…μέρος 2…

Πριν από σχεδόν 50 χρόνια, στο βιβλίο της On Death and Dying η E. K. Ross διερεύνησε και πρωτοδιατύπωσε τα 5 στάδια του θανάτου, σήμερα πιο γνωστά ως τα 5 στάδια του πένθους (Τhe 5 stages of grief). Αποφεύγοντας να μπούμε σε πολλές λεπτομέρειες, τα στάδια αυτά είναι: η Άρνηση & Απομόνωση, ο Θυμός, το Παζάρεμα, η Κατάθλιψη και η Αποδοχή. Παρότι δεν περνάνε όλοι οι άνθρωποι υποχρεωτικά και από τα πέντε κι όχι απαραίτητα με τη συγκεκριμένη σειρά, τα στάδια αυτά περιγράφουν αρκετά καλά την συνηθισμένη και φυσιολογική ψυχολογική πορεία ενός ατόμου που ξέρει ότι πρόκειται να πεθάνει.

Έχοντας κατά νου αυτή την πορεία, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε οι κοντινοί άνθρωποι ενός ετοιμοθάνατου, είναι να δείξουμε αγάπη και κατανόηση ώστε να τον βοηθήσουμε να περάσει όσο πιο ανώδυνα γίνεται από τα τέσσερα πρώτα στάδια και να φτάσει να αποδεχτεί πραγματικά αυτό που δεν μπορεί να αποφύγει. Σε τέτοιες δύσκολες στιγμές οι άνθρωποι χρειάζονται έμπρακτη υποστήριξη και τα αγαπημένα τους πρόσωπα στο πλάι τους.

Η παρεξηγημένη τελική ευθεία προς τον θάνατο

Δυστυχώς, οι βαθιά ριζωμένοι φόβοι μας για τον θάνατο και η αδυναμία μας να σταθούμε δυνατοί δίπλα σε κάποιον που αγαπάμε όταν γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να κάνουνε τίποτα για να τον γλιτώσουμε από τη μοίρα του, μας κάνουν να διαχειριζόμαστε μια τέτοια κατάσταση με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Όχι μόνο οι συγγενείς, αλλά ακόμη και οι επαγγελματίες υγείας που καλούνται συχνά να διαχειριστούν τον επικείμενο θάνατο κάποιου ασθενή τους.

Όταν μαθαίνουμε ότι ένα αγαπητό μας πρόσωπο πεθαίνει, αντί να μείνουμε μαζί του για όσο το δυνατόν περισσότερες από τις τελευταίες του στιγμές και να τον βοηθήσουμε να λύσει ότι εκκρεμότητες μπορεί να νιώθει ότι έχει, προτιμάμε να τον αφήνουμε στο νοσοκομείο ή στο σπίτι του και να τον επισκεπτόμαστε ελάχιστα για να δώσουμε ίσα ίσα τα συλλυπητήρια μας και να πούμε το τελευταίο αντίο. Ακόμη κι όταν βρισκόμαστε δίπλα του, τείνουμε να νιώθουμε άβολα αφού νιώθουμε ότι δεν υπάρχει κάτι που μπορούμε να πούμε ή να κάνουμε για να διώξουμε τον θάνατο που στέκεται στο κατώφλι και περιμένει. Ειδικά όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα παράλογα συναισθήματα της Άρνησης και του Θυμού, αδυνατούμε να τα καταλάβουμε κι αντιδρούμε επιθετικά ή απλά απομακρυνόμαστε. Ο ετοιμοθάνατος το μόνο που χρειάζεται είναι αγάπη και υποστήριξη, για να φτάσει σύντομα κι όσο γίνεται πιο ομαλά στην τελική Αποδοχή της κατάστασης του. Ακόμη, μπορούμε να προσπαθήσουμε να λύσουμε μερικές διαφορές που μπορεί να είχαμε μαζί του στο παρελθόν και να του δείξουμε πόσο μικρές κι ασήμαντες είναι τελικά απέναντι στο πόσο τον αγαπάμε. Έτσι θα ανακουφιστούμε και εμείς και αυτός.

