins και καθορίζω τον χρόνο που θα αφιερώσω σε αυτά. Για παράδειγμα θα κάτσω να διαβάσω 50 λεπτά και στη συνέχεια θα δώσω 5 λεπτά να δω τα mails μου και facebook κτλ
Σχετικό άρθρο: Διάβασμα με υπολογιστή και μουσική στην εξεταστική
Πόσες ώρες διαβάζεις συγκεντρωμένα;
Κοίτα, πάντα διαβάζω με χρονόμετρο έτσι ώστε να μπορώ να μετράω τον χρόνο «καθαρού» διαβάσματος. Όποτε πιάσω τον εαυτό μου να κάνει οτιδήποτε άλλο την ώρα που διαβάζω πατάω «stop». Οπότε αυτό με βοηθάει:
- Να συγκεντρώνομαι λίγο παραπάνω.
- Με βοηθάει να ξέρω ακριβώς πόσο διάβασα σε μια μέρα
Πιο παλιά θα έπιανα τον εαυτό μου αρκετές φορές να κάθομαι όλη μέρα σπίτι και να λέω «οκ διάβασα» , αλλά στο τέλος δεν ήταν τόσες ώρες γιατί έδινα αρκετό χρόνο στο facebook κτλ. Οπότε με το χρονόμετρο έχω βρει ότι ειδικά μέσα στην εξεταστική θα φτάσω μέχρι και 9 «καθαρές» ώρες διαβάσματος, το οποίο βέβαια αντιστοιχεί σε όλη τη μέρα να είσαι σπίτι.
Εκτός από την περίοδο της εξεταστικής και ειδικότερα σε μεγαλύτερα έτη, διαβάζω 1 με 2 ώρες την ημέρα, έτσι ώστε να μην χάνω τον ειρμό της σχολής. Βοηθάει πάρα πολύ στην εξεταστική.
Σου έχει τύχει να μην έχεις όρεξη; Και τι κάνεις για αυτό;
Ναι φυσικά και μου έχει τύχει. Πολλές φορές με βοηθάει να βλέπω “motivational” βίντεο. Μπορεί κάποιος να μην έχει όρεξη στην εξεταστική γιατί θα έχει μπουχτίσει από το διάβασμα και χρειάζεται να βγει έξω και να κάνει κάτι που θα τον χαλαρώσει.
Ποια θα ήταν η συμβουλή σου σε κάποιον που χρωστάει 20 μαθήματα και είναι 3ο έτος;
Το πιο σημαντικό είναι να αρχίσει το διάβασμα του από παλιά θέματα. Να βασίσει το διάβασμα του εκεί. Για παράδειγμα στη δικιά μου τη σχολή μερικά μαθήματα είναι πολλαπλής επιλογής. Οπότε αυτό που μπορεί να κάνει είναι να πάρει παλιά θέματα των τελευταίων 5 ετών και να διαβάσει την ύλη μέσω των θεμάτων αυτών.
Αυτό σίγουρα θα του μειώσει την ύλη στην εξεταστική, κατά ένα 50%, ίσως και παραπάνω γιατί μερικά πράγματα ανακυκλώνονται.
Έχεις κάποια συγκεκριμένη μέθοδο για να μάθεις την ύλη, έτσι ώστε να την ανακαλείς εύκολα στην εξεταστική;
Το καλύτερο που έχω βρει είναι, να βρεις ερωτήσεις πάνω στην ύλη σου, να διαβάσεις την ύλη 1 με 2 φορές και μετά να προσπαθείς να χτίσεις την απομνημόνευση πάνω σε αυτό.
Για παράδειγμα στην ιατρική θα σου έρθει ένας ασθενής με κάποια προβλήματα, οπότε εσύ καλείσαι να έχεις κάποιες λύσεις στο αντίστοιχο πρόβλημα. Αν δεις το διάβασμα με αυτόν τον τρόπο είναι πολύ καλύτερο από το να μάθεις «απ’ έξω» την ύλη.
Οπότε το καλύτερο είναι:
- Να διαβάσεις την ύλη
- Μετά σε μορφή ερωτήσεων να δεις πρακτικά αυτό που διάβασες
Αυτό βέβαια δεν θα σε βοηθήσει πολύ στην εξεταστική, διότι καλώς ή κακώς δεν είναι σε αυτή τη μορφή οι περισσότερες ερωτήσεις, αλλά σε βοηθάει πάρα πολύ στην κατανόηση της ύλης.
Σχετικό άρθρο: Κάνοντας εύκολο το διάβασμα για την εξεταστική και όχι μόνο
Υπάρχει κάποια ρουτίνα που ακολουθείς στο διάβασμα;
Μόνο σε περίοδο εξεταστικής θα βάλω κάποια ρουτίνα ή όταν δίνω κάποιο άλλο τεστ. Ακόμα και τα καθημερινά 2ώρα διαβάσματος μέσω στο εξάμηνο θα τα βάλω όπου προλάβω.
Οπότε η ρουτίνα που έχω στην εξεταστική είναι:
Όσο γίνεται πιο νωρίς να ξεκινήσω διάβασμα. Ακόμα και πριν φάω πρωινό, γιατί τότε το μυαλό μου λειτουργεί περισσότερο. Όταν διαβάσω 1 με 2 ώρες τότε πάω για πρωινό.
Σε βολεύει να διαβάζεις περισσότερο το πρωί ή το βράδυ;
Μου αρέσει περισσότερο το πρωί, αλλά όταν έχεις σχολή τότε αναγκαστικά θα διαβάσω το βράδυ. Το κακό με αυτό είναι ότι πρέπει να προγραμματίσεις τον εαυτό σου να λειτουργεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Είμαστε φτιαγμένοι να κάνουμε πράγματα το πρωί και το βράδυ να ξεκουραζόμαστε. Αλλά αν προγραμματίσεις τον εαυτό σου να διαβάζει το βράδυ τότε μπορεί να σε βολεύει περισσότερο, γιατί μπορεί να είναι πιο ήσυχα κτλ.
Τι σημασία πιστεύεις ότι έχουν οι φιλίες στην όλη διαδικασία του διαβάσματος;
Όπως καταλαβαίνεις και εσύ καταλυτική. Αλλά ακόμα και έχεις φίλους που δεν είναι τόσο του διαβάσματος, το σημαντικό είναι να δείχνουν κατανόηση. Δηλαδή, έχω φίλους που δεν είναι τόσο του διαβάσματος αλλά καταλαβαίνουν και από την άλλη, έχω φίλους που δεν δείχνουν κατανόηση.
Πρέπει να έχεις ένα σκεπτικό που ακόμα και όταν σε πιέζουν να πεις «όχι», αν πραγματικά πρέπει να διαβάσεις.