Ένα βιογραφικό σημείωμα είναι πολύτιμο εφόδιο για όποιον αναζητά εργασία, αυτή την περίοδο. Είναι ο καθρέφτης της επαγγελματικής μας ζωής, γι αυτό θα πρέπει να γράφεται πολύ προσεκτικά. Ωστόσο, πολύ συχνά, οι εργοδότες λαμβάνουν βιογραφικά από υποψηφίους που έχουν πολλά λάθη και δεν μπαίνουν καθόλου στην διαδικασία να τα διαβάσουν. Για να μη χάσεις την ευκαιρία να πάρεις την δουλειά των ονείρων σου, εξαιτίας του βιογραφικού, συνέχισε να διαβάζεις το κείμενο. Θα μάθεις, ποια λάθη πρέπει να αποφύγεις.

Γράφει η Μαίρη Κάντα, δημοσιογράφος στο jobstoday.gr.

1. Ορθογραφικά λάθη

Αρχικά σε ένα βιογραφικό, τα ορθογραφικά λάθη και τα συντακτικά είναι ασυγχώρητα. Ο εργοδότης μόλις δει ένα τέτοιο λάθος, θα πιστέψει πως ο υποψήφιος  είναι επιπόλαιος και αδιάφορος για το βιογραφικό του και για την δουλειά. Προφανώς, δεν θα τον θέλει για υπάλληλο. Για αυτό το λόγο, διάβασε το αρκετές φορές πριν το στείλεις. Φρόντισε να διορθώσεις τυχόν ορθογραφικά λάθη και έλεγξε την σύνταξη των προτάσεων. Θυμήσου πως θα πρέπει να ακολουθεί τους συντακτικούς κανόνες. Ακόμα, ζήτα από ένα φίλο ή από κάποιο συγγενή να το διαβάσει, ώστε να εξαλειφθούν όλες οι πιθανότητες ύπαρξης λάθους.

2.Χρονολογικά κενά

Η μη τήρηση της χρονολογικής σειράς, είναι άλλο ένα συνηθισμένο λάθος. Στο βιογραφικό πρέπει να αναφέρεις τις σπουδές και την εργασιακή σου εμπειρία χρονολογικά, από την πιο πρόσφατη προς την παλαιότερη. Δεν πρέπει να καταγράψεις άτακτα αυτά τα στοιχεία. Επίσης, σε ένα βιογραφικό απαγορεύονται τα χρονολογικά κενά. Δεν είναι θετικό για την εικόνα ενός υποψήφιου να απέχει, λόγου χάρη, έξι χρόνια από την αγορά εργασίας. Ωστόσο, εάν έχεις κάποιο κενό διάστημα, προσπάθησε να το καλύψεις. Στη περίπτωση που απείχες από την εργασία για να φροντίσεις το παιδί σου, προσπάθησε να αναφέρεις στο βιογραφικό κάποια εθελοντική εργασία ή κάποια απασχόληση που έκανες από το σπίτι, π.χ. κατασκευή κοσμημάτων, δημιουργία βίντεο στο YouTube κλπ.

3.Πολυσέλιδο βιογραφικό

Επιπρόσθετα, λάθος θεωρείται και η μεγάλη έκταση του βιογραφικού. Πολλές φορές οι υποψήφιοι παρασύρονται και γράφουν πολλές περιττές πληροφορίες, με αποτέλεσμα το βιογραφικό να έχει πολλές σελίδες. Θυμήσου πως πρέπει να παρουσιάζεις μόνο τα πιο σημαντικά βήματα της επαγγελματικής και της ακαδημαϊκής σου πορείας. Πίστεψε με, δεν θα προσληφθείς, επειδή πέρασες με 10 ένα μάθημα στο Γ΄ εξάμηνο της σχολής. Άρα δεν χρειάζεται να το αναφέρεις στο βιογραφικό σου. Φρόντισε να μη ξεπερνά τις δύο σελίδες. Ακόμα, μη αναφέρεις πληροφορίες που δεν ισχύουν. Μη σκεφτείς, δηλαδή, να προσθέσεις ένα τίτλο σπουδών που δεν έχεις αποκτήσει, ή περισσότερη επαγγελματική εμπειρία με αναληθή στοιχεία. Γιατί ο εργοδότης στο τέλος θα αποκαλύψει την αλήθεια και εσύ θα εκτεθείς ανεπανόρθωτα.

4. Χαοτική διαμόρφωση

Η εμφάνιση επίσης, παίζει μεγάλο ρόλο. Οι πληροφορίες του βιογραφικού μπορούν να χαθούν, εάν δεν είναι δομημένες σωστά. Έτσι, απέφυγε τα χρώματα και τις μεγάλες παραγράφους. Βάλε bullets και πρόσεξε ιδιαίτερα την γραμματοσειρά. Μη προτιμήσεις την Times New Roman, καλύτερα επέλεξε την Helvetica ή κάποια άλλη sans-serif γραμματοσειρά.

