Αν πιστεύεις ότι υπάρχουν τοξικοί άνθρωποι, καθώς και ότι θα πρέπει να λάβεις τα μέτρα σου απέναντι τους, τότε αυτό το άρθρο είναι για σένα. Αν όχι αυτό το άρθρο δεν έχει να σου δώσει κάτι…ίσως τροφή για σκέψη και συζήτηση για την ύπαρξη των τοξικών ανθρώπων.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του “τοξικού” ανθρώπου;

Έκατσα και διάβασα μερικά άρθρα και μάζεψα τα βασικά χαρακτηριστικά που κατέχουν οι «τοξικοί άνθρωποι».

Σύμφωνα με αυτά τα άρθρα οι τοξικοί άνθρωποι:

  • Ασκούν κριτική στους άλλους
  • Διακόπτουν συνεχώς τους πάντες
  • Δεν παραδέχονται τα λάθη τους
  • Δεν ικανοποιούνται με οτιδήποτε και αν έχουν
  • Δραματοποιούν τις καταστάσεις

Και το προσωπικά αγαπημένο… «το παίζουν θύμα» και δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες για τις πράξεις τους»

Από την άλλη μεριά φαντάζομαι εσύ που λαμβάνεις την ευθύνη για τις πράξεις σου και δεν το παίζεις θύμα, δεν θα τις “έριχνες” σε άλλους ανθρώπους…δεν θα έφτιαχνες πότε μια κατηγορία «τοξικοί άνθρωποι» για να αποποίεισαι συνέχεια των ευθυνών σου, σωστά;

Κατακρίνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε

Κάθε άνθρωπος έχει τον ρόλο του. Μπορεί να μην έχουμε ιδέα ποιος είναι αυτός ή να μην τον θεωρούμε ηθικά σωστό ή ωφέλιμο για εμάς και τους γύρω μας, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν παύει να έχει τον ρόλο του. Απλά είναι λογικό μέσα στην αυτάρεσκη μερικές φορές, φύση μας να πιστεύουμε ότι όλα περιστρέφονται γύρω από εμάς.

Σε έναν κόσμο που όλα γύρω μας υπάρχουν για να μας κάνουν να νιώθουμε πιο ξεχωριστοί, η συμπεριφορά αυτή είναι απόλυτα λογική. Αν εκθέσεις για λίγο τον εαυτό σου σε διαφημίσεις και την τηλεόραση, πιο είναι το κύριο μήνυμα που λαμβάνεις:

HTML Image as link Qries

«Αγόρασε το τάδε προϊόν και γίνε ξεχωριστός!»

Υπάρχουν όντως τοξικοί άνθρωποι;

Τις περισσότερες φορές που δεν νιώθουμε καλά, θα κατηγορούμε τον περίγυρο μας, ακόμα και έναν άνθρωπο που είδαμε για 1 λεπτό. Σπάνια θα κοιτάξουμε μέσα μας και θα πούμε, για παράδειγμα «ναι ίσως θα μπορούσα να το είχα διαχειριστεί αλλιώς αυτό το θέμα».

Τις περισσότερες φορές (αν όχι πάντα) θα φταίνε οι υπόλοιποι. Λες και όλος ο πλανήτης έχει την όρεξη να ασχοληθεί με τον καθένα από εμάς. Αν θα μπορούσαμε να φτιάξουμε μια φανταστική πυραμίδα στο μυαλό μας όπου τα θεμέλια αποτελούνται από φράσεις όπως:

  • «Μην με κάνεις και στεναχωριέμαι»
  • «Εσύ φταις που δεν πέτυχα αυτό που ήθελα»
  • «Εσύ φταις για πως νιώθω»

Τότε στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκεται η φράση «τοξικοί άνθρωποι» ή καλύτερα  «πως να ξεφύγεις από τους τοξικούς ανθρώπους». Λες και σε κυνηγάνε και σε ψάχνουν για να σου «ρουφήξουν» ενέργεια (ότι και αν σημαίνει αυτό).

Οι παραδοχές αυτές μάλλον βασίζονται στο γεγονός ότι οι υπόλοιποι άνθρωποι,  είμαστε αψεγάδιαστα αγγελούδια, που δεν πειράξαμε και δεν έχουμε στεναχωρήσει πότε κανέναν (ακόμα και άθελα μας) και πρέπει να βρισκόμαστε σε επιφυλακή από τους τοξικούς.

