Βιβλίο : Το ένα πράγμα (δες το βιβλίο εδώ)

“Οι άνθρωποι που επικεντρώνονται σε ένα πράγμα είναι αυτοί που προοδεύουν” Og Mandino

ΠΡΟΣΟΧΗ! Ακολουθεί ένα πολύ δυνατό review, γι’ αυτό σας προτείνω να κρατήσετε σημειώσεις.

Η επιτυχία βασίζεται σε «ένα πράγμα».

Ποιο ήταν το «ένα πράγμα» που έκανε γνωστό το Facebook στην αρχή της πορείας του;
H αποκλειστικότητα. Μόνο οι φοιτητές του Harvard μπορούσαν να εγγραφούν στη σελίδα.

Ποιο είναι το «ένα πράγμα» του Star Wars; Τα έσοδα από ταινίες ή από εμπορεύματα όπως παιχνίδια, μπλουζάκια ακόμη και κατασκευές από Lego του Death star; Όσο περίεργο και να σας φαίνεται, είναι το δεύτερο.

Ποιος ήταν ο «ένας άνθρωπος» που εισήγαγε τον Albert Einstein στη φυσική, τα μαθηματικά και την φιλοσοφία;

HTML Image as link Qries

Ήταν ο Max Talmud.

Σύμφωνα με το βιβλίο «The One Thing» (Το Ένα Πράγμα), τα εξαιρετικά αποτελέσματα βασίζονται στην συγκέντρωση όλης μας της προσοχής σε ένα τομέα. Ξεκινώντας μικρά βήματα και συνεχίζοντας την πορείας μας, μπορούμε να επιτύχουμε όλα όσα επιθυμούμε.

Σχετικό Άρθρο: Φτάνοντας στο φεγγάρι με ένα βήμα τη φορά 

Ποιο είναι το εμπόδιο που στέκεται ανάμεσα σε εμάς και τα θεαματικά αποτελέσματα;
Σύμφωνα με τους συγγραφείς του βιβλίου υπάρχουν πέντε ψέματα τα οποία τείνουμε να επαναλαμβάνουμε με τόση συχνότητα που εν τέλει γίνονται βιωματικά. Πέντε «πιστεύω» που δεν προσφέρουν τίποτα περισσότερο παρά χάσιμο πολύτιμου χρόνου.

Αυτές οι αξίες είναι :
1.Όλα τα πράγματα έχουν το ίδιο αντίκτυπο
2.Η πολυπραγμοσύνη είναι αποτελεσματική μέθοδος
3. Το κλειδί για την επιτυχία είναι η πειθαρχία
4. H θέληση για δράση είναι πάντα στο χέρι μας
5. Στη ζωή θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία

Όλα τα πράγματα έχουν το ίδιο αντίκτυπο – Το ένα πράγμα

H ισότητα των καθημερινών μας πράξεων είναι ψέμα. Μια δουλειά μπορεί να φαντάζει σημαντική στο μυαλό μας, αλλά τελικά το αντίκτυπο να μην είναι το ανάλογο. Κάθε φορά που επιλέγουμε να δώσουμε χρόνο σε κάτι, «αρπάζουμε» τον χρόνο από κάτι άλλο που μπορεί να είναι πιο σημαντικό. Μερικές φορές τα πιο σημαντικά πράγματα είναι αυτά που μας «φωνάζουν» λιγότερο.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να εξασκηθούμε στο να αναγνωρίζουμε ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε

«Ποιο είναι το ένα πράγμα που μπορώ να κάνω έτσι ώστε _________ (συμπληρώστε το κενό)»

Η παραπάνω ερώτηση έχει πολύ μεγάλη δύναμη και απαιτεί ειλικρίνεια προς τον εαυτό σας.

Η πολυπραγμοσύνη είναι αποτελεσματική μέθοδος – Το ένα πράγμα

«Η ενασχόληση με πολλά πράγματα συγχρόνως είναι ευκαιρία για περισσότερα λάθη στον ίδιο χρόνο» Steve Uzzell

Θυμηθείτε την τελευταία φορά που διαβάζατε αλλά δεν ακούγατε μουσική. Που δεν μιλούσατε στο τηλέφωνο ενώ οδηγούσατε, που δεν γράφατε μήνυμα ενώ δουλεύατε. Το μοτίβο που χτίζεται μέρα με τη μέρα προάγει τη βιασύνη, με αποτέλεσμα να πιστεύουμε ότι δεν έχουμε χρόνο να τα «προλάβουμε όλα». Αναγκάζουμε τον εαυτό μας να κάνει 2 και 3 πράγματα ταυτόχρονα, νομίζοντας πως θα τα καταφέρουμε.

