Το αρχέτυπο του ανθρώπου που κυνηγάει αυτό που θα τον κάνει ευτυχισμένο και τελικά το κατακτά (;) έχει επηρεάσει σε πολλά επίπεδα τον δυτικό πολιτισμό κι έχει αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στην τέχνη, στους νόμους και φυσικά στον τρόπο που ζούμε ο καθένας. Όλοι ξέρουμε την κατακλείδα «και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα» των παιδικών παραμυθιών με τα οποία μεγαλώσαμε και όλοι έχουμε δει ταινίες ή διαβάσει βιβλία όπου ο πρωταγωνιστής αναζητάει/κυνηγάει/πολεμάει για κάτι ή κάποιον/α που θα του φέρει πραγματική και αστείρευτη ευτυχία. Όλοι γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει το κυνήγι της ευτυχίας.

Ακόμη και το Αμερικανικό Σύνταγμα αναγνωρίζει το κυνήγι της Ευτυχίας (The pursuit of Ηappiness) – μαζί με την Ζωή (Life) και την Ελευθερία (Liberty) – ως ένα από τα βασικά αναντίρρητα δικαιώματα του ανθρώπου. Όμως το κυνήγι της ευτυχίας ως φιλοσοφία ζωής είναι κατά τη γνώμη μου ένα τεράστιο ψέμα.

Πού βρίσκεται τελικά η ευτυχία;

Ξεκινώντας να γράφω για αυτό το θέμα σκέφτομαι ότι έχει χιλιοσυζητηθεί και αναλυθεί επανειλημμένα τόσο από πνευματικούς ανθρώπους και επιστήμονες, όσο και από κοινούς ανθρώπους σε επίπεδο φιλικών συζητήσεων. Αλλά όταν κοιτάω γύρω μου, όταν βλέπω τα πρότυπα που ακόμη κυριαρχούν στη σύγχρονη κουλτούρα μας, τον τρόπο που σκέφτονται και ενεργούν φίλοι και γνωστοί μου, ακόμη και τις σκέψεις που κάνω εγώ ο ίδιος μερικές φορές, καταλαβαίνω ότι απέχουμε πολύ από το να εσωτερικεύσουμε ουσιαστικά το νόημα της φράσης «Η πραγματική ευτυχία βρίσκεται μέσα μας» όσο κι αν αυτή μας ακούγεται πλέον κλισέ.

Οι περισσότεροι σε κάποια φάση της ζωής μας (αν όχι στο μεγαλύτερο μέρος της) πιστεύω ότι έχουμε βρεθεί να αναβάλλουμε το αίσθημα της ικανοποίησης και της ευτυχίας μας για όταν επιτέλους πετύχουμε κάποιον μικρότερο ή μεγαλύτερο στόχο στην επαγγελματική ή προσωπική μας ζωή. Μπορεί να επιθυμούμε μια προαγωγή, μια σοβαρή ρομαντική σχέση, να γίνουμε οικονομικά ανεξάρτητοι, να αλλάξουμε δουλειά, να αποκτήσουμε κοινωνικό στάτους ή οτιδήποτε άλλο. Φανταζόμαστε πόσο καλύτερη θα είναι η ζωή μας με αυτό που επιθυμούμε και περιμένουμε ή προσπαθούμε ενεργά για να γίνει πραγματικότητα

Φυσικά το να θέλουμε καλύτερες ή διαφορετικές συνθήκες στη ζωή μας δεν είναι εν γένει κακό. Το πρόβλημα αρχίζει όταν ταυτίζουμε την επιδίωξη κάτι συγκεκριμένου που επιθυμούμε με την αναζήτηση της πραγματικής ευτυχίας στη ζωή μας. Έτσι δεν επιτρέπουμε στους εαυτούς μας νιώσουμε πραγματικά ευτυχισμένοι μέχρι να τα καταφέρουμε.

