Το βιβλίο είναι φως…

Το βιβλίο είναι φως...
25 Shares

Αγάπησα το βιβλίο από πολύ μικρή ηλικία και ήταν το μοναδικό δώρο που ήθελα να μου κάνουν. Νευρίαζα με τις κούκλες, λαχταρούσα να μυρίζω το άρωμα του φρεσκοτυπωμένου χαρτιού. Μέσα μου δεν υπήρχε φόβος ούτε αποστροφή για αυτό, επειδή η εκπαίδευση το αντιμετωπίζει εντελώς επιδερμικά και στα μαθητικά χρόνια μας αναγκάζει ουσιαστικά να αποστηθίζουμε ένα σωρό ανούσια πράγματα και χωρίς καμία ουσιαστική ωφέλεια. Το βιβλίο όμως είναι φάρος, ένα μέσο που μεταφέρει τον πολιτισμό και ζωντανεύει μπροστά μας ανθρώπους που έζησαν χιλιάδες χρόνια πριν από εμάς.

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη. Διάβασε περισσότερα άρθρα της αρθρογράφου εδώ.

Είναι φως και εκείνοι που θα το αφήσουν να τους ταξιδέψει, σίγουρα θα έχουν κάνει ένα μεγάλο δώρο στον εαυτό τους.

Τα οφέλη του βιβλίου στην ψυχή και το πνεύμα του ανθρώπου είναι πολυάριθμα. Η ανάγνωση πολλών βιβλίων καλλιεργεί στον άνθρωπο το λόγο και το επιχείρημα και διευρύνει τον πνευματικό του κόσμο. Ο άνθρωπος βρίσκει σε αυτόν έναν πιστό και παντοτινό φίλο που δεν πρόκειται να τον εγκαταλείψει ποτέ και για τίποτα. Οι σελίδες τους μας μεταφέρουν σε έναν ωραιότερο κόσμο και μας εμφυσούν την επιθυμία να θέλουμε να είμαστε και εμείς το όχημα που θα βελτιώσει τις υπάρχουσες συνθήκες.

Μου προκαλούσε πάντοτε θλίψη το πώς αυτό το αποστειρωμένο και επιφανειακό εκπαιδευτικό σύστημα αντιμετωπίζει το βιβλίο, οδηγώντας με τη σειρά του και τα παιδιά να το αποστρέφονται ή να το αντιμετωπίζουν μόνο ως μία αγγαρεία που πρέπει να ξεπετάξουν όσο πιο γρήγορα μπορούν.

Οι αρχαίοι Έλληνες αντί να διδάσκονται με πάθος, αληθινή αγάπη και με εμβάθυνση είναι απλώς ένας τρόπος για να γράψεις περισσότερες μονάδες σε ένα διαγώνισμα. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που αισθάνομαι ότι μορφώθηκα πραγματικά όταν αποφοίτησα από το σχολείο. Τότε άρχισα να διαβάζω, να παρατηρώ και να ψάχνω. Και είμαι πραγματικά, πολύ χαρούμενη που το βιβλίο ήρθε στο διάβα μου και με συντρόφευσε σε όλες μου τις στιγμές, τόσο τις όμορφες όσο και τις άσχημες. Το βιβλίο πάντοτε μου έβρισκε λύση σε κάθε μου πρόβλημα και πάντοτε είχε χρόνο για εμένα , χωρίς να κοιτάξει ποτέ το χρόνο ή την ατζέντα του. Τα παραμύθια με μετέφεραν πάντοτε σε πολιτείες μαγικές και όμορφες, όπου το καλό κυριαρχούσε στον κόσμο και το κακό δείλιαζε και οπισθοχωρούσε.

Είναι σημαντικό τα παιδιά να αγαπήσουν το βιβλίο και να το χρησιμοποιήσουν ως ένα μέσο αναζήτησης της γνώσης. Οι γονείς μπορούν από μικρή ηλικία να αγοράζουν βιβλία στο παιδί, μαζί με τα άλλα απαραίτητα παιχνίδια που ζητάνε σε εκείνη την ηλικία. Διαβάζοντας και εμείς οι ίδιοι, δίνουμε στα μικρά παιδιά το έναυσμα να θέλουν να υιοθετήσουν μία πραγματική καλή και χρήσιμη συνήθεια.

Βεβαίως και υπάρχουν βιβλία που δεν έχουν καλό περιεχόμενο και είναι ιδιαιτέρως βλαπτικά για την ψυχή εκείνου που τα διαβάζει. Όμως, προοδεύοντας στη γνώση και την πνευματική βελτίωση, σίγουρα θα μπορούμε να τα διακρίνουμε και να αποφεύγουμε τα διδάγματα και τις νουθεσίες τους.

Όταν αγαπάς πραγματικά κάτι, έχεις χρόνο για αυτό. Μην ακούς εκείνους που σου λένε πως δεν έχουν χρόνο να διαβάζουν. Αν ταξιδέψεις στη Γαλλία θα δεις ανθρώπους να διαβάζουν ακόμα και μέσα στο τραίνο. Δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία να διευρύνει τον κόσμο του και να αναθεωρήσει για πολλές απόψεις τις οποίες έχει υιοθετήσει.

Αγάπησε το βιβλίο. Δεν έχει φωνή ανθρώπου αλλά σε ακούει περισσότερο από τον οποιονδήποτε. Προτίμησε τα χρήματα που σκοπεύεις να χαλάσεις να πάνε κάπου που θα ωφελήσει και το πνεύμα σου.

Επένδυσε στον εαυτό σου, είναι σημαντικότερος από μία ακριβή τσάντα.

Επένδυσε στο μυαλό σου, θα διαρκέσει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.

Αγάπησε το βιβλίο. Είναι φως, φάρος και πολιτισμός.Είναι ένα μέρος στο οποίο μπορούν τα δάκρυά σου να κρυφτούν και να μην τα δει ποτέ κανείς, είναι παρηγοριά και ένας σύντροφος που δε μας προδίδει ποτέ.


Θέλεις να γράψεις guest άρθρο στο baktoblog; Κάνε «κλικ» εδώ!

Liked it? Take a second to support Μαρία Σκαμπαρδώνη on Patreon!

Τροφή για σκέψη κάθε Κυριακή πρωί!

* indicates required

Μαρία Σκαμπαρδώνη
Δημοσιογράφος. Η Ψυχολογία είναι ένα από τα αγαπημένα αντικείμενα μελέτης της διότι μελετά τα μύχια και τα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης, μαζί με τη Φιλοσοφία. Η γραφή είναι για αυτή ένας τρόπος ζωής, ένα ξέσπασμα και μία φυγή από την κουραστική πραγματικότητα.