Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται από 10 δισεκατομμύρια νευρώνες. Όσο μεγάλο και αν φαντάζει το νούμερο, οι νευρώνες καθίστανται μη λειτουργικοί αν δεν συνδέονται μεταξύ τους. Ένας ενήλικος άνθρωπος έχει περίπου 100 τρισεκατομμύρια συνδέσεις νευρώνων. Από την άλλη στο διαδίκτυο υπάρχουν περίπου 40 δισεκατομμύρια σελίδες. Αν υποθέσουμε , λοιπόν, ότι κάθε σελίδα έχει 10 υποσέλιδες τότε έχουμε 400 δισεκατομμύρια συνδέσεις.  Με λίγα λόγια, κάθε ένας από εμάς έχει στο κεφάλι του ένα δίκτυο με περισσότερες διασυνδέσεις από ότι ολόκληρο το διαδικτυακό δίκτυο του κόσμου. Μέσα στο περίπλοκο δίκτυο του εγκεφάλου υπάρχουν ανάγκες που καθορίζουν αν όχι όλη, τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητας μας.

To 1943, ο Abraham Maslow  δημοσίευσε μια έρευνα την οποία την περιέγραψε ως “η ιεραρχία των ανθρώπινων αναγκών”. Το χαρακτηριστικό στοιχείο στην εργασία είναι η πυραμίδα που είχε φτιάξει κατά την οποία θέτει ως πρωταρχικές ανάγκες τις φυσικές ανάγκες, όπως το φαγητό, το νερό και ο ύπνος. Στο επόμενο επίπεδο έχει τοποθετήσει την ασφάλεια, όπως η στέγαση. Οι υπόλοιπες ανάγκες στην πυραμίδα εντάσσονται στην κατηγορία “καλές αν μπορείς να τις πετύχεις”, ανάγκες όπως η αγάπη και το αίσθημα συμμετοχής, με τον απόλυτο στόχο του ανθρώπου την αυτεπίγνωση(self-actualization).

Ο Matthew D.Lieberman στο βιβλίο του «Social» παραθέτει μια διαφορετική άποψη διατυπώνοντας ότι όσο σημαντική είναι η τροφή και το νερό για ένα βρέφος εξίσου σημαντική είναι η φροντίδα και η κοινωνική σύνδεση με τον υπόλοιπο κόσμο. Είμαστε κοινωνικά καλωδιωμένοι, αν και οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αγάπη υπονομεύοντας μερικές φορές  την ανάγκη του να ανήκουμε σε ένα κοινωνικό σύνολο. Παρ’ όλα αυτά, έχουμε «κατασκευαστεί» με τέτοιο τρόπο, ώστε βιολογικά  η εύρεση τους να μας είναι αναγκαία.

Η ανάγκη αυτή συνδέεται άμεσα με την ευτυχία μας, συμβάλλοντας στην δημιουργία ενός θετικού συναισθηματικού«οικοσυστήματος». Κάθε φορά που βλέπουμε ένα αγαπημένο πρόσωπο ο οργανισμός μας εκκρίνει ντοπαμίνη, προκαλώντας μας θετικά συναισθήματα και δίνοντας μας ενέργεια ώστε να συνεχίσουμε τη μέρα μας δημιουργικά.

Θέλετε να είστε ευτυχισμένοι;   Βάλτε ανθρώπους στη ζωή σας που κέρδισαν επάξια τη θέση τους στην καθημερινότητα σας.

Έρευνες που διεξήχθησαν σε 100 χώρες σύγκριναν το εισόδημα με τις κοινωνικές σχέσεις σε συνάρτηση με την καλή ποιότητα ζωής. Τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών κατέληξαν επιστημονικά στο εξής συμπέρασμα : το να έχεις πραγματικούς φίλους οι οποίοι αποτελούν μέρος της καθημερινότητας σας καθώς  έρχεστε σε επαφή αρκετά συχνά , αντιστοιχεί σε 10.000 δολάρια  τον χρόνο.

Δώστε αγάπη και αφοσίωση κερδίζοντας  και εσείς το μερίδιο σας. 


Σημείωση

Αγοράζοντας βιβλία μέσω των συνδέσμων του baktoblog, μας βοηθάς στο να συνεχίσουμε να γράφουμε υψηλής ποιότητας κείμενα.


Δωρεάν ebook «Τροφή για σκέψη»: Κατέβασε το σε 3 βήματα


HTML Image as link Qries