Όταν προσπαθείς να τρέξεις από έναν “τοξικό” άνθρωπο, κάνεις κακό στον εαυτό σου

Μου αρέσει πολύ ένα κεφάλαιο στο βιβλίο «Για μια νέα ζωή», το οποίο αναφέρει βασικούς μηχανισμούς του εγωισμού. Σε έναν από αυτούς συναντάμε το σκεπτικό «ο περισσότερος κόσμος αποτελεί απειλή για μένα» ή «πρέπει να φυλάγομαι από αυτόν τον άνθρωπο». Αυτές οι δύο φράσεις από μόνες του δεν λένε τίποτα, αυτό που τις δίνει ζωή είναι ο εγωισμός και το συναισθηματικό φορτίο που δημιουργείται από τέτοιου είδους σκέψεις.

Όπως είπε και ένας αναγνώστης στο facebook:

Μια μικρή παρένθεση για τη σύνδεση μυαλού και σώματος

Η καλύτερη θεραπεία για το σώμα, είναι ένας ήσυχος νους – Napoleon Bonaparte

Μια από τις καλύτερες φράσεις που έχω διαβάσει για το ανθρώπινο εγκέφαλο, ήταν όλος παραδόξως στο βιβλίο “Personal MBA”. Συγκεκριμένα η φράση είναι «ζούμε σε ένα καινούργιο περιβάλλον (η σύγχρονη κοινωνία) αλλά βασιζόμαστε σε παλιό λειτουργικό.»

Παρόλο που έχουμε να λύσουμε διαφορετικά προβλήματα συγκριτικά με την εποχή που ζούσαμε σε μικρότερες κοινωνίες, ο τρόπος που τα νιώθαμε στο σώμα μας δεν έχει αλλάξει από την εποχή των σπηλαίων, όταν ακούγαμε έναν περίεργο ήχο στο χόρτα δίπλα μας.

Κάθε πρόκληση, φόβος και σκέψεις, που δημιουργούμε στο μυαλό μας, αποθηκεύεται στο σώμα μας. Οπότε κάθε φορά που φτιάχνεις σενάρια στο μυαλό σου, το άγχος και οι φόβοι μεταφέρονται στο σώμα σου.

Νομίζεις ότι αν «έχεις τον νου σου» ότι θα είσαι καλά συναισθηματικά και σωματικά, αλλά πολύ πιθανό να συμβαίνει το ακριβώς ανάποδο. Τουλάχιστον ο άνθρωπος των σπηλαίων, αντιμετώπιζε μια πιθανή υπαρκτή απειλή και επιπλέον αν όντως έβγαινε κάτι μέσα από τους θάμνους, η ενέργεια που είχε πλημμυρίσει το σώμα του, θα μετασχηματιζόταν σε κινητική.

Δεν ταιριάζουμε με όλους

Κατά τη διάρκεια της ζωής μας θα υπάρχουν άνθρωποι, με τους οποίους θα έχουμε καλές σχέσεις, άνθρωποι με τους οποίους θα έχουμε μια αμοιβαία αδιαφορία και άνθρωποι με τους οποίους δεν θα ταιριάζουμε καθόλου. Συνήθως οι άνθρωποι που ανήκουν στην τελευταία κατηγορία για πολλούς «κερδίζουν» την ταμπέλα «τοξικοί άνθρωποι».

Όσο και να θέλουμε να τα πηγαίνουμε καλά με όλους, δυστυχώς ή ευτυχώς δεν μπορούμε να καθορίσουμε όλες τις συμπεριφορές και όλα τα γεγονότα που συμβαίνουν στην καθημερινότητα μας.

Πέρα όμως από την εύκολη λύση, η οποία είναι να κατηγορούμε των περίγυρο μας, ας δούμε δύο μικρούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν το πόσο εύκολα συνάπτουμε σχέσεις.

1)Μια θεωρία λέει πρακτικά ότι αν μεγάλωσες σε υποστηρικτικό περιβάλλον, τότε μπορείς να συνάψεις πιο εύκολα σχέσεις με τους γύρω σου.

2)Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει πως ο συνδυασμός των γονιδίων σου όσον αφορά συγκεκριμένους νευροδιαβιβαστές οι οποίοι αφορούν το άγχος, είναι υπεύθυνοι για το αν θα είσαι χαλαρός στις κοινωνικές σου συνευρέσεις.

Ο λόγος που λέω «μικρή επίδραση» είναι διότι αυτό αποδείχτηκε τον Μάϊο του 2013 σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality and Social Psychology. Ο παράγοντας που παίζει σημαντικό ρόλο είναι αυτός της κάλυψης ή μη-κάλυψης των προσωπικών αναγκών και πως ο κάθε ένας από μας συμπεριφέρεται σε μια κοινωνική κατάσταση.

