Τι είναι τελικά η αυτοβελτίωση;

Τι είναι τελικά η αυτοβελτίωση;
0 Shares

Πρέπει να ήταν το  2012 όταν συνειδητοποίησα ότι πέρα από τα πανεπιστημιακά υπάρχουν βιβλία που μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή σου. Χωρίς καν να το καταλάβω, το ένα βιβλίο με οδηγούσε στο άλλο. Όλο και πιο συχνά έβρισκα βιβλία σχετικά με  την αυτοβελτίωση καθώς συγχρόνως «διόρθωνα» μέρη της ζωής μου τα οποία δεν μου άρεσαν. Μετά από ενάμιση χρόνο, η καθημερινότητα μου «πλησίαζε» όλο και περισσότερο στους στόχους που είχα θέσει.

Κάτι,όμως, πήγαινε λάθος…. Ήταν μερικά πρωινά που αν δεν έκανα αυτό που είχα προγραμματίσει από την προηγούμενη μέρα, θα χανόμουν στις σκέψεις : «γιατί δεν έγινε τώρα αυτό;», «τι θα κάνω τώρα;», «αν το στριμώξω με αυτά που έχω να κάνω το μεσημέρι;». Έπειτα, το βράδυ θα έκανα την «απογραφή» της ημέρας μετρώντας  όλα εκείνα που ΔΕΝ είχα κάνει. Σταδιακά, άρχισε να δημιουργείται ένα κύμα από συσσωρευμένο άγχος και ανεξήγητα νεύρα που ένιωθα να με πνίγει ασφυκτικά. Μετά από καιρό, κατάλαβα ότι το πρόβλημα δεν ήταν πως μερικές φορές παρέλειπα να κάνω όλα αυτά που είχα προγραμματίσει (τα οποία ήταν χρονικά αδύνατο να πραγματοποιηθούν ούτως ή άλλως :P) αλλά το αίσθημα πως «δεν είμαι αρκετά καλός και  πως μόνο αν τα κάνω όλα, θα είμαι».

Όπως καταλαβαίνετε, αυτό το σκεπτικό μπορεί να αποβεί από εξουθενωτικό ως καταστροφικό. Για να είμαι ειλικρινής, η σκέψη του «τι δεν έκανα σήμερα» με ακολουθεί ακόμα μερικά βράδια.

Σχετικό άρθρο : Η απληστία μέσα μας: Το άδειο δοχείο του ζητιάνου

Τι είναι λοιπόν η αυτοβελτίωση; Είναι μια λίστα όπου τσεκάρεις πράγματα και αν τα κάνεις όλα αυτά θα είσαι ευτυχισμένος και χαρούμενος;

Φυσικά και όχι…

Με το πέρας του χρόνου, συνειδητοποίησα ότι  αυτοβελτίωση είναι η αποδοχή της ζωής. Για να λέμε την αλήθεια η φράση «αποδοχή της ζωής» είναι αρκετά γενική, οπότε θα προσπαθήσω να γίνω λιγάκι πιο συγκεκριμένος :

Αυτοβελτίωση είναι η αποδοχή των αρνητικών συναισθημάτων και καταστάσεων.

Η σταύρωση της λύπης

Αν ανοίξετε αυτή τη στιγμή το facebook feed σας, θα δείτε πόσο τέλεια περνούν και πόσο απολαμβάνουν τη ζωή όλοι οι φίλοι σας και γνωστοί σας. Προβάλλοντας καθημερινά τη μια μονάχα πλευρά του νομίσματος, αρχίζουμε να πιστεύουμε πως όλοι γύρω μας περνάνε το 100% της ημέρας τους μέσα στη χαρά, στη δημιουργικότητα και στις ευτυχισμένες σχέσεις. Στον κόσμο των social media υπάρχει ελάχιστος χώρος για τα πραγματικά προβλήματα που μας απασχολούν, τα «άσχημα» συναισθήματα καταδικάζονται κα σα να μην έφταναν όλα αυτά, παράλληλα ΠΡΕΠΕΙ και να διαβάσεις «7 τρόπους για να είσαι πιο χαρούμενος».

Ένας τρόπος υπάρχει για να είσαι χαρούμενος : Καλωσόρισε την θλίψη και την αποτυχία και δες τι έχει να σου διδάξει.

Ο φόβος και η στενοχώρια που έχουμε μάθει με τόση μαεστρία να κρύβουμε, εν τέλει ξέρει πώς να βγει προς τα «έξω». Αποκαλύπτεται κάθε φορά που βρίζουμε τον άγνωστο εκείνο που τυχαίνει να οδηγεί το μπροστινό αυτοκίνητο, όταν κρίνουμε αυτόν που έχουμε απέναντι μας, όταν αντιδράμε με σωματική βία σε ένα συμβάν που σε έναν τρίτο φαίνεται ασήμαντο. Ο Eckhart Tolle το έχει ονομάσει ‘’pain body‘’. Όλα τα συναισθήματα που έχουμε βιώσει κυρίως στην παιδική ηλικία, βρίσκονται ακόμη μέσα μας περιμένοντας καρτερικά την επόμενη φορά που θα νιώσουμε ότι μας «προσέβαλαν».

Υ.Γ  Δες τα καλύτερα βιβλία ! Κάνε «κλικ» εδώ!

 

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας (1 e-mail τη βδομάδα) και μπες στην παρέα μαζί με άλλους:

132 Συνδρομητές


Τροφή για σκέψη κάθε Κυριακή πρωί!

* indicates required

Όταν ήμουνα 3η λυκείου μετά τις πανελλήνιες πίστευα ότι η έκθεση θα ήταν το τελευταίο γραπτό μου. Μάλλον έκανα λάθος… :P. Αυτό που με γεμίζει σαν άνθρωπο είναι να δημοσιεύω περιεχόμενο με την ευχή να βοηθήσω τους αναγνώστες και να τους προτείνω βιβλία που θα τους συναρπάσουν. Το επάγγελμα μου είναι μηχανικός επιστήμης και τεχνολογίας υλικών και το πιο πρόσφατο (και μοναδικό για την ώρα) paper αφορά σύνθετα μεταλλικά υλικά.