Μια φανταστική ιστορία

Ο καθένας μας δημιουργεί την προσωπική του ιστορία με μεγάλη επιτυχία. Συνήθως κάθε ιστορία που φτιάχνει το μυαλό μας έχει στόχο την οριοθέτηση, τι μπορούμε και τι δεν ήμαστε ικανοί να κάνουμε. Κυρίως την αναπαράγουμε σε εμάς και στους γύρω μας για να δηλώσουμε τι δεν μπορούμε να κάνουμε.

«Δεν μπορώ να τον εμπιστευτώ γιατί η προηγούμενη μου σχέση με κορόιδευε συνέχεια»

«Πάντα έπαιρνα τις λάθος αποφάσεις όσον αφορά τις σπουδές μου, τι μπορεί να αλλάξει τώρα;»

«Μικρός δεν ήμουνα καλός στο σχολείο…πως μπορώ τώρα να τα καταφέρω;»

«Έχω περάσει πάρα πολλά στη ζωή μου και πολύ απλά δεν δέχομαι τέτοια συμπεριφορά!»

«Από μικρός που θυμάμαι τον εαυτό μου ήμουνα χοντρός/χοντρή , ξέρω ότι δεν μπορεί να αλλάξει»

Μπορούμε να την υπερασπιστούμε με σθένος, όταν κάποιος προσπαθεί να μας μεταπείσει.

HTML Image as link Qries

Στο κάτω κάτω ποιος/ ποια θα ήμασταν χωρίς αυτήν;

Πρέπει να την υπερασπιστούμε!

Σωστά;

Όχι ακριβώς…

Αν το παρατηρήσετε οι περισσότερες ιστορίες που αναπαράγουμε συνδέονται με το παρελθόν. Δεν έχουν καμιά δουλειά εδώ, στο τώρα. Κάθε στιγμή έχετε την ικανότητα να αλλάξετε τις ιστορίες με τις οποίες έχετε ταυτιστεί. Αρκεί να καταλάβετε ότι είναι που λέτε είναι φανταστικές δεν υπάρχουν, έχουν τελειώσει. Κάθε δευτερόλεπτο αποτελεί και μια καινούργια πόρτα.

Είναι πολύ πιο δύσκολο από ότι ακούγεται οπότε θα περάσω στο πρακτικό κομμάτι.

Αντικατάσταση και επαναφορά στην πραγματικότητα

Συνήθως οι ιστορίες που φτιάχνουμε διέπονται από γενικότητες. Αν το σκεφτεί κάποιος ο τρόπος που λειτουργούν είναι πανέξυπνος! Μη έχοντας συγκεκριμένα στοιχεία και βουτηγμένοι στις γενικεύσεις δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να λύσουμε το πρόβλημα, αλλά να συνεχίσουμε να γκρινιάζουμε.

Η λύση βρίσκεται στην αντικατάσταση της γενίκευσης με την σαφήνεια.

«Είμαι 110 κιλά και  αυτό με επηρεάζει συναισθηματικά, τι μπορώ να κάνω τώρα για να το αλλάξω;»

Φέρνω τα κιλά ως παράδειγμα γιατί είναι κάτι το χειροπιαστό και πολλοί μπορούν να ταυτιστούν. Παρόλο αυτά η αντικατάσταση μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ιστορία φτιάχνει το μυαλό μας.

Ο «εχθρός» των ατελείωτων ιστοριών είναι τα στοιχειά και η συνεχής λήψη αποφάσεων.

«Η αναπηρία μου δεν στάθηκε σοβαρό εμπόδιο στην επιστημονική εργασία μου. Στην πραγματικότητα, θα έλεγα ότι κατά κάποιο τρόπο με ωφέλησε: δεν ήμουνα υποχρεωμένος να δίνω διαλέξεις ή να διδάσκω τελειόφοιτους, ούτε να συμμετέχω σε βαρετές, χρονοβόρες επιτροπές. Έτσι ήμουν σε θέση να αφοσιωθώ ολοκληρωτικά στην έρευνα.»   Stephen Hawking

Εμπνευστείτε από ανθρώπους που το έχουν κάνει ήδη και διαδώστε το μήνυμα σε οποίον πιστεύετε ότι χρειάζεται να το ακούσει!


Σημείωση

Αγοράζοντας βιβλία μέσω των συνδέσμων του baktoblog, μας βοηθάς στο να συνεχίσουμε να γράφουμε υψηλής ποιότητας κείμενα.


Δωρεάν ebook «Τροφή για σκέψη»: Κατέβασε το σε 3 βήματα