Αυτή η συνέντευξη έχει μήνες που έγινε και αποφάσισα (καιρός ήταν..) να περάσω και γραπτά τα πιο σημαντικά πράγματα που ειπώθηκαν από τον κύριο Δημήτρη Φλαμούρη πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις.

 

Ποιο θέμα σε ενδιαφέρει;

01:24 Ποιός είναι ο στόχος του Βιβλίου “Ψυχολογικές Σχέσεις”;

02:55 Δημήτρης Φλαμούρης και Θετική Ψυχολογία

03:22 “Δεν έχεις κάτι λάθος. Αν θέλεις έχεις την επιλογή να κάνεις κάτι άλλο”

HTML Image as link Qries

08:41 Είμαστε οι χειρότεροι κριτές της καθημερινότητας μας;

13:07 Θέλεις πραγματικά να αλλάξει μια άσχημη κατάσταση;

19:42 Παιδικά τραύματα και αγάπη

23:51 Πόσο σημαντική είναι η ανάλυψη της προσωπικής μας ευθύνης;

24:34 Θέλουμε τη λύση για τα προβλήματα μας ή απλά να τα εκφράσουμε;

27:15 Φανταστικές Σχέσεις και πως εφαρμόζω τις λύσεις που έμαθα;

35:01 Πως μπορεί να σε βοηθήσει ο διαλογισμός;

Με bold Γιώργος Μπάκουλης

Με normal  Δημήτρης Φλαμούρης

Πως μεταφέρεται στον άνθρωπο που έρχεται σε εσάς για τις συνεδρίες θετικής ψυχολογίας ότι «δεν έχεις κάτι λάθος, παρόλο αυτά μπορείς να αλλάξεις»;

Αυτό είναι το νόημα του βιβλίου, «Δεν έχεις κάτι λάθος αλλά αν θέλεις έχεις την επιλογή να κάνεις κάτι άλλο. Αν καταφέρουμε να απενοχοποιήσουμε τον εαυτό μας από φράσεις όπως «τι βλάκας είμαι» ,είναι το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς. Αυτό που κάνω κυρίως είναι να καταλάβω γιατί θεωρεί για παράδειγμα ότι «αυτό που κάνω είναι κακό» και του παρουσιάζω αντιφατικά στοιχεία έτσι ώστε να τον ταρακουνήσω και να το δείξω και μια διαφορετική οπτική γωνία.

Είναι αλήθεια ότι είμαστε οι χειρότεροι κριτές του εαυτού μας;

Αναγκαστικά ο κάθε άνθρωπος θα βλέπει τον κόσμο από τη δικιά του οπτική γωνία. Υπάρχουν τόσες «πραγματικότητες» όσοι και άνθρωποι. Οπότε πολύ δύσκολα μπορούμε να δούμε καθαρά μια κατάσταση γιατί δεν είναι μια κατάσταση.

Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό με μια μελέτη για μια ομάδα χιμπατζήδων στην οποία είχε βγει το συμπέρασμα ότι το αρσενικό που έχει το χαρέμι του, εξουσιάζει αυτή τη μικρή κοινωνία. Όταν έβαλαν μια γυναίκα και μάλιστα φεμινίστρια να παρατηρήσει την ίδια ομάδα, έβγαλε το συμπέρασμα ότι το αρσενικό το έχουν παρατεταμένο και το χρησιμοποιούν μόνο για γονιμοποίηση. Από τη δικιά της μεριά το αρσενικό δεν ήταν ο βασιλιάς αλλά ο καημένος της υπόθεσης.

Τι γίνεται όταν κάποιος που έρχεται σε εσάς, επιφανειακά λέει ότι θέλει να αλλάξει αλλά κατά βάθος θέλει να παραμείνει ο ίδιος. Σε ένα κεφάλαιο στο βιβλίο σας «Ψυχο-λογικές σχέσεις» μια γυναίκα είχε σχέση από απόσταση και γκρίνιαζε ότι πάλι δεν θα δει τον σύντροφο της. Παρόλο αυτά όλες οι σχέσεις που είχε συνάψει μέχρι τώρα ήταν «σχέση από απόσταση».

Το συνειδητό μας «θέλω» είναι λίγο πολύ συμφωνία με αυτά που βλέπουμε γύρω μας. Θέλουμε να έχουμε μια ωραία ζωή, μια ωραία σχέση, διότι αυτά αναγνωρίζουμε.

Αυτά που κάνουμε όμως είναι πάντα σε συμφωνία με αυτά που θέλουμε βαθιά μέσα μας (στο βιβλίο του κ.Φλαμούρη ονομάζει αυτή την κατάσταση «βαθυθέλω»). Αυτά που θέλουμε βαθιά μέσα μας δεν έχουν να κάνουν με αυτά που βλέπουμε γύρω μας, αλλά με τον τρόπο που έχουμε μεγαλώσει. Όταν είμαστε μικροί κατά τη ανάπτυξη του εγκεφάλου μας, διαμορφώνονται τα «πιστεύω» μας και οι πεποιθήσεις μας. Όταν μεγαλώνουμε ο τρόπος ύπαρξης μας είναι να συνεχίσουμε να επαναλαμβάνουμε το γνώριμο σε εμάς μοτίβο πεποιθήσεων που έχουμε φτιάξει.

Άρα εγώ όταν μπαίνω σε μια σχέση, θέλω να επαναλάβω αυτό που έχω μάθει στη νεαρή ηλικία, ανεξάρτητα από το αν το θεωρώ καλό ή κακό.

Για παράδειγμα, μια γυναίκα που έχει μεγαλώσει σε βίαιο περιβάλλον μπορεί να την έλκη η βία, ακόμα και αν συνειδητά το αρνείται κατηγορηματικά. Αν εξετάσουμε τις επιλογές που κάνει και διαπιστώσουμε ότι κάθε άντρας ασκούσε βία, θα κάνουμε το συνειδησιακό άλμα και θα ρωτήσουμε «μήπως είναι αυτό που την έλκει;»

Κάποιος αυτό που μπορεί να το θεωρήσει παράλογο.

Όντος είναι παράλογο.

Αν συναντήσει κάποιον άντρα που την έχει βασίλισσά, δεν ξέρει πως να το διαχειριστεί. Μπορεί να πει «καλό παιδί αλλά δεν έχουμε χημεία».

Αν κάποιος θέλει να καταλάβει τι είδους σχέσεις τον/την έλκουν, πρέπει να κοιτάξει πως νιώθει μέσα στη σχέση.

Ισχύει ότι θέλουμε απλά να εκφράσουμε τα προβλήματα μας, να τα πούμε σε κάποιον και όχι τόσο πολύ να τα λύσουμε;

Συμφωνώ με αυτή την εκτίμηση. Πολλές φορούν θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας και αυτός που μας ακούει να μας περιθάλψει. Θέλουμε να μας συμπονήσει και να μας καταλάβει. Τις περισσότερες φορές αν τα βγάλουμε από μέσα μας μπορούμε να βρούμε και μόνοι μας την λύση.


Σημείωση

Αγοράζοντας βιβλία μέσω των συνδέσμων του baktoblog, μας βοηθάς στο να συνεχίσουμε να γράφουμε υψηλής ποιότητας κείμενα.


Δωρεάν ebook «Τροφή για σκέψη»: Κατέβασε το σε 3 βήματα