Τι έμαθα από το βιβλίο “ Ψυχολογικές σχέσεις ” από τις εκδόσεις Πηγή : 1) Φανταστικές Σχέσεις / Ανεκπλήρωτες προσδοκίες 2) Μετατόπιση παραδείγματος= Κατανόηση 3) Ποιος είναι ο κοινός παράγοντας στα κεφάλαια αυτά και για αυτούς που ενδιαφέρονται να αγοράσουν το βιβλίο 4) Πως μπορείς να διαβάσεις το βιβλίο ” Ψυχο-λογικές σχέσεις “;

Φανταστικές Σχέσεις / Ανεκπλήρωτες προσδοκίες

“Πολύ συχνά οι άνθρωποι μπαίνουμε σε μια σχέση με μια ελπίδα. Ελπίζουμε ότι θα αλλάξει ο άντρας και θα γίνει πιο τρυφερός. Ελπίζουμε ότι θα αλλάξει η γυναίκα και θα σταματήσει να κάνει υστερίες όταν κάτι δεν πάει καλά.”

-Κομμάτι από το βιβλίο Ψυχολογικές σχέσεις.

Ένα από τα αγαπημένα μου μέρη στο βιβλίο είναι η ιστορία της Χριστίνας η οποία δεν “αντέχει” άλλο τον γάμο της με τον Γιώργο, διότι θεωρεί ότι είναι υπερβολικά προσκολλημένος στους γονείς του, παρότι είναι χρόνια μαζί.

Μιας και το κύριο μοτίβο του βιβλίου είναι “όσα δεν λένε οι φίλοι μεταξύ τους”, η φίλη της Χριστίνας, η Σοφία της δίνει μια διαφορετική πραγματικότητα . Μέσα από την κουβέντα που κάνουν, η Σοφία καταλαβαίνει πως η φίλη της, είχε δημιουργήσει ένα σενάριο στα μυαλό της, το οποίο ανταποκρίνεται στην εξής φράση :

“Με τα χρόνια, ο σύντροφός μου θα αλλάξει συμπεριφορά απέναντι στους γονείς του”

Στην αρχή της σχέσης, αυτή η φράση είναι σχετικά άκακη, αλλά με την πάροδο των χρόνων αν είσαι βασισμένος σε αυτήν τη σκέψη αρχίζουν και χτίζονται άλλες πάνω στην πρωταρχική σκέψη.

Και πριν το καταλάβεις θα βρεθείς σε ένα σκηνικό με κύριο στοιχείο το δράμα (το οποίο έχεις χτίσει μόνος/μόνη σου) με εσένα στο κέντρο και την συνεχή εσωτερική και πάρα πολλές φορές ανεπεξέργαστη ερώτηση “γιατί δεν αλλάζει επιτέλους όπως θέλω εγώ;”.

HTML Image as link Qries

Το παράδοξο με αυτές τις σκέψεις είναι ότι όταν τις συνειδητοποιήσεις, σου ακούγονται κάπως γελοίες. Πώς μπορεί κάποιος να αλλάξει με τον τρόπο που θέλω εγώ; Κι όμως αρκετοί άνθρωποι θα μεταφέρουν ένταση στον σύντροφό τους για ιστορίες που έχουν χτίσει οι ίδιοι στο μυαλό τους. Πιστεύουν ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν πάση θυσία, φτιάχνοντας με αυτόν τον τρόπο ανεκπλήρωτες φανταστικές σχέσεις.

Πρακτικά ο μηχανισμός μέσα στις “φανταστικές σχέσεις” είτε είναι ερωτικές, είτε επαγγελματικές, φιλικές και οικογενειακές βασίζεται στην άρνηση της πραγματικότητας Βλέπουμε μερικά χαρακτηριστικά που δεν μας αρέσουν και λέμε ψέματα στον εαυτό μας ότι με τον καιρό θα αλλάξει ο άνθρωπος που μας ενδιαφέρει.

