Πως να πετύχεις τους στόχους σου το 2018;

Πως να πετύχεις τους στόχους σου το 2018;
1 Shares

Φέτος θα πετύχεις τους στόχους σου! Φέτος δεν θα είναι σαν το 2016 που έλεγες “Το 2017 θα γίνει χαμός, θα κόψω το τσιγάρο, το ποτό και θα πηγαίνω 8 φορές την εβδομάδα γυμναστήριο :P”. Η ερώτηση παραμένει «πως να πετύχεις τους στόχους σου το 2018;»

Για να είμαι ειλικρινής πάντα μου έκανε εντύπωση πως αφήνουμε μια και μοναδική μέρα να κάνει κουμάντο στις αποφάσεις που θα πάρουμε για το μέλλον. Οι οποίες τις περισσότερες φορές είναι εξαιρετικά απαιτητικές και ακατόρθωτες (τουλάχιστον για το μικρό χρονικό διάστημα που δίνουμε στον εαυτό μας).

Πως να πετύχεις τους στόχους σου το 2018;

Πάμε να δούμε γιατί αποτυγχάνουμε και πως να πετύχεις τους στόχους σου το 2018;

Ο δρόμος της “φανταστικής” επιτυχίας

Τις περισσότερες φορές που θα θέσουμε στόχους για την νέα χρονιά θα κρατάμε ένα ωραίο ποτήρι κόκκινο κρασί ή μια παγωμένη μπίρα και θα περιτριγυριζόμαστε από τους αγαπημένους μας ανθρώπους. Θα κάνουμε δηλώσεις για τους στόχους αυτούς και πόσο εύκολα ή δύσκολα μπορούμε να τους κατακτήσουμε. Αν παρατηρήσεις, τις περισσότερες φορές επικεντρωνόμαστε περισσότερο στα αποτελέσματα που θα έχουμε και όχι στον τρόπο με τον οποίο θα φτάσουμε εκεί (προγραμματισμός).
Πως να πετύχεις τους στόχους σου το 2018;

Στο βιβλίο “Το εγώ είναι ο εχθρός” o Ryan Holiday αφιερώνει ένα ολόκληρο κεφάλαιο με ιστορίες από ιστορικές και επιχειρηματικές φιγούρες του παρελθόντος και του παρόντος αντίστοιχα για να μας θυμίσει να μην κάνουμε μεγάλες δηλώσεις για τα αποτελέσματα μας.

Πριν με πεις “περίεργο” θα ήθελα να σου παρουσιάσω τον μηχανισμό το οποίον χρησιμοποιούμε κατά τη διεργασία αυτή.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει την “μαγική” ικανότητα της φαντασίας. Ένα χαρακτηριστικό που μας κάνει να ξεχωρίζουμε από τα υπόλοιπα όντα είναι η φαντασία και αυτό που μας κάνει διαφορετικούς να φανταζόμαστε προβλήματα και να τα λύνουμε.

Πως να πετύχεις τους στόχους σου το 2018;

Κάθε φορά που φανταζόμαστε και εκφράζουμε τους στόχους μας, ένα μέρος του εγκεφάλου μας το έχει κάνει ήδη πραγματικότητα. Με αυτόν τον τρόπο λαμβάνουμε όλα τα θετικά συναισθήματα της επικείμενης επιτυχίας χωρίς καν να έχουμε αρχίσει να δουλεύουμε για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σχετικό άρθρο: Το κυνήγι της ευτυχίας 

Μια λύση – Πως να πετύχεις τους στόχους σου;

Όσο σκληρό και αν ακούγεται περιόρισε τις δηλώσεις που κάνεις, όχι από φόβο αλλά λόγω του μηχανισμού που αναφέραμε παραπάνω. Αντί να δηλώνεις στους γύρω σου τους νέους σου στόχους για το 2018, φτιάξε ένα πρόγραμμα με τις απαραίτητες συνήθειες για να γίνεις η αλλαγή που θέλεις να φέρεις στη ζωή σου.

