Βιβλία μου, ευχαριστώ για όλα!

Βιβλία μου, ευχαριστώ για όλα!
Photo by Alfons Morales on Unsplash
16 Shares

Βιβλία μου! Τόμοι μου χρυσοί, βιβλία μου μουντζουρωμένα και σημειωμένα παντού. Βιβλία μου περιποιημένα, βιβλία μου σκισμένα, βιβλία μου λερωμένα, όλα σας αγαπώ. Πόσο πολύτιμη είναι η συντροφιά σας, πόσα ευεργετήματα μου έχετε προσφέρει! Πόσο σπουδαία είναι η παρέα σας, σε πόσα ταξίδια και με μαγικές εξορμήσεις έχετε οδηγήσει την ψυχή μου!
Βιβλία μου, είστε το καταφύγιό μου στις θλίψεις και τις πικρίες μου. Σε εσάς προστρέχω, να δέσετε τις πληγές μου με κρασί και να τις θεραπεύσετε. Είστε πάντοτε εκεί, έτοιμα να με παρηγορήσετε και να με διδάξετε. Είστε πάντοτε εκεί, δεν υπεκφεύγετε ποτέ και δε με αφήνετε εγκαταλελειμμένη ποτέ. Πάντοτε με βοηθάτε και με συμβουλεύετε, πάντοτε με αγάπη και κατανόηση μου φέρεστε.

Βιβλία μου, με πόσο μίσος και θυμό έχουν ξεσπάσει επάνω σας φανατικοί και διάφοροι άλλοι φονταμενταλιστές. Πόσο πολύ ήθελαν να εμποδίσουν τη γνώση που κρύβεται μέσα να ξεχυθεί στον κόσμο, πόσο ήθελαν να σας εμποδίσουν να μεταφέρετε την αλήθεια εκεί όπου υπάρχει η άγνοια και το φως εκεί που υπάρχει το σκοτάδι! Και τι δεν έκαναν, σας πετροβόλησαν, σας έκαψαν, σας έσκισαν, σας έκρυψαν. Και όμως, εσείς υψωθήκατε και νικήσατε κάθε τυφλωμένο από φανατισμό και άγνοια, δεν του ς επιτρέψατε να σας λυγίσουν.

Γιατί η Γνώση πάντοτε θα νικάει, θα αφήνεις ηττημένους όσους την πετροβολούν.
Βιβλία μου, στις σελίδες σας πάντοτε χάνομαι και ξαναγεννιέμαι. Δε με φοβίζει πλέον τίποτα, δε με πληγώνει τίποτα. Εσείς είστε πάντοτε εκεί και το ξέρω.

Στα βιβλία μου όταν βρίσκομαι κοντά, τα προβλήματα όλα φαίνονται μηδαμινά και λίγα. Οι σελίδες τους είναι φάρμακο σε κάθε πόνο, οι συμβουλές τους πολύτιμες για την οικοδόμηση μίας όμορφης ζωής. Όταν βρίσκομαι κοντά σε αυτά αισθάνομαι πλήρης και ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Και ας μην έχω πολλά χρήματα, και ας μην κατέχω το ακριβότερο αμάξι ή το πλουσιότερο σπίτι. Ο πλούτος ο αληθινός είναι η γνώση.

Βιβλία μου, εσείς με ξέρετε τόσο καλά. Κανένας άλλος δεν έχει ακούσει τις εξομολογήσεις μου σε εσάς, κανένας άλλος δεν έχει μάθει πόσες φορές έχω κλάψει για τη δουλειά μου, για τον άδοξο έρωτα, για τους φίλους που με πρόδωσαν, κανείς. Εσείς με έχετε δει στα μεγάλα μου σκοτάδια, στα ατελείωτα αδιέξοδά μου και στους προβληματισμούς μου. Εσείς έχετε κλείσει μέσα σε σελίδες σας δάκρυα και θυμό και νεύρα και απογοήτευση. Πού αλλού θα μπορούσα να στηριχτώ, ποιος άλλος είναι καλύτερος και πιο πιστός φίλος από εσάς;

Σας ευχαριστώ για όλα βιβλία μου. Σας ευγνωμονώ για την ελπίδα που μου έχετε δώσει και γιατί δε με αφήσατε να βυθιστώ σε σκοτάδι βαθύ. Σας ευχαριστώ γιατί μου διδάξατε πως για κάθε πρόβλημα υπάρχει και η λύση του, πως κάθε τέλος σηματοδοτεί μία νέα αρχή, πως όταν πέσεις κάτω πρέπει να σηκωθείς ξανά και ξανά και ξανά. Πού θα ήμουν άραγε χωρίς εσάς, τι θα ήμουν χωρίς εσάς; Ένας άνθρωπος φτωχός, χαμένος και μόνος. Ήρθατε και κάνατε τη ζωή μου τόσο όμορφη, γεμάτη χρώμα και ελπίδα.

Σας ευχαριστώ για όλα βιβλία μου. Γιατί δεν επιτρέψατε ποτέ να αισθάνομαι μόνη και γιατί μου καλλιεργήσατε την κριτική μου σκέψη ώστε να σκέφτομαι περισσότερο και να πιστεύω λιγότερο. Γιατί δε με αφήσατε να πιστεύω σε ψέματα πολιτικάντηδων και μου δώσετε τη γνώση της ιστορίας ώστε να μπορώ να κρίνω αντικειμενικά. Σας ευχαριστώ γιατί δεν αφήσατε την ψυχή μου να χαλάσει από τη σύγχρονη τηλεόραση που προσπαθεί διαρκώς να υποβαθμίσει την ψυχική υπόσταση του ανθρώπου και προβάλλει μόνο την εμμονή με τα υλικά αγαθά και την τρυφηλότητα.

Λυπάμαι για εκείνους που σας θεωρούν βαρετά και δε θέλουν να σας γνωρίσουν καλύτερα. Δε γνωρίζουν τι χάνουν, δεν μπορούν να φανταστούν σε πόσους κόσμους και εποχές δε θα ταξιδέψουν ποτέ. Μακάρι κάποτε να σας αγαπήσουν όλοι και να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή.

Ζητώ ειλικρινά, συγγνώμη για το σύγχρονη εκπαιδευτικό σύστημα που δε δίνει πια την ευκαιρία στους μαθητές να σας αγαπήσουν και σας θεωρούν μόνο κούραση και βάρος περιττό. Λυπάμαι για τον αποστειρωμένο και τόσο επιφανειακό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τους αρχαίους μας συγγραφείς, τη λογοτεχνία, την ιστορία και όλα τα άλλα αντικείμενα γνώσης. Θλιβερό βιβλία μου να υποτιμάται διαρκώς η ολόπλευρη θέαση των γεγονότων και μην ενισχύεται η κριτική σκέψη. Δεν ξέρω αν κάτι αλλάξει στο απώτερο μέλλον, αν θα ήθελαν αυτοί που έχουν εξουσία να αποκτήσουν γνώση και κριτική σκέψη οι πολίτες. Μάλλον δε θα αλλάξει το ίδιο, εμείς πρέπει να αλλάξουμε.

Σας ευχαριστώ για όλα βιβλία μου.


Τροφή για σκέψη κάθε Κυριακή πρωί!

* indicates required

Μαρία Σκαμπαρδώνη
Δημοσιογράφος. Η Ψυχολογία είναι ένα από τα αγαπημένα αντικείμενα μελέτης της διότι μελετά τα μύχια και τα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης, μαζί με τη Φιλοσοφία. Η γραφή είναι για αυτή ένας τρόπος ζωής, ένα ξέσπασμα και μία φυγή από την κουραστική πραγματικότητα.