Στην παραπάνω συζήτηση “Βρες το κίνητρο σου και κατέκτησε τη ζωή σου”,  με τον Γιάννη Παντελή μπορείς να μάθεις πολλά για το πώς να σηκώνεσαι το πρωί από το κρεβάτι και να έχεις όρεξη να κατακτήσεις τη μέρα!

Βρες τον Γιάννη στο νέο του blog και στο Instagram.

Κατέβασε δωρεάν το βιβλίο του Γιάννη 10 “Simple Life Hacks & Habits to Reach All of Your Goals“.

Βρες το κίνητρο σου και κατέκτησε τη ζωή σου ft. Γιάννης Παντελής

Μια σημείωση: Στο κείμενο παρακάτω θα βρεις τα πιο σημαντικά σημεία. Αν σε ενδιαφέρει να λάβεις το 100% δες το βίντεο παραπάνω!

Bold: Γιώργος Μπάκουλης

Normal: Γιάννης Παντελής

HTML Image as link Qries

Τι είναι το κίνητρο (motivation);

Motivation είναι η κατάσταση στην οποία θα είσαι, όπου θα ξυπνάς το πρωί (ανεξαρτήτως μέρας) και να λες:

Πάμε να κατακτήσουμε τη μέρα!

Είναι να δίνεις ότι έχεις από ψυχική, συναισθηματική δύναμη και σωματική δύναμη προκειμένου να κατακτήσεις τους στόχους σου.

Ποια είναι η διαφορά του εσωτερικού με το εξωτερικό κίνητρο;

Πολύ επιλέγουν τα κίνητρα τους με τη σκέψη «Να δείξω σε κάποιον ότι έχω κίνητρα και ποιος ή ποια είμαι» ή «να πετύχω κάτι σε εξωτερικό επίπεδο».

Υπάρχουν 2 είδη κινήτρων:

Το εσωτερικό. Το οποίο είναι μια δύναμη που βγαίνει από μέσα σου και θα σε σπρώχνει ουσιαστικά να κατακτήσεις όλους σου τους στόχους.

Το εξωτερικό. Το οποίο έχει ως στόχο την εξωτερική ικανοποίηση που λαμβάνουμε από την αποδοχή του περίγυρου μας.

Το λιοντάρι και η γαζέλα

Κάθε μέρα στην Αφρική ξυπνάει η γαζέλα και τρέχει για να μην τη φάει το λιοντάρι. Επίσης κάθε μέρα ξυπνάει και το λιοντάρι και τρέχει για να πιάσει τη γαζέλα. Το ωραίο με αυτή την ιστορία είναι ότι η γαζέλα αν δεν βλέπει το λιοντάρι θα σταματήσει να τρέχει, γιατί το κίνητρο που έχει είναι εξωτερικό. Από την άλλη μεριά το λιοντάρι θα κάνει ότι μπορεί για να πιάσει τη γαζέλα, το κίνητρο που έχει είναι εσωτερικό. Γιατί ξέρει ότι αν δεν πιάσει τη γαζέλα αυτό και η αγέλη του θα πεθάνουν.

Σχέσεις και γυμναστική

Αρχίζεις να γυμνάζεσαι γιατί θέλεις να έχεις μια σχέση με έναν άντρα ή με μια γυναίκα. Με το που μπεις στη σχέση σταματάς να γυμνάζεσαι γιατί πέτυχες το στόχο σου, το κίνητρο που είχες ήταν εξωτερικό. Αν όμως θέλεις να φτιάξεις σώμα γιατί «το σώμα είναι ο ναός