Μια παράτολμη υπόθεση: Φεύγοντας από τις έρευνες, πολλές φορές από ότι καταλαβαίνω οι σχέσεις που διαπράττουμε, έχουν να κάνουν με τις σκέψεις και τις ερωτήσεις που κάνουμε στο μυαλό μας. Σε βαθύτερο επίπεδο δεν κάνουμε εμείς οι ίδιοι τις σχέσεις αλλά κυρίως τα προϊόντα των σκέψεων μας. Οπότε τα περισσότερα πράγματα καθορίζονται από τις σκέψεις που έχουν πάρει «πράσινο φως» από εμάς. Ποιες σκέψεις επιλέγεις;

Επιλέγεις να φτιάχνεις ιστορίες στο μυαλό σου για τις προδοσίες που έζησες ή για τις καλές στιγμές; Επιλέγεις να φτιάχνεις ταμπέλες όπως “τοξικοί άνθρωποι” για να θυμίζεις στον εαυτό σου ότι «ο κόσμος έξω είναι επικίνδυνος» ή βλέπεις τα πράγματα ανεπηρέαστος από τις ταμπέλες. Αν και στο τελευταίο παράδειγμα δεν υπάρχει τόσο πολύ το άσπρο και το μαύρο μιας και αρκετές φορές οι «ταμπέλες» μας γλυτώνουν πολύτιμο χρόνο. Ο εγκέφαλος μας είναι σε μια συνεχή διαδικασία επιβεβαίωσης ή απόρριψης των υποθέσεων που κάνει για το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε.(περισσότερα στο βιβλίο How emotions are made).

Είναι τοξικός όποιος δεν ταιριάζει μαζί σου;

Το γεγονός ότι δεν ταιριάζουμε με άλλους ανθρώπους δεν είναι ούτε καλό, ούτε κακό, είναι αυτό που είναι. Αν δεν τρέφεσαι από τις αρνητικές καταστάσεις σε μεγάλο βαθμό τότε θα διαχωριστείς από τον άλλον όπως το νερό με το λάδι. Επίσης πάντα θα βγαίνεις κερδισμένος κατά μια έννοια, μιας και θα καταλαβαίνεις ποιους ανθρώπους θέλεις να έχεις στη ζωή σου.

Όλα εξαρτώνται από την οπτική γωνία που θα τα δεις. Ο ίδιος άνθρωπος έχει την ικανότητα να δει πως θα διαχειριστεί μια σχέση με έναν άνθρωπο που δεν ταιριάζει και δεν συνεννοούνται ενώ παράλληλα έχει τη δύναμη να τον ανακηρύξει «τοξικό» και να το αναπαράγει συνεχώς στο μυαλό του, δραματοποιώντας την κατάσταση.

Κλείνοντας

Mε την «έρευνα» που έκανα, η έννοια «τοξικοί άνθρωποι» είναι τόσο αόριστη και αφηρημένη που ο μόνος σκοπός που  εξυπηρετεί είναι η ενίσχυση ενός εικονικού φόβου για τους γύρω μας καθώς και η δραματοποίηση των σχέσεων. Αν δεν με πιστεύεις γύρνα στην αρχή του άρθρου και πες με ειλικρίνεια αν έχεις κάνει έστω και μια φορά τις συνήθειες των «τοξικών ανθρώπων». Πόσα από αυτά έχεις κάνει…κρυφοτοξικέ!

Μπορεί να πεις «δεν έχεις γνωρίσει τοξικούς ανθρώπους για αυτό τα λες αυτά…». Δύσκολο να γνωρίσεις κάτι που δεν υπάρχει, αλλά ακόμα και να πείσω τον εαυτό μου ότι ένα επίθετο αντιπροσωπεύει την ολότητα ενός ανθρώπου και να ψάχνω τρόπους «να αναγνωρίσω τους τοξικούς ανθρώπους γύρω μου», τι θα καταφέρω; Από την άλλη μπορεί να είμαι εγώ ο τοξικός άνθρωπος…και όλα αυτά να είναι μια προπαγάνδα για την κυριαρχία των τοξικών ανθρώπων! Ποιος ξέρει…

Πηγές

Για μια νέα ζωή – Βιβλίο

The Personal MBA – Βιβλίο

How emotions are made – Βιβλίο

Why Can’t We Get Along? – Άρθρο


Σημείωση

Αγοράζοντας βιβλία μέσω των συνδέσμων του baktoblog, μας βοηθάς στο να συνεχίσουμε να γράφουμε υψηλής ποιότητας κείμενα.


Δωρεάν ebook «Τροφή για σκέψη»: Κατέβασε το σε 3 βήματα