Σκέφτομαι άρα υπάρχω: Πως ένα απόφθεγμα μπορεί να παρερμηνευτεί;

Ένας τρόπος έκφρασης των σκέψεών μας μέσω των social media όπως το Facebook είναι τα quotes. Πολλές είναι οι φορές που κάποιος θέλει να μοιραστεί κάτι με τους φίλους του. Ένας τρόπος για να το κάνει είναι πολλές φορές αποφθέγματα συγγραφέων ή και οποιασδήποτε  άλλης ηγετικής και επιστημονικής προσωπικότητας. Ο χρήστης, λοιπόν, που ανεβάζει ένα  quote είτε γνωρίζει το έργο του ονομαζόμενου προσώπου είτε  όχι. Το αποτέλεσμα και των δύο περιπτώσεων είναι ευχάριστο μιας και αποτελεί πηγή για συζήτηση, σαν αυτή που κάνουμε τώρα. Μέσα σε αυτά θα είναι και το « σκέφτομαι άρα υπάρχω ».

Υπάρχει μια παρεξήγηση της φράσης και της σύνδεσης με την συνεχή και αδιάκοπη σκέψη. Το μυαλό φτιάχνει συνεχώς σενάρια, κρίνει και κατηγοριοποιεί τον κόσμο γύρω του διακόπτοντας τον χρήστη του, δηλαδή εσάς, από την ηρεμία και την απόλαυση της ζωής. Ο νους δημιουργεί σενάρια για το πιθανό μέλλον, τύψεις για το παρελθόν και όλη εκείνη ενέργεια που υπό κανονικές συνθήκες θα εξωτερικεύονταν απλόχερα στο «τώρα», καταλήγει να σπαταλιέται σε πράγματα που έχουν γίνει και σε όλα εκείνα  που πιθανότατα θα γίνουν.

Η «τρέλα» μέσα μας

Βλέποντας στο δρόμο έναν άνθρωπο να μιλάει στον εαυτό του συνοδευόμενο από ένα ρακένδυτο  παρουσιαστικό, τον αποκαλούμε «τρελό». Η μόνη διαφορά του από εμάς είναι ότι η ικανότητά του να εκφράζει δυνατά τις σκέψεις που του έρχονται στο μυαλό. Σε αντίθεση με εμάς που επιλέγουμε να τις κρατάμε περισσότερες φορές για τον εαυτό μας. Η κατάσταση του εσωτερικού διαλόγου είναι ακριβώς η ίδια. Είναι η δύναμη που μας κρατάει μακριά από την παρούσα στιγμή. Αν δεις θπό αυτό το πρίσμα τη φράση “σκέφτομαι άρα υπάρχω” μπορεί μερικά πράγματα να αλλάξουν μέσα σου.

Σχετικό Βιβλίο: The Power of Now: A Guide to Spiritual Enlightenment

Πως μπορούμε να το ξεπεράσουμε;

«Τα προβλήματα του μυαλού δεν μπορούν να λυθούν, χρησιμοποιώντας το μυαλό» Eckhart Tolle

Ο συνεχής εσωτερικός διάλογος δεν είναι κάποια μάχη όπου θα πρέπει να εφαρμόσουμε κάποια δύναμη από την οποία θα βγούμε νικητές. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να  παρατηρήσουμε τις σκέψεις μας. Παρατηρώντας τες, σταματάμε να λαμβάνουμε μεγάλο μέρος σε αυτές, δημιουργώντας έτσι μια νοητή απόσταση. Το παράδοξο είναι πως απαιτείται πολύ λιγότερη ενέργεια για να απολαύσουμε το «τώρα» από το να σκεφτόμαστε συνέχεια.

Σχετικό Βιβλίο: A New Earth: Awakening to Your Life’s Purpose

Τέλος, στην προσπάθεια μου να λύσω την παρεξήγηση σχετικά με το προαναφερθέν απόφθεγμα, σας παραθέτω μια μικρή επεξήγηση του ίδιου του Ντεκάρτ :

HTML Image as link Qries

«Μπορώ να αμφιβάλλω για όλα τα πράγματα που με περιβάλλουν και για όλα όσα σκέφτομαι, Οι άνθρωποι συχνά σφάλλουν στους συλλογισμούς τους ακόμα και σε απλά θέματα και δεν υπάρχει λόγος να πιστεύω ότι οι αισθήσεις μου δεν με ξεγελούν ή ότι οι σκέψεις μου δεν είναι παρά σαν τα όνειρά μου όταν κοιμάμαι. Μπορώ να αμφιβάλλω λοιπόν για όλα όσα σκέφτομαι και πιστεύω, αλλά για ένα πράγμα σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να αμφιβάλλω, δηλαδή για το ότι αμφιβάλλω»

Σχετικό άρθρο: Το κυνήγι της ευτυχίας


Σημείωση

Αγοράζοντας βιβλία μέσω των συνδέσμων του baktoblog, μας βοηθάς στο να συνεχίσουμε να γράφουμε υψηλής ποιότητας κείμενα.


Δωρεάν ebook «Τροφή για σκέψη»: Κατέβασε το σε 3 βήματα