5. Ακατάλληλη διεύθυνση e-mail

Η ακατάλληλη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μπορεί να καταστρέψει το βιογραφικό ή και το επαγγελματικό σου προφίλ. Σκέψου πως απευθύνεσαι σε έναν υποψήφιο εργοδότη και θα πρέπει να φανείς υπεύθυνος και σοβαρός. Εάν χρησιμοποιήσεις την διεύθυνση arkoudaki@gmail.com ή xrysoperisteraki@hotmail.com, θα έχεις το αντίθετο αποτέλεσμα.

HTML Image as link Qries

Γι’ αυτό το λόγο, φρόντισε να δημιουργήσεις ένα νέο email με το ονοματεπώνυμό σου. Ακόμα, μη γράφεις σε τρίτο πρόσωπο στο βιογραφικό.

6. Παράληψη επιτευγμάτων

Άλλο συνηθισμένο λάθος είναι πως πολλοί υποψήφιοι εστιάζουν στις αρμοδιότητες που είχαν σε παλαιότερες θέσεις εργασίας και ξεχνούν να αναφέρουν τα επιτεύγματα τους. Για παράδειγμα, μη γράψεις μόνο “υπεύθυνος πωλήσεων” αλλά “υπεύθυνος πωλήσεων όπου υπήρξε αύξηση κατά 15% “. Αμέσως, διακρίνεται το επίτευγμά σου και δίνεις μια θετική εικόνα στον δυνητικό εργοδότη.

7. Βαρύγδουπες περιττές λέξεις

Επιπλέον, πρόσεξε η εργασιακή εμπειρία που αναφέρεις στο βιογραφικό σημείωμα, να συνδέεται με την θέση που ενδιαφέρεσαι να προσληφθείς. Τόνισε μόνο τις ικανότητες που ταιριάζουν με τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης θέσης. Απέφυγε, επίσης, τις λέξεις ή τις φράσεις κλισέ καθώς περιγράφεις τις ικανότητες που έχεις. Η υπερβολική χρήση τους, φανερώνει έλλειψη επαγγελματισμού και δεν περιγράφουν εύστοχα το τι κάνεις ακριβώς στην εργασία. Δόμησε το βιογραφικό με τις σωστές φράσεις και λέξεις, έτσι ώστε να κερδίσεις το ενδιαφέρον του μελλοντικού εργοδότη.

8. Αναφορά προσωπικών πεποιθήσεων

Συμπληρωματικά, πρόσεξε τις προσωπικές πληροφορίες που θα γράψεις στο βιογραφικό. Σε αυτό το σημείο, γίνονται αρκετά λάθη. Μη αναφέρεις την ηλικία σου, τις θρησκευτικές ή τις πολιτικές πεποιθήσεις ή την οικογενειακή σου κατάσταση. Εάν σημειώσεις πολλά για τον εαυτό σου θα οδηγήσεις τον εργοδότη να κάνει διακρίσεις. Πρέπει να αποφασίσει για το πόσο κατάλληλος είσαι για την θέση μόνο με βάση την εμπειρία και τις δεξιότητές σου και όχι λόγω ηλικίας ή θρησκευτικών πεποιθήσεων. Θυμήσου μόνο, μη προσθέσεις πολλές πληροφορίες επικοινωνίας. Αρκεί μόνο ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου.

9. Παράληψη των προσωπικών δραστηριοτήτων

Η μη αναφορά χόμπι ή άλλων ενδιαφερόντων εκτός εργασιακού περιβάλλοντος σε ένα βιογραφικό, είναι λάθος και μειώνει τις πιθανότητες πρόσληψης. Οι εργοδότες επιθυμούν να προσλάβουν ολοκληρωμένες προσωπικότητες που δεν ασχολούνται μόνο με την δουλειά, αλλά και με άλλες δραστηριότητες στο ελεύθερο τους χρόνο. Γι αυτό το λόγο, θυμήσου, να προσθέσεις μία ενότητα όπου θα περιγράφεις κάποιες ασχολίες, όπως εθελοντισμός για την προστασία του περιβάλλοντος, σκάκι, τοξοβολία κλπ.

Αποφεύγοντας τα παραπάνω λάθη στο βιογραφικό, ο μελλοντικός εργοδότης θα το διαβάσει πιο ευχάριστα και θα αυξηθούν οι πιθανότητες πρόσληψης σου.


Σημείωση

Αγοράζοντας βιβλία μέσω των συνδέσμων του baktoblog, μας βοηθάς στο να συνεχίσουμε να γράφουμε υψηλής ποιότητας κείμενα.


Δωρεάν ebook «Τροφή για σκέψη»: Κατέβασε το σε 3 βήματα