Πως να βελτιωθούμε μέσα από τα βιβλία

Πως να βελτιωθούμε μέσα από τα βιβλία
0 Shares

Συνήθως όταν κοντινοί μου άνθρωποι μαθαίνουν ότι γράφω κυρίως κείμενα για την αυτoβελτίωση και ότι διαβάζω παρεμφερή βιβλία, με ρωτάνε «έχεις δει διάφορα στη ζωή σου;» ή «σε βοηθάνε πραγματικά» ;

Πως χρησιμοποιούμε το μέσο;

«Μπορείς να μιλάς συνέχεια για την πνευματικότητα και για τη δύναμη του τώρα, να ενθουσιαστείς, να το συζητάς με τους φίλους σου, αλλά να μην την έχεις βιώσει ποτέ»

Eckhart Tolle

Το βιβλίο είναι το εργαλείο και εμείς ο χρήστης, το πώς το χρησιμοποιούμε είναι προσωπικό θέμα. Πολλά βιβλία αυτoβελτίωσης έχουν μέσα ασκήσεις οι οποίες έχουν ως στόχο να φέρουν στην επιφάνεια τα πιστεύω σου και τα δυνατά σου σημεία. Το καλύτερο παράδειγμα απαντάται στο «Ξυπνήστε τον γίγαντα μέσα σας» του Tony Robbins , το οποίο έχει ασκήσεις όπου αν είσαι τυπικός στην εκτέλεσή τους, σου αλλάζουν τον τρόπο σκέψης σου και κατ’ επέκταση τα συναισθήματα που την ακολουθούν. Όταν επιλέγεις να διαβάσεις ένα τέτοιο βιβλίο ως μυθιστόρημα εκμεταλλεύεσαι το βιβλίο σε ένα ποσοστό 10%. Μαθαίνεις καινούρια πράγματα για τα συναισθήματα και τις συνήθειες μας αλλά η γνώση σταματάει εκεί. Αποκτάς υλικό για συζητήσεις με φίλους αλλά δεν αλλάζεις σαν άτομο , διότι δεν το «χρησιμοποιείς» στο μέγιστο. Αγόρασες το βιβλίο γι’ αυτό το σκοπό και κανείς δε μπορεί να σε αναγκάσει να το δεις από διαφορετική οπτική γωνία. Μόνοι μας αποφασίζουμε να δράσουμε διαφορετικά.

Θυμάμαι πριν ένα χρόνο είχα αγοράσει το “Non-violent Communication”, ένα βιβλίο σχετικά με το πώς να χρησιμοποιούμε τις λέξεις, να κατανοούμε καλύτερα τους ανθρώπους που έχουμε γύρω μας. Το βιβλίο έχει πολλές ενδιαφέρουσες ιστορίες από σεμινάρια εκμάθησης των κύριων θεμάτων του βιβλίου. Επέλεξα να σταθώ μόνο στις ενδιαφέρουσες ιστορίες παρά στο πώς μπορώ εγώ να εισάγω στοιχεία στον τρόπο που επικοινωνώ με τους γύρω μου. Σε ένα σημείο μέσα στη χρονιά παρατήρησα πως σε πολλές περιστάσεις αποτυγχάνω να καταλάβω τι πραγματικά μου λέει αυτός που έχω δίπλα μου, οπότε επέστρεψα στο βιβλίο και άρχισα να το διαβάζω από διαφορετική σκοπιά.

Σχετικό βίντεο: Ποιοι είναι οι δύο μεγαλύτεροι μύθοι όσον αφορά το διάβασμα non-fiction βιβλίων;

Σχολείο VS  Πραγματικότητα

Άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο ήταν ή είναι σε ένα σχολείο που ο κύριος σκοπός ήταν να μάθουμε τις ασκήσεις και τη θεωρία που θα χρειαστούμε για να δώσουμε εξετάσεις. Λίγοι είναι οι καθηγητές ακόμα και στο πανεπιστήμιο που θα είχαν ως στόχο να μάθουν στους φοιτητές να σκέφτονται πρακτικά. Οπότε ένα μεγάλο ποσοστό έχει μάθει να απορροφά τη γνώση με συγκεκριμένο τρόπο, διατηρώντας βέβαια και τις προσωπικές «πινελιές». Το βιβλίο εκτός σχολείου, σχολής, δουλειάς παραμένει για πολλούς το χαλαρωτικό μυθιστόρημα.

Ποιο είναι το πρόβλημα με αυτό;

Τα βιβλία που ασχολούνται με την ανάπτυξη του ατόμου δεν υπάγονται σε αυτή την κατηγορία, οπότε χρήζουν και διαφορετικής αντιμετώπισης.

Η ζωή μας εξαρτάται από τις μικρές καθημερινές ερωτήσεις που κάνουμε στον εαυτό μας. Στην προκειμένη περίπτωση η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου 😛 , όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο αυτoβελτίωσης είναι :  

«Πώς μπορεί το βιβλίο που διαβάζω να με βοηθήσει στη ζωή μου;»

Με αυτό τον τρόπο  σταδιακά αρχίζουμε να αλλάζουμε τον τρόπο σκέψης μας  για το πώς χρησιμοποιούμε την εκάστοτε γνώση.


Υ.Γ Δες μερικά από τα καλύτερα βιβλία εδώ.

Liked it? Take a second to support Γιώργος Μπάκουλης on Patreon!

Τροφή για σκέψη κάθε Κυριακή πρωί!

* indicates required

Όταν ήμουνα 3η λυκείου μετά τις πανελλήνιες πίστευα ότι η έκθεση θα ήταν το τελευταίο γραπτό μου. Μάλλον έκανα λάθος… :P. Αυτό που με γεμίζει σαν άνθρωπο είναι να δημοσιεύω περιεχόμενο με την ευχή να βοηθήσω τους αναγνώστες και να τους προτείνω βιβλία που θα τους συναρπάσουν. Το επάγγελμα μου είναι μηχανικός επιστήμης και τεχνολογίας υλικών και το πιο πρόσφατο (και μοναδικό για την ώρα) paper αφορά σύνθετα μεταλλικά υλικά.