Το βιβλίο Πούλα σαν καλλιτέχνης (δες το βιβλίο εδώ) όπως και το Personal MBA που είναι στις βιβλιο-προτάσεις, αναφέρεται σε καλλιτέχνες. Είτε είσαι ζωγράφος, ποιητής, συγγραφέας, επιχειρηματίας, blogger, παραγωγός μικρών και μεγάλων ταινιών και γενικότερα ένας άνθρωπος που φτιάχνει κάτι δικό του, αυτό το βιβλίο είναι για σένα.

Πρακτικά μαθήματα και συμβουλές

Απολαμβάνω τα βιβλία που είναι “to the point” , ειδικά για τέτοια ζητήματα διότι:

Μπορώ κατευθείαν να μάθω τι δουλεύει και τι δεν δουλεύει για τον συγκεκριμένο άνθρωπο έτσι ώστε να “υιοθετήσω” και να δοκιμάσω τις ιδέες και τεχνικές που προτείνει.

Μερικά από τα αγαπημένα μου κεφάλαια του Πούλα σαν καλλιτέχνης είναι:

  • Δεν χρειάζεται να είσαι ιδιοφυΐα
  • Μάθε να δέχεσαι χτυπήματα
  • Θέλεις καρδιές όχι μάτια

Πως να διαβάσεις το βιβλίο Πούλα σαν καλλιτέχνης

Μπορεί κάποιος να δει ότι το βιβλίο είναι 216 σελίδες, αλλά πρακτικά είναι οι μισές μιας και συνήθως μια από τις 2 σελίδες είναι εικονογραφημένες. Εικογραφήσεις με αποφθέγματα (quotes), με ποιοτικά σχεδιαγράμματα σχετικά με το θέμα του κεφαλαίου, ακόμα και σημαντικές φράσεις που ο συγγραφέας θέλει να καρφιτσωθούν στον μυαλό σου.

Παρόλο αυτά, όπως έχουμε αναφέρει και εσένα σχετικό βίντεο δεν είναι ανάγκη να το διαβάσεις όλο. Μπορείς απλά να πας στα περιεχόμενα και να διαβάσεις επιλεκτικά τα κεφάλαια που σε ενδιαφέρουν και “κολλάνε” πιο πολύ στο δικό σου εγχείρημα.

Δεν χρειάζεται να είσαι ιδιοφυΐα

Όταν είχα διαβάσει το βιβλίο για πρώτη φορά μου άρεσε τόσο πολύ αυτή η ιδέα που την έβαλα σε ένα βίντεο. Αυτό που θέλει να μεταφέρει ουσιαστικά ο συγγραφέας, είναι ότι η εικόνα που έχουμε για τους επιτυχημένους ανθρώπους είναι ένα δημιούργημα της φαντασίας μας. Δες το σχετικό βίντεο:

Μάθε να δέχεσαι χτυπήματα

Πούλα σαν καλλιτέχνης : Βιβλιο-προτάσεις
απόσπασμα από το βιβλίο Πούλα σαν καλλιτέχνης

Ίσως το πιο σημαντικό μάθημα που πήρα από το “ Πούλα σαν καλλιτέχνης ” είναι να μην ταυτίζομαι με το baktoblog και οποιαδήποτε δουλειά κάνω. Παλιότερα αν δεν με υποστήριζαν δικοί μου άνθρωποι στο blog ή αν έλεγαν κάτι που δε συμφωνούσα θα το έπαιρνα προσωπικά. Μέσα στο βιβλίο σημειώνεται ότι “πρέπει να θυμάσαι ότι η δουλειά σου είναι κάτι που κάνεις, όχι αυτό που είσαι”.

Επίσης αυτό που μου έχει μείνει από αυτό το βιβλίο είναι η συμβουλή “Χαλάρωσε και πάρε μια αναπνοή”. Ο φόβος μας τις περισσότερες φορές είναι στο μυαλό μας και πουθενά αλλού. Όταν έρχεται η πραγματικότητα συνειδητοποιούμε ότι είναι πολύ πιο ανώδυνη από αυτό που περιμέναμε.

Θέλεις καρδιές όχι μάτια

Πόσες φορές ανησυχούμε για τον αριθμό τον ανθρώπων που μας ακολουθούν; Πόσες ώρες περνάμε παρακολουθώντας τα στατιστικά από το site μας/ το προϊόν μας κτλ.

Σε αυτό το σημείο θέλω να δηλώσω ένοχος μιας και βλέπω πολύ συχνά τα στατιστικά του blog.

Μου αρέσει να βλέπω:

    • Πως τα πήγε το κείμενο;
  • Πως μπορώ να το παρουσιάσω διαφορετικά έτσι ώστε ο αναγνώστης/ στρια να δει και ένα άλλο αντίστοιχο άρθρο;

Αυτό που προτείνει το “Πούλα σαν καλλιτέχνης” είναι να μην μας νοιάζει η ποσότητα αλλά η ποιότητα των ανθρώπων που σε ακολουθούν.Σε ένα blog για παράδειγμα μπορείς να το δεις από τον χρόνο παραμονής και πόσος είναι ο μέσος όρος των σελίδων ανά χρήστη.

Πούλα σαν καλλιτέχνης : Βιβλιο-προτάσεις
απόσπασμα από το βιβλίο Πούλα σαν καλλιτέχνης

Αυτά από εμένα, όπως κάθε Πέμπτη έτσι και την επόμενη θα ακολουθήσει κείμενο για το καλύτερο βιβλίο της εβδομάδας. Αν και αυτή τη βδομάδα “έκλεψα” και σας πρότεινα δύο καλά βιβλία αντί για ένα (Τι έμαθα διαβάζοντας το βιβλίο “Ραντεβού όταν ζήσεις”)