Τι έμαθα διαβάζοντας το βιβλίο, Ραντεβού όταν ζήσεις ;

Τι έμαθα διαβάζοντας το βιβλίο Ραντεβού όταν ζήσεις ; Όσοι ακολουθούν το baktoblog ξέρουν ότι τα βιβλία κυρίως που σας προτείνω είναι non-fiction. Παράλληλα και με λιγότερη συχνότητα διαβάζω και μερικά μυθιστορήματα.

Αυτό που ψάχνω στα μυθιστορήματα όπως έχω πει και σε ένα YouTube βίντεο είναι η μια ιστορία, η οποία θα συμβάλει στην διεύρυνση των γνώσεων και των προβληματισμών του αναγνώστη. Το συγκεκριμένο βιβλίο κάλυψε αυτές τις ανάγκες.

Σχέσεις: Πλασματική εικόνα ενάντια στην πραγματικότητα

Όπως η πρωταγωνίστρια του βιβλίου στην αρχή, έχει φτιάξει μια εικόνα η οποία δεν αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα για τον άνθρωπο που έχει επιλέξει να είναι μαζί, έτσι οι περισσότεροι έχουμε φτιάξει, τουλάχιστον μια φορά, μια εικόνα για κάποιον ή κάποια που έχουμε ή θέλουμε σχέση.

Η συγκεκριμένη συνήθεια τις περισσότερες φορές οδηγεί σε απογοήτευση παρά σε χαρά μιας και προβάλουμε τις προσωπικές μας προσδοκίες στον άνθρωπο που έχουμε απέναντι μας. Φτιάχνουμε μια δικιά μας ιδέα για το πως μπορεί να είναι η ζωή του ατόμου που μας αρέσει και θέλουμε να μπούμε σε αυτήν πάση θυσία Αργά ή γρήγορα έρχεται όμως ένα “σοκ” όπως και στο Ραντεβού όταν ζήσεις που σου υπενθυμίζει όλες τις φορές που επέλεξες να καταπιεστείς και αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα. Από την άλλη μεριά, παρουσιάζεται και το είδος των χειριστικών ανθρώπων που αντλούν ενέργεια από αυτόν/ αυτήν που είναι διαθέσιμος/η να καταπιεστεί σε μεγάλο βαθμό, για να εξακολουθεί να είναι μαζί τους.

Ραντεβού όταν ζήσεις
απόσπασμα του βιβλίου Ραντεβού όταν ζήσεις

Το φαινόμενο αυτό το αναλύει με το ωραίο τρόπο και ο Antony Robbins στο βιβλίο, Ξυπνήστε τον γίγαντα μέσα σας,  με τη φράση “O λόγος που δε χωρίζουν πολλά δυστυχισμένα ζευγάρια είναι ότι ακόμα δεν έχει δημιουργηθεί αρκετός πόνος για να ξεπεράσει το αίσθημα της άνεσης και της συνήθειας”.

Συναισθηματική υπευθυνότητα

Ένα βασικό στοιχείο που απολαμβάνω τόσο σε βιβλία όσο και σε ταινίες είναι η εξέλιξη του χαρακτήρα. Η πρωταγωνίστρια, Μάγια ξεκινάει σαν μια γυναίκα που κατηγορεί όλους τους υπόλοιπους για την συναισθηματική της κατάσταση. Για παράδειγμα “Με έχει φτάσει σε αυτό το χάλι και εξακολουθούσε να θεωρεί τον εαυτό του το κέντρο του κόσμου”

Κατά τη διάρκεια μιας σειράς γεγονότων και κυρίως ανθρώπων που γνωρίζει, βλέπει και η ίδια ότι η μόνη υπεύθυνη για την συναισθηματική της κατάσταση και πράξεις είναι η ίδια και όχι οι υπόλοιποι.

Σχετικό άρθρο : Ποιος φταίει όταν θυμώνεις;

Υπόθεση Άλφρεντ Ροσενμπεργκ – χιλιάδες κλεμμένα έργα

Κατά τη διάρκεια της ιστορίας του βιβλίου ο αναγνώστης μαθαίνει για την υπόθεση Υπόθεση Άλφρεντ Ροσενμπεργκ.