Στην πραγματικότητα, σαμποτάρουμε τον εαυτό μας.

Κάθε φορά που διακόπτουμε μια ενασχόληση μας, χρειαζόμαστε όλο και περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουμε και να συνεχίσουμε αυτό που κάναμε με την ίδια ορμή.

Έρευνες συστήνουν πως ο μέσος εργαζόμενος διακόπτει την δουλειά του ανά 11 λεπτά και αφιερώνει το ένα τρίτο της υπόλοιπης μέρας του για να ανακάμψει. Παράδοξο. Θέλουμε να κάνουμε 2 πράγματα μαζί για να «τελειώνουμε» και καταλήγουμε να κάνουμε χοντρικά το 1/3 του χρόνου μας. Χρόνος που δεν γυρνάει ποτέ πίσω…

Το κλειδί για την επιτυχία είναι η πειθαρχία – Το ένα πράγμα

Όταν ήμουνα μικρός, πηγαίναμε σε σπίτια φίλων με τους γονείς μου και θυμάμαι χαρακτηριστικά πως όταν μιλούσαν για κάποιον καταξιωμένο άνθρωπο, δύο ήταν οι κύριες λέξεις που ακολουθούσαν «ταλέντο» και «πειθαρχία» . Όσον αφορά το ταλέντο μπορούμε να πούμε πως έχει καλυφθεί κατά μια έννοια σε παλιότερο άρθρο.

Σχετικό Άρθρο: O μύθος του ταλέντου

Σύμφωνα με τους συγγραφείς του «The One Thing» , η επιτυχία χρειάζεται πολύ λιγότερη πειθαρχία από όσο νομίζουμε. Η πειθαρχία λαμβάνει μέρος μόνο στην κατάκτηση καινούριων συνηθειών, δηλαδή στο πρώιμο στάδιο. Με το που κατακτήσουμε αυτή τη συνήθεια, τότε ο ρόλος της πειθαρχίας γίνεται όλο και πιο μικρός. Όταν κάτι γίνεται κτήμα μας δεν χρειάζεται να είμαστε πειθαρχημένοι για να το κάνουμε γιατί ασυνείδητα αποτελεί πλέον συνήθειά μας και κομμάτι της καθημερινότητας.

Κάποιοι μπορεί να αναρωτηθούν : «Πόσες μέρες χρειάζεται ώστε να αναπτύξω μια συνήθεια;»

Η απάντηση βρίσκεται σε μια έρευνα του Πανεπιστήμιου του Λονδίνου, η οποία διεξήχθη το 2009 και είχε ως στόχο τον υπολογισμό των ημερών για να εδραιωθεί μια νέα συνήθεια. Οι ερευνητές ζήτησαν από τους φοιτητές που έλαβαν μέρος να αρχίσουν να γυμνάζονται και να βελτιώσουν τη διατροφή τους, ενώ παρακολουθούν καθημερινά την πορεία τους. Όταν βγήκαν τα αποτελέσματα , κατέληξαν στις 66 μέρες.

H θέληση για δράση είναι πάντα στο χέρι μας

Το κίνητρο και η θέληση για την απόκτηση μιας συνήθειας, η οποία ακόμη δεν έχει εδραιωθεί στην καθημερινότητα μας ,έχει συγκεκριμένο «χρόνο ζωής». Φανταστείτε το σαν μια μπαταρία. Το πρωί που ξυπνάτε η μπαταρία σας είναι γεμάτη ενώ κατά την διάρκεια της ημέρας εξαντλείται.

Τι ώρα ήταν όταν ενδώσατε στον πειρασμό της σοκολάτας, παραβιάζοντας τους στόχους της διατροφής σας; Παρατηρείστε τις «κακιές» συνήθειες κατά τη διάρκεια της ημέρας και πολύ πιθανό να καταλήξετε στο ότι οι περισσότερες συμβαίνουν μετά το μεσημέρι.

