Βάζοντας όρια στις σχέσεις μας με τους άλλους…

Βάζοντας όρια στις σχέσεις μας με τους άλλους...
17 Shares

Οι άνθρωποι είμαστε όντα κοινωνικά, όπως είχε γράψει και ο σπουδαίος Αριστοτέλης. Αυτό σημαίνει πως έχουμε έμφυτη την ανάγκη να ερχόμαστε κοντά σε άλλους ανθρώπους, να ταιριάζουμε με μερικούς από αυτούς και να τους επιλέγουμε για να συμπορευτούμε μαζί στη ζωή, μοιραζόμενοι τις χαρές και τις λύπες. Και ενώ υπαρξιακά είμαστε μόνοι, ερχόμαστε στον κόσμο μόνοι και φεύγουμε μόνοι, δεν μπορούμε να πορευτούμε στη ζωή αυτή μόνοι. Αναγκαζόμαστε –καλώς ή κακώς- να καλλιεργήσουμε σχέσεις με άλλους ανθρώπους.

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη. Διάβασε περισσότερα άρθρα της αρθρογράφου εδώ.

Ένας τρόπος με τον οποίο συνδεόμαστε με ένα άλλο άτομο είναι η φιλία. Η φιλία είναι ένα συναίσθημα απαραίτητο για τη διατήρηση της καλής ψυχικής υγείας και αποτελεί παράλληλα ένα πολύτιμο στήριγμα σε προβλήματα και δυσκολίες της ζωής. Είναι μία αγάπη που ενώ παραμένει πλατωνική εμπεριέχει μέσα της τη σαγήνη και το θαυμασμό που υπάρχει και στο ερωτικό συναίσθημα.

Οι φίλοι μας είναι ουσιαστικά η οικογένεια που επιλέγουμε εμείς οι ίδιοι. Είναι άνθρωποι που τους θέλουμε στη ζωή μας διότι έχουμε κρίνει πως ο χαρακτήρας και η ποιότητά τους είναι ενδεδειγμένη και σωστή για εμάς. Η μεγάλη διαφορά της φιλίας από τον έρωτα είναι το γεγονός πως εκείνη στηρίζεται περισσότερο στη λογική και λιγότερο στο πάθος και την ορμή.

Πολλές φορές στις φιλικές σχέσεις επικρατεί η άποψη πως οι φίλοι πρέπει να μοιράζονται τα πάντα. Είναι γεγονός πως ένας καλός φίλος είναι ένα σπουδαίο στήριγμα και ένας καλός ακροατής όταν αισθανθούμε την ανάγκη να μιλήσουμε για αυτά που μας βαραίνουν. Όμως ένας καλός φίλος θα πρέπει να σεβαστεί και την επιλογή που έχουμε να μη μοιραστούμε ένα δικό μας θέμα όταν κρίνουμε πως αυτό δεν είναι καλό για εμάς. Ο καλός φίλος πρέπει να σέβεται την ψυχή και τα όριά μας και να στηρίζει την επιθυμία μας , χωρίς να παρασύρεται από εγωισμούς και μικρότητες. Ο αληθινός φίλος σε διαβεβαιώνει πως θα είναι πάντα εκεί σε οτιδήποτε χρειαστείς, αλλά δε σε εκβιάζει συναισθηματικά να του μιλήσεις για ένα δικό σου θέμα όταν δεν είναι αυτό που επιθυμείς.

Είναι σπουδαίο ο άνθρωπος να μάθει να βάζει στη ζωή του όρια. Σε όλες του τις σχέσεις, από φιλικές μέχρι οικογενειακές. Τα όρια είναι ένας τρόπος με τον οποίο δείχνουμε στους άλλους μέχρι ποιο βαθμό έχουν οικειότητα μαζί μας και μέχρι ποιο βαθμό μπορούν να συμπεριφέρονται χαλαρά απέναντί μας, όπως και τους υπενθυμίζουν και τις δικές τους υποχρεώσεις ως προς το πρόσωπό μας. Βάζοντας όρια προστατεύουμε τον εαυτό μας από την περιέργεια των άλλων και διασφαλίζουμε την ιδιωτική μας ζωή.

Όσο δύσκολο και αν είναι να το αποδεχτούμε, στην πραγματικότητα λίγοι είναι εκείνοι που ενδιαφέρονται πραγματικά για μας. Οι περισσότεροι άνθρωποι απλώς είναι περίεργοι. Και το γεγονός πως κάποιος έχει οικογένεια ή στενούς φίλους δεν του στερεί το δικαίωμα να θέλει να μείνει μόνος ή να μη μοιραστεί, όταν κρίνει πως αυτό δε θα του κάνει καλό, ένα δικό του πρόβλημα. Όταν βάζουμε λοιπόν όρια μαθαίνουμε τους άλλους να μας σέβονται, διότι και εμείς οι ίδιοι έχουμε αρχίσει να σεβόμαστε περισσότερο τον εαυτό μας.

Ο καλός φίλος δεν πατάει επάνω στην ψυχή μας και δε μας εκβιάζει συναισθηματικά ώστε να του ανοίγουμε την ψυχή μας σαν τριαντάφυλλο. Σέβεται τον προσωπικό μας πόνο, τα όρια και τα θέλω μας χωρίς να προσπαθεί να μας δημιουργήσει ενοχές, βεβαιώνοντάς μας όμως πως θα είναι εκεί οποιαδήποτε στιγμή τον έχουμε ανάγκη.

Το να έχεις τον εαυτό σου προτεραιότητα και να σέβεσαι τις ανάγκες και τα θέλω σου είναι ένα κλειδί που θα μας ανοίξει την πόρτα της ευτυχίας. Είναι ο τρόπος με τον οποίο θα αγαπήσουμε πραγματικά και τους άλλους; διότι όταν δεν αγαπάς τον εαυτό σου πραγματικά, τότε μπορείς να αγαπήσεις ουσιαστικά και να συνδεθείς υγιώς με οποιονδήποτε άλλο;

Μάθε να βάζεις όρια. Έχεις δικαίωμα να κρατάς πράγματα για τον εαυτό σου, έχεις δικαίωμα να προστατεύεις την ιδιωτική σου ζωή. Μην ανοίγεις πια αυτή την καρδιά σου σα τριαντάφυλλο…


Θέλεις να γράψεις guest άρθρο στο baktoblog; Κάνε «κλικ» εδώ!


Τροφή για σκέψη κάθε Κυριακή πρωί!

* indicates required

Μαρία Σκαμπαρδώνη
Δημοσιογράφος. Η Ψυχολογία είναι ένα από τα αγαπημένα αντικείμενα μελέτης της διότι μελετά τα μύχια και τα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης, μαζί με τη Φιλοσοφία. Η γραφή είναι για αυτή ένας τρόπος ζωής, ένα ξέσπασμα και μία φυγή από την κουραστική πραγματικότητα.