Σχετικό άρθρο: Ποιος είναι ο «Ανώτερος Άντρας» ;

Μετατόπιση παραδείγματος = Κατανόηση

Η συγκεκριμένη ιστορία στο κεφάλαιο “Στερεότυπα και Κατανόηση” αρχίζει με έναν πολύ γνωστό τρόπο στους οδηγούς αυτής της χώρας. Είναι καλοκαίρι , δύο φίλοι κατευθύνονται προς την παραλία με το αυτοκίνητο, κάποια στιγμή ένα άλλο όχημα κολλάει από πίσω τους και προσπαθεί να τους προσπεράσει. Να σημειωθεί ότι αυτό γινόταν μέσα σε ένα κυκλοφοριακό κομφούζιο μιας και δεν ήταν μόνο αυτά τα δύο αυτοκίνητα στον δρόμο.

Ο ένας από τους δύο φίλους, ο Πέτρος αντέδρασε μιας και είχε την σκέψη που έχουμε όλοι όταν μας συμβαίνει κάτι τέτοιο “και να με περάσει εμένα που θα πάει;”. Μόνο που ο Πέτρος το πήγε και ένα βήμα παραπάνω, αρχίζοντας να κρίνει τον οδηγό που βιαζόταν.

Ορμώμενος από αυτήν την συμπεριφορά, ο φίλος του, του εξήγησε ότι πρακτικά σπάνια μπορείς να ξέρεις γιατί ο άλλος δρα με έναν συγκεκριμένο τρόπο ειδικά αν δεν τον γνωρίζεις. Επιπλέον, με το που κάνει κάποιος μια οδηγική συμπεριφορά που σε ταράζει τον βάζεις στην ίδια κατηγορία με όλους τους άλλους οδηγούς που δεν δίνουν σημασία στους κανόνες οδηγικής κυκλοφορίας. (Ο οδηγός που βιαζόταν δεν είχε κάνει κάποια παράβαση).

Το κεφάλαιο αυτό όπως το βίωσα τουλάχιστον εγώ σαν αναγνώστης μπορεί να σου μάθει δύο πράγματα τα οποία μάλιστα συνδέονται σε ένα μεγάλο βαθμό.

  • Μετατόπιση παραδείγματος

  • Aυτοεκπληρούμενη προφητεία

Στο βιβλίο “Οι 7 συνήθειες των εξαιρετικά αποτελεσματικών ανθρώπων” ο Stephen Covey μας μεταφέρει στο μετρό όπου περίμενε καθισμένος στην επόμενη στάση. Ξαφνικά ήρθε και κάθισε δίπλα του ένας πατέρας με δύο μικρά παιδιά, τα οποία έτρεχαν δεξιά και αριστερά στο βαγόνι ενώ φώναζαν. Κάποια στιγμή ο Covey δεν άντεξε και είπε στον πατέρα των παιδιών:

-Με συγχωρείτε κύριε, είναι φανερό ότι τα παιδιά σας ενοχλούν τον κόσμο στο βαγόνι.

Ο κύριος σαστισμένος σήκωσε το κεφάλι και είπε:

-Ωχ χίλια συγνώμη ήμουν χαμένος στη σκέψεις μου, τα παιδιά μόλις έχασαν τη μητέρα τους.

Από εκείνη τη στιγμή τα παιδιά σταμάτησαν να φαίνονται τόσο ενοχλητικά στα μάτια του.

Γυρνώντας στο βιβλίο “ Ψυχο-λογικές σχέσεις ” και στην ιστορία των δύο φίλων, ο συγγραφέας συνδυάζει τη μετατόπιση παραδείγματος με την “αυτοεκπληρούμενη προφητεία” μέσα από μια ιστορία του Σπύρου όταν ήταν φαντάρος.

Στη ίδια μονάδα με τον Σπύρο ήταν ένα 19χρονο παιδί το οποίο  ήταν αφόρητα ενοχλητικό και φαινομενικά “απροσάρμοστο”. Σε τέτοιες καταστάσεις οι περισσότεροι βάζουμε μια ταμπέλα σε αυτόν τον άνθρωπο και από εκεί και πέρα ότι και αν κάνει το ερμηνεύουμε σύμφωνα με την αρχική μας παραδοχή, στη συγκεκριμένη περίπτωση “ αυτός πάντα δημιουργεί πρόβλημα” λειτουργεί σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Μόνον όταν ο Σπύρος έκανε μαζί του υπηρεσία και έμαθε την ιστορία του, άρχισε να τον βλέπει διαφορετικά και κατάλαβε ότι το παλικάρι εκφραζόταν έτσι γιατί ήθελε να μιλήσει σε κάποιον. Με αυτόν τον τρόπο αντί να κρατήσει μια παγερή στάση και να πει “έχει πρόβλημα” συνεχίζοντας να λαμβάνει μέρος στην “αυτοεκπληρούμενη προφητεία” έκατσε και τον άκουσε.