Η έντονη ευτυχία (όπως όλα τα έντονα συναισθήματα) δεν διαρκεί

Η ρίζα του προβλήματος είναι η ψευδαίσθηση ότι οτιδήποτε εξωτερικό μπορεί να μας φέρει σε μία κατάσταση διαρκούς ή τουλάχιστον μακροχρόνιας ευτυχίας. Νομίζουμε ότι η ευτυχία είναι σαν ένα πουλί που μπορούμε να πιάσουμε και να το έχουμε για πάντα δίπλα μας. Η εμπειρία μας όμως μας λέει ξανά και ξανά πως ότι και να αποκτήσουμε, όσο χαρούμενους και να μας κάνει στην αρχή, πολύ σύντομα το ευφορικό αυτό αίσθημα θα ξεθυμάνει.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή δεν υπάρχει πρακτικά καμία κατάσταση ή αλλαγή (καλή ή κακή) που να μην συνηθίζεται αφού την ζήσουμε για κάποιο καιρό. Θέλουμε δε θέλουμε, ο εγκέφαλος μας παύει να διεγείρεται έντονα από το ίδιο επαναλαμβανόμενο ερέθισμα μετά από κάποιο διάστημα, για λόγους αυτοσυντήρησης Σκεφτείτε πόσο εξαντλητικό θα ήταν αν τα πάντα (παλιά ή νέα) μπορούσαν να μας γεμίζουν συνεχώς με έντονα συναισθήματα…

HTML Image as link Qries

Ένας αέναος κύκλος

Η διαδικασία αυτή γίνεται πιο εμφανής στις ρομαντικές σχέσεις μας, όπου ένας (σχετικά) αντικειμενικός παρατηρητής διαπιστώνει ότι μετά από μερικούς μήνες δεν είμαστε το ίδιο ενθουσιώδεις και παθιασμένοι όσο ήμασταν στην αρχή. Δεν είναι ένδειξη κάποιου προβλήματος, αλλά κάτι απόλυτα φυσιολογικό και συμβαίνει για κάθε μικρή ή μεγάλη αλλαγή στη ζωή μας.

Όσο καλή δουλειά και να βρούμε, όσο οικονομικά ανεξάρτητοι και να γίνουμε, όσο καταπληκτική σχέση κι αν βρούμε, αργά ή γρήγορα θα συνηθίσουμε και θα αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε που πήγε η ριμάδα ευτυχία που νιώθαμε αρχικά. Και φυσικά θα ψάξουμε ενστικτωδώς την επόμενη επιθυμία για να κυνηγήσουμε, καταλήγοντας με μαθηματική ακρίβεια ξανά στο ίδιο αποτέλεσμα.

το κυνήγι της ευτυχίας στη ζωή μας

Με άλλα λόγια το κυνήγι της ευτυχίας δεν τελειώνει ποτέ, είναι ένας φαύλος κύκλος. Κατά μία έννοια πρόκειται για την άλλη όψη του προβλήματος με τη νοσταλγία. Αντί να ζούμε στο παρόν προτιμάμε να προσδοκούμε το μέλλον ή να νοσταλγούμε το παρελθόν… ή για την ακρίβεια τις πιο ωραιοποιημένες εκδόσεις τους.


Σημείωση

Αγοράζοντας βιβλία μέσω των συνδέσμων του baktoblog, μας βοηθάς στο να συνεχίσουμε να γράφουμε υψηλής ποιότητας κείμενα.


Δωρεάν ebook «Τροφή για σκέψη»: Κατέβασε το σε 3 βήματα


Previous articleΕγωισμός, δράμα και φιλίες
Next articleΔιάβασμα με υπολογιστή και μουσική στην εξεταστική
Είμαι ο Γιάννης και απολαμβάνω απίστευτα να γράφω στον ελεύθερο μου χρόνο για σημαντικά θέματα που με απασχολούν και συνήθως με αγγίζουν προσωπικά, τα οποία αξίζουν λίγη περισσότερη σκέψη από ότι συνηθίζουμε να τους αφιερώνουμε. Μπορείτε να με βρείτε στο facebook αλλά και να διαβάσετε περισσότερα άρθρα μου, στα αγγλικά, στο προσωπικό μου blog (hearmeout103.wordpress.com). Θα ήθελα πολύ να μαθαίνω τις σκέψεις/απόψεις σας πάνω στα θέματα που θίγω, οπότε μην διστάσετε να τις εκφράσετε στα σχόλια ή να επικοινωνήσετε μαζί μου!