Πως να πετύχεις τους στόχους σου το 2018;

“Ανάμεικτα” συναισθήματα

Στο βιβλίο “Ξυπνήστε τον γίγαντα μέσα σας” ο Antony Robbins τονίζει ότι ένας από τους βασικότερους λόγους που που δεν πετυχαίνουμε τους στόχους που θέλουμε είναι τα “ανάμεικτα” συναισθήματα.

(Τον όρο mixed feelings και τι μπορείς να κάνεις για αυτά τον αναφέρω και σε μια συζήτηση με τον motivational speaker Γιάννη Παντελή στο βίντεο : Discussion with a blogger on books and mindsets)

Όταν είσαι 100% σίγουρος για κάτι που θέλεις να πετύχεις τότε οι πιθανότητες σου αυξάνονται κατακόρυφα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στη συμπεριφορά σου και ακόμα και αν υπάρχει αναγνωρίζεις ότι είναι φυσιολογικό να έχεις μερικές σκέψεις και δεν τους δίνεις σημασία.

Πως να πετύχεις τους στόχους σου το 2018;

Τα “ανάμεικτα” συναισθήματα είναι τόσο ισχυρά όσο και “αόρατα”. Παρόλο αυτά, αν πάρεις τον χρόνο σου και επικεντρωθείς στον εαυτό σου (π.χ διαλογισμός) και στις αντιδράσεις για να τα παρατηρήσεις θα βγουν στην επιφάνεια. Συνήθως συνοδεύονται από σκέψεις που δεν τις έχεις επεξεργαστεί και τόσο, οι οποίες μεταφέρονται σχεδόν αυτούσιες από τον κοινωνικό σου κύκλο ή την οικογένεια.

Μια λύση – Πως να πετύχεις τους στόχους σου;

Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να πάρεις ένα φύλλο χαρτί και ένα στυλό και να γράψεις τα συναισθήματα σου και τα πιστεύω σου για το τομέα της ζωής που θα ήθελες να αλλάξει από τη νέα χρονιά.

Πολύ πιθανό να διαπιστώσεις ότι έχεις πολύ πιο ισχυρά «πιστεύω» για να συνεχίσεις μια συνήθεια που σου κάνει κακό, όσο και να λες στον εαυτό σου ότι «αυτό είναι βλαβερό για μένα». Παρόλο αυτά η συνειδητοποίηση ότι τελικά βαθιά μέσα σου δεν θέλεις να αλλάξεις, είναι αυτή που θα φέρει την αλλαγή.

Αν θέλεις να το πας ένα βήμα παραπέρα, γέμισε με αμφιβολίες τα «πιστεύω» που σε κρατάνε πίσω. Παρατήρησε πως τα περισσότερα από αυτά μπορούν να καταρριφθούν πανεύκολα και ότι το μόνο πράγμα που τα κρατούσε ζωντανά ήταν ότι δεν τους έδινες σημασία.


Δες μερικα από τα καλύτερα βιβλία για το πως να πετύχεις τους στόχους σου!

 

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας (1 e-mail τη βδομάδα) και μπες στην παρέα μαζί με άλλους:

132 Συνδρομητές

 

Liked it? Take a second to support Γιώργος Μπάκουλης on Patreon!

Τροφή για σκέψη κάθε Κυριακή πρωί!

* indicates required

Όταν ήμουνα 3η λυκείου μετά τις πανελλήνιες πίστευα ότι η έκθεση θα ήταν το τελευταίο γραπτό μου. Μάλλον έκανα λάθος… :P. Αυτό που με γεμίζει σαν άνθρωπο είναι να δημοσιεύω περιεχόμενο με την ευχή να βοηθήσω τους αναγνώστες και να τους προτείνω βιβλία που θα τους συναρπάσουν. Το επάγγελμα μου είναι μηχανικός επιστήμης και τεχνολογίας υλικών και το πιο πρόσφατο (και μοναδικό για την ώρα) paper αφορά σύνθετα μεταλλικά υλικά.