Μια μικρή παρένθεση

Αξίζει να σημειωθεί ότι το παραπάνω παράδειγμα είναι ωραίο και χρήσιμο αλλά όχι ο κανόνας για τους ανθρώπους που δημιουργούν προβλήματα σε άλλους φαντάρους κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Προσωπικά, έχω δει ανθρώπους να χρησιμοποιούν την προσωπική τους ιστορία με σκοπό να νιώσουν διαφορετικοί, παραβιάζοντας τους κανόνες και δημιουργώντας πρόβλημα σε όλους του υπόλοιπους. Ευτυχώς, υπάρχουν και παραδείγματα όπως με τον συφάνταρο του Σπύρου.

Ποιος είναι ο κοινός παράγοντας στα κεφάλαια αυτά;

Όταν διάβαζα το βιβλίο “ Ψυχο-λογικές σχέσεις ” και συγκεκριμένα αυτά τα δύο κεφάλαια, θυμήθηκα την μια από τις 4 συμφωνίες στο βιβλίο “4 συμφωνίες” (προφανές :P) η οποία λέει “Μην κάνεις υποθέσεις”. Όσο γενικό και αν ακούγεται συνδέει τα δύο αγαπημένα μου κεφάλαια που αναφέρω παραπάνω. Στο κεφάλαιο φανταστικές σχέσεις, η Χριστίνα αρχίζει και χτίζει υποθέσεις στο μυαλό της για το πώς πρέπει να είναι ο άντρας της.

Στους δύο φίλους που πάνε στην παραλία, ο Πέτρος αρχίζει και χτίζει υποθέσεις για τον χαρακτήρα του οδηγού που οδηγούσε απότομα και τέλος όλοι στο θάλαμο στην ιστορία με τον στρατό έκαναν υποθέσεις για τον χαρακτήρα του 19χρονου φαντάρου μέχρι που βρέθηκε ένας να τον ακούσει.

Πώς μπορείς να διαβάσεις το βιβλίο “Ψυχο-λογικές σχέσεις”;

Τα δύο πρώτα κεφάλαια είναι “must” για να κατανοήσει ο αναγνώστης τον βασικό ειρμό του συγγραφέα. Από εκεί και πέρα, θα σου πρότεινα να πας στα περιεχόμενα και να δεις ποιο είναι το πρώτο θέμα που ταυτίζεσαι περισσότερο. Ποια είναι η κατάσταση που έχεις βιώσει;

Πέρα από το κεφάλαιο “φανταστικές σχέσεις” και “ Στερεότυπα και Κατανόηση ” μπορεί να σου αρέσει για παράδειγμα το “Σχέσεις από απόσταση”.

Όταν τελειώσεις με το πρώτο κεφάλαιο που ταυτίστηκες , συνέχισε στο επόμενο και πάει λέγοντας.

Γιατί να το κάνω αυτό;

Διότι στο βιβλίο παραθέτονται διαφορετικές ιστορίες σε κάθε κεφάλαιο, οι οποίες δεν συνδέονται μεταξύ τους. Οπότε καλύτερα να πας πρώτα στην ιστορία που σε ενδιαφέρει περισσότερο (πχ. σχέσεις από απόσταση) παρά να τις πάρεις με την σειρά. Με αυτόν τον τρόπο, χρησιμοποιείς εσύ το βιβλίο και όχι το ανάποδο.

Αυτά από εμένα , τα λέμε στο επόμενο άρθρο ή video. Να σου θυμίσω ότι όποια αγορά κάνεις από τα links μέσω του baktoblog, βοηθάς το blog να βιοποριστεί οικονομικά.


Σημείωση

Αγοράζοντας βιβλία μέσω των συνδέσμων του baktoblog, μας βοηθάς στο να συνεχίσουμε να γράφουμε υψηλής ποιότητας κείμενα.


Δωρεάν ebook «Τροφή για σκέψη»: Κατέβασε το σε 3 βήματα