Οι συνέπειες της αποξένωσης από τον θάνατο

Όσον αφορά εμάς τους ίδιους, απομακρυνόμενοι από τους ετοιμοθάνατους μας, όχι μόνο κάνουμε δυσκολότερη την πορεία τους προς το τέλος, αλλά αφήνουμε μέσα μας και μπερδεμένα βασανιστικά συναισθήματα κι ενοχές, που μπορεί να μην πάψουν ποτέ να μας στοιχειώνουν. Από την άλλη, απομακρύνοντας ακόμη και τα παιδιά μας από τους ετοιμοθάνατους και τις κηδείες και αρνούμενοι να τους φέρουμε σε επαφή με την έννοια του θανάτου από νωρίς, τους βάζουμε τα θεμέλια για σοβαρά ψυχολογικά τραύματα στο μέλλον. Ένας ενήλικας που ποτέ δεν είδε την μητέρα του να μιλάει στον παππού του λίγο πριν πεθάνει, που δεν χρειάστηκε ποτέ να επεξεργαστεί τι πραγματικά σημαίνει και πως αισθανόμαστε όταν πεθαίνει κάποιος που αγαπάμε, μπορεί να νιώσει ότι καταρρέει ολόκληρος ο κόσμος του όταν τελικά χάσει ο ίδιος κάποιον και να του πάρει πολύ καιρό να επανέλθει, ίσως αφήνοντας μια μόνιμη και βαθιά πληγή στον ψυχισμό του.

Ακόμη και στην καθημερινότητα μας όμως, η άρνηση της ύπαρξης και η έλλειψη αποδοχής του θανάτου μπορεί χωρίς να το καταλαβαίνουμε να μας κάνει λίγο πιο δυστυχισμένους…

HTML Image as link Qries

Σχετικό άρθρο: Ο μεγαλύτερος μας φόβος

Αυτό το άρθρο είναι το 2ο μέρος μίας σειράς τριών άρθρων για το παρεξηγημένο θέμα του θανάτου. Στη συνέχεια θα μιλήσουμε για την έμπνευση που μπορούμε να αντλήσουμε από την διαρκή συνείδηση της θνητότας μας. Αν δεν θέλετε να χάσετε το 3ο και τελευταίο μέρος της σειράς, αλλά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα άρθρα, κάντε subscribe στο newsletter & like στη σελίδα του BaktoBlog στο facebook!


Υ.Γ  Δες τα καλύτερα βιβλία ! Κάνε “κλικ” εδώ!

 

Γράψου και θα λαμβάνεις κάθε Κυριακή ένα email με τα νέα μας άρθρα!

 


Σημείωση

Αγοράζοντας βιβλία μέσω των συνδέσμων του baktoblog, μας βοηθάς στο να συνεχίσουμε να γράφουμε υψηλής ποιότητας κείμενα.


Δωρεάν ebook «Τροφή για σκέψη»: Κατέβασε το σε 3 βήματα


Previous articleΟ μεγαλύτερος μας φόβος
Next articleΑξίζει η ζωή χωρίς τον θάνατο;
Είμαι ο Γιάννης και απολαμβάνω απίστευτα να γράφω στον ελεύθερο μου χρόνο για σημαντικά θέματα που με απασχολούν και συνήθως με αγγίζουν προσωπικά, τα οποία αξίζουν λίγη περισσότερη σκέψη από ότι συνηθίζουμε να τους αφιερώνουμε. Μπορείτε να με βρείτε στο facebook αλλά και να διαβάσετε περισσότερα άρθρα μου, στα αγγλικά, στο προσωπικό μου blog (hearmeout103.wordpress.com). Θα ήθελα πολύ να μαθαίνω τις σκέψεις/απόψεις σας πάνω στα θέματα που θίγω, οπότε μην διστάσετε να τις εκφράσετε στα σχόλια ή να επικοινωνήσετε μαζί μου!