Ο Άλφρεντ Ρόσενμπεργκ ήταν ορκισμένος αντισημίτης, Ναζί και συγγραφέας του βιβλίου: O μύθος του εικοστού αιώνα. Επίσης ήταν υπεύθυνος για την κλοπή και την καταστροφή εξαιρετικών έργων τέχνης των εύπορων Εβραϊκών οικογενειών της Ευρώπης. Οι περισσότερες Εβραϊκές οικογένειες ήταν θύματα της θηριωδίας των Ναζί. Οι περιουσίες τους κλάπηκαν ή καταστράφηκαν σύμφωνα με το σχέδιο Ρόζενμπεργκ.

Πολλά έργα τέχνης κατέληξαν στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου και ακόμη περισσότερα σε στοές ανθρακωρυχείων όπου ανατινάχθηκαν μετά την πτώση του τρίτου Ράιχ.

Ο θάνατος του Γερμανού Κορνίλιους Γκλουντ έφερε στο φως ένα συμβάν που κινητοποίησε τους κληρονόμους εκατοντάδων Εβραϊκών οικογενειών. Στο υπόγειο της κατοικίας του βρέθηκε μια τεράστια ιδιωτική συλλογή που κατείχε παράνομα χίλιους διακόσιους ογδόντα πίνακες Πικάσο , Σαγκάλ, Ματίς και διάφορων άλλων ζωγράφων.

Ένα άλλο ενδιαφέρον ιστορικό στοιχείο που έμαθα μέσα από το βιβλίο , Ραντεβού όταν ζήσεις ήταν λεπτομέρειες για την Συνθήκη λήξης του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, όπως η πλήρης αποδοχή της ευθύνης από τη μεριά της Γερμανίας καθώς και η συμφωνία με υπόλοιπα εμπλεκόμενα κράτη να πληρώσει τις αντίστοιχες αποζημιώσεις

Τι μου άρεσε στο βιβλίο Ραντεβού όταν ζήσεις

Το βιβλίο παρουσιάζει  διάφορες συμπεριφορές ανθρώπων οι οποίες του δημιουργούν ερωτήματα στον αναγνώστη. Παρόλο αυτά φροντίζει να εξηγήσει τα κίνητρα τους, απλά δεν το κάνει τη χρονική στιγμή που περίμενα. Και μιας και μιλάμε για πράγματα που δεν περίμενα, το τέλος είναι ανατρεπτικό, δύσκολα ο αναγνώστης θα μπορέσει να το μαντέψει.  

Επίσης μου άρεσε πολύ ένας χαρακτήρας του βιβλίου, ο “Μιχαήλ”.

Τι δε μου άρεσε

Αυτό που δεν μου άρεσε, ήταν ότι εγώ προσωπικά δεν μπορούσα να ταυτιστώ με την αντιμετώπιση της Μάγιας (πρωταγωνίστρια) στα προβλήματα που παρουσιαζόντουσαν Αντιμετωπίζω τη ζωή εντελώς διαφορετικά και με περισσότερη λογική.

Αυτά από εμένα, πες μου και εσύ τι γνώμη σου, αν έχεις διαβάσεις το βιβλίο ή αν όχι μπορείς να το βρεις εδώ.


Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας (1 e-mail τη βδομάδα) και μπες στην παρέα μαζί με άλλους:

132 Συνδρομητές


Διαφήμιση


Όταν ήμουνα 3η λυκείου μετά τις πανελλήνιες πίστευα ότι η έκθεση θα ήταν το τελευταίο γραπτό μου. Μάλλον έκανα λάθος… :P. Αυτό που με γεμίζει σαν άνθρωπο είναι να δημοσιεύω περιεχόμενο με την ευχή να βοηθήσω τους αναγνώστες και να τους προτείνω βιβλία που θα τους συναρπάσουν. Το επάγγελμα μου είναι μηχανικός επιστήμης και τεχνολογίας υλικών και το πιο πρόσφατο (και μοναδικό για την ώρα) paper αφορά σύνθετα μεταλλικά υλικά.