«Η θέληση για δράση (willpower) είναι σαν την βενζίνη του αυτοκινήτου σας… όταν αντιστέκεστε σε κάτι προκλητικό χρησιμοποιείται ένα μέρος της. Όσο περισσότερο αντιστέκεστε τόσο περισσότερο ξοδεύεται, μέχρι να σας τελειώσει το ρεζερβουάρ» Kathleen Vohs

Στη ζωή θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία

Όσο ωραίο και αν ακούγεται, η ισορροπία είναι μια έννοια που ανήκει στον κόσμο των ιδεών. Την έχει φτιάξει το μυαλό μας, μιας και πραγματική ισορροπία δεν μπορεί να υπάρξει. Πάντοτε, όταν επιλέγουμε να ασχοληθούμε με κάτι, θα χάνουμε κάτι άλλο. Οι συγγραφείς του βιβλίου τονίζουν ότι η «μαγεία» του επιθυμητού αποτελέσματος δεν μπορεί να επιτευχθεί όταν προσπαθείς να ισορροπήσεις μάταια ανάμεσα σε δύο καταστάσεις π.χ. δουλειά και προσωπική ζωή. Ποτέ δεν μπορεί να είναι μοιρασμένη η ενέργειά μας 50% στην δουλειά και 50% στην οικογένειά μας με την ακρίβεια των ποσοστών. Η μαγεία συμβαίνει στα «άκρα». Αφήνοντας κάποια πράγματα πίσω για να ασχοληθείς με το «ένα πράγμα» που αυτή τη στιγμή είναι πιο σημαντικό, σου εξοικονομεί χρόνο και ενέργεια για να δώσεις χρόνο και στα υπόλοιπα. Όμως, υπάρχει μια «παγίδα».

Οι περισσότεροι άνθρωποι παθιάζονται τόσο πολύ που αμελούν το επόμενο «ένα πράγμα», επικεντρώνοντας όλη τους την προσοχή στο πρώτο. Όταν συνειδητοποιούν πως έχουν παραμελήσει σημαντικά μέρη της ζωής τους, όπως η οικογένειά τους, τότε προσπαθούν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα.

Συμβουλή: Πάντα θα υπάρχει κάτι που δεν θα προλαβαίνετε να κάνετε. Αυτό είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο. Η πεποίθηση πως μπορούμε να τα κάνουμε όλα μας «κοστίζει» πολύτιμη ενέργεια, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εξίσου σημαντικά μέρη της καθημερινότητας μας.


Σημείωση

Αγοράζοντας βιβλία μέσω των συνδέσμων του baktoblog, μας βοηθάς στο να συνεχίσουμε να γράφουμε υψηλής ποιότητας κείμενα.


Δωρεάν ebook «Τροφή για σκέψη»: Κατέβασε το σε 3 βήματα


3 COMMENTS

  1. Ερωτηση: H εντονη δυσαρκεσκεια δεν ειναι και αυτο παραγοντας που σε κανει ευκολα να failareis??? Δηλ ακομα και να επικεντροθεις σε κατι αν το παρακανεις η εντονη δυσαρεσκεια θα μειωσει την αποδοση που θα εχεις στον ιδιο χρονο, ισχυει κατι τετοιο ???

    • Ναι η συναισθηματική κατάσταση που έχεις παίζει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο. Αυτό δεν σημαίνει ότι μόνο τα θετικά συναισθήματα λειτουργούν αποδοτικότερα. Μπορεί να είσαι δυσαρεστημένος όπως λες με μια κατάσταση και να αυτή η δυσαρέσκεια να είναι η κινητήριος δύναμη για να αρχίσεις να κάνεις κάτι που παλιότερα μπορεί να φοβόσουν.

      «H εντονη δυσαρκεσκεια δεν ειναι και αυτο παραγοντας που σε κανει ευκολα να failareis???»

      Αν μπορείς να failareis γρήγορα και μετά να συνεχίζεις πιστεύω είναι ότι πιο παραγωγικό υπάρχει. Αυτό το έχω δει πολύ με το baktoblog. Όταν δοκιμάζω κάτι τις περισσότερες φορές θα αποτύχει, θα στεναχωρηθώ και μετά θα δοκιμάσω κάτι άλλο, μέχρι να πετύχει το πείραμα. Αυτό που κατάλαβα μετά από καμια δεκαριά φορές είναι ότι είτε στεναχωρηθώ είτε όχι δεν έχει σημασία. Σημασία έχει πότε θα ξεκινήσω ένα διαφορετικό πείραμα.

Comments are closed.