Και όμως, ακόμα και για τη διασκέδαση υπάρχουν διάχυτες κοινωνικές αντιλήψεις και στερεότυπα. Ένα από αυτά τείνει να συνδέει, πολλές φορές, το να μένεις στο σπίτι με την αντικοινωνικότητα και τη στέρηση της κοινωνικής ζωής και διασκέδασης. Το να μένεις σπίτι όμως δεν είναι κάτι κακό, δεν υποδηλώνει πως είσαι αντικοινωνικός ή μονόχνοτος.

Η κοινωνική αντίληψη μας πιέζει διαρκώς να έχουμε έντονη κοινωνική ζωή επειδή έτσι θεωρείται απολαμβάνουμε τη ζωή στο μέγιστο και διασκεδάζουμε. Βιώνοντας παράλληλα και την έντονη επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τα οποία μας βομβαρδίζουν διαρκώς με την “ευτυχισμένη” ζωή των άλλων, αισθανόμαστε πολλές φορές την ανάγκη να συμμετέχουμε και εμείς σε μία κατάσταση που μπορεί και να μη μας γεμίζει. Όντως, και αυτό είναι μία εμπειρία όμορφη, που σε φέρνει κοντά με άλλους ανθρώπους και σε κοινωνικοποιεί.

Τι συμβαίνει όμως όταν αισθανθούμε την ανάγκη να αποσυρθούμε για ένα διάστημα, να μείνουμε μόνοι και αισθανόμαστε διαρκώς ενοχές για αυτό;

Τι συμβαίνει όταν μας κουράσει όλη αυτή η συνεχής προσπάθεια να δείχνουμε πόσο πολύ βγαίνουμε έξω και πόσο έντονη είναι η ζωή που κάνουμε;

Όλη αυτή η επιβολή της ψεύτικης κοινωνικότητας, μας ωθεί πολλές φορές να υιοθετούμε τρόπους ζωής που δεν ταιριάζουν με εμάς και δεν ανταποκρίνονται απόλυτα στις ανάγκες μας.

Είναι λάθος να αισθανόμαστε ενοχές για αυτό το λόγο, για την επιθυμία μας δηλαδή να μένουμε μέσα και να μη βγαίνουμε, διότι το να περνάς χρόνο στο σπίτι μπορεί να είναι μία ευκαιρία να ξεκινήσεις δραστηριότητες που ούτε καν μπορούσες να φανταστείς! Η έξοδος πολλές φορές σε υποβάλλει σε περιττά άγχη, πολλά και άσκοπα έξοδα ενώ παράλληλα σου επιβάλλει να ανεχτείς και πολλά αρνητικά πράγματα, όπως το κάπνισμα, τη φασαρία και την κακόγουστη μουσική.

Επιπροσθέτως, είναι εξαιρετικά αγχωτική και σαν προετοιμασία αλλά και εξαιτίας της επιστροφής με διάφορα μέσα. Δε χρειάζεται κάποιος να εναρμονίζεται με τα πρέπει των άλλων και να πιέζει τον εαυτό του με το να βγαίνει διαρκώς έξω όταν δεν το επιθυμεί.

HTML Image as link Qries

Το σπίτι μας μπορεί να αποδειχτεί μία ανεξάντλητη πηγή διασκέδασης και έκρηξης της προσωπικής μας δημιουργικότητας. Ποια καφετέρια μπορεί να συγκριθεί με το διάβασμα ενός καλού βιβλίου; Ποια κακόγουστη μουσική και ποια κακόηχα remix που μου βομβαρδίζουν αρειμανίως τα αυτιά σε καφετέριες μπορούν να αντικαταστήσουν τους αγαπημένους μου Queen ή Pink Floyd όταν τους απολαμβάνω σπίτι μου;

Πόσο πιο πολύ θα μπορούσα να έρθω κοντά με τους φίλους μου από το να πηγαίνουμε ο ένας στο σπίτι του άλλου, να τρώμε πίτσες, να γελάμε και να παρακολουθούμε ταινίες; Τι το τρομερό θα μου προσφέρει δηλαδή μία καφετερία, εκτός από φασαρία, έξοδα και περιττές φλυαρίες; Τι μπορεί να μου προσφέρει μία έξοδος εκτός από ατελείωτη προετοιμασία, κούραση και πολλά έξοδα για μεταφορά και επιστροφή;

Όταν μένεις στο σπίτι έχεις τη δυνατότητα να κοιμηθείς, όταν αισθανθείς πως αυτό έχεις ανάγκη, να παρακολουθήσεις υπέροχες ταινίες, να αφιερώσεις ώρα στην καθαριότητα του προσωπικού σου χώρου ή στην προσωπική σου γυμναστική. Το σπίτι σου προσφέρει αμέτρητες ευκαιρίες για ψυχαγωγία και προσωπική βελτίωση και δε σε εγκλωβίζει από την κοινωνική σου ζωή όπως πιστεύεται ευρέως.

Κάλεσε τους φίλους σου μία μέρα στο σπίτι, παρήγγειλε ένα ωραίο φαγητό και δείτε όλοι μαζί μία ταινία. Θα διαπιστώσεις πως δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να έρθεις πιο κοντά με τους δικούς σου ανθρώπους από αυτόν, αποφεύγοντας παράλληλα τα περιττά έξοδα και τις κουραστικές μεταφορές.

Το να μένεις σπίτι όχι μόνο δε σε οδηγεί στην αδράνεια και την έλλειψη κοινωνικής ζωής, αλλά μπορεί να σε βοηθήσει να καλλιεργήσεις τον εαυτό σου ακόμα περισσότερο και να διευρύνεις τους ορίζοντές σου (εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο θα επιλέξεις να αξιοποιήσεις το χρόνο που έχεις).

Καλή διασκέδαση σε όλους (και με όποιο τρόπο ,βεβαίως, την επιλέγει ο κάθε άνθρωπος).


Σημείωση

Αγοράζοντας βιβλία μέσω των συνδέσμων του baktoblog, μας βοηθάς στο να συνεχίσουμε να γράφουμε υψηλής ποιότητας κείμενα.


Δωρεάν ebook «Τροφή για σκέψη»: Κατέβασε το σε 3 βήματα