Προτεινόμενα βιβλίαΒιβλίο: Mindset: The New Psychology of Success

Στο βιβλίο περιγράφονται δύο σκεπτικά, το fixed mindset (στασιμότητα) και το growth mindset (ανάπτυξη). Το fixed mindset απαντά στη φράση : “πιστεύω ότι οι δεξιότητες μου είναι προκαθορισμένες” και “είτε το έχεις είτε δεν το έχεις” . Από την άλλη το growth mindset απαντά στη φράση “βλέπω κάθε πρόβλημα ως πρόκληση, μια κατάσταση που μπορώ να μάθω και να αναπτύξω περαιτέρω τις ικανότητες μου”. Πάμε να δούμε γιατί αυτό το βιβλίο είναι ένα από τα καλύτερα προτεινόμενα βιβλία του baktoblog.

fixed mindset / στασιμότητα

  • Αν σε μια σχέση χρειαστεί να προσπαθήσω παραπάνω για να συνεννοηθούμε, τότε δεν ταιριάζω με τον σύντροφο μου
  • Πρέπει να αποδείξω ότι είμαι καλός στη δουλειά μου
  • Δάσκαλος : “Τα παιδιά που είναι έξυπνα δεν κάνουν λάθη!”
 • Ο “τάδε” είναι πανέξυπνος, δεν χρειάζεται να προσπαθήσει!

growth mindset / ανάπτυξη

 • Κανένα μεγάλο επίτευγμα δεν έρχεται χωρίς “προβλήματα” και αναπάντεχες καταστάσεις. Όλα τα εμπόδια αποτελούν μια πρόκληση για να γίνω καλύτερος.
 • Όλες οι σχέσεις θα έχουν αναποδιές αλλά μέσα από αυτές θα βγούμε πιο δυνατοί.
 • Δάσκαλος : “Θέλω να με ρωτάτε και να κάνετε λάθη, έτσι ώστε να πάμε παρακάτω”
 • “Η αποτυχία είναι η μητέρα της προόδου”

Το βιβλίο εξηγεί πως τα δύο αυτά σκεπτικά λειτουργούν στη δουλειά μας , στις σχέσεις μας, στην οικογένεια μας. Μας μαθαίνει πως να αναγνωρίζουμε τους τομείς της ζωής μας που αντιμετωπίζουμε με το fixed mindset (στασιμότητα) αλλά και πως να βλέπουμε τη ζωή με το growth mindset (ανάπτυξη).

Κατηγορίες που καλύπτει το βιβλίο

  • Η αλήθεια για την ικανότητα και την επιτυχία
  • Το σκεπτικό του πρωταθλητή (Αθλήματα)
  • Το σκεπτικό του ηγέτη (Επιχειρήσεις)
  • Τα σκεπτικά της αγάπης (Σχέσεις)
 • Γονείς, δάσκαλοι και προπονητές : Από που προέρχονται τα σκεπτικά τους;

Πως να διαβάσεις το βιβλίο;

Πέρα από τις ενότητες που διάβασες παραπάνω το βιβλίο αρχίζει με δύο κεφάλαια στα οποία εξηγεί τα δύο σκεπτικά ( στασιμότητα και ανάπτυξη ) και τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται στην καθημερινότητα μας, μέσα από πραγματικές ιστορίες και έρευνες που έχει κάνει η συγγραφέας και η ομάδα της.

Επιπλέον στο τέλος μπορείς να βρεις το κεφάλαιο “Αλλάζοντας το σκεπτικό σου”.

Αυτό που θα σου πρότεινα είναι να διαβάσεις τα δύο πρώτα κεφάλαια και στη συνέχεια να πας κατευθείαν στην κατηγορία που σε ενδιαφέρει. Δηλαδή μπορείς να αρχίσεις από τις σχέσεις και μετά να διαβάσεις για επιχειρήσεις και πως τα δύο αυτά σκεπτικά εμφανίζονται σε κάθε κατηγορία. Στο τέλος αφιέρωσε λίγο χρόνο στο τελευταίο κεφάλαιο Αλλάζοντας το σκεπτικό σου”.

Με αυτόν τον τρόπο θα ακολουθείς την εξής διαδικασία:

Προτεινόμενα βιβλία

HTML Image as link Qries

Ένα προσωπικό παράδειγμα

Το βιβλίο αυτό που έμαθε πως να μην τα παρατάω.

Πως να μην λέω στον εαυτό μου τη γνωστή φράση “Δεν το έχω αυτό” ή “Δεν είμαι καλός σε αυτό” . Φυσικά η αλλαγή όπως τα περισσότερα πράγματα στη φύση έγινε αργά από το ένα σκεπτικό στο άλλο. Σήμερα όταν βλέπω ένα πρόβλημα, το αντιμετωπίζω σαν πρόκληση και όχι σαν δικιά μου ανικανότητα να αντεπεξέλθω, όπως θα το έβλεπα όταν άρχισα να διαβάζω αυτό το βιβλίο 2 χρόνια πριν.

Εύχομαι να σε βοηθήσει όπως βοήθησε και μένα.


Σημείωση

Αγοράζοντας βιβλία μέσω των συνδέσμων του baktoblog, μας βοηθάς στο να συνεχίσουμε να γράφουμε υψηλής ποιότητας κείμενα.


Δωρεάν ebook «Τροφή για σκέψη»: Κατέβασε το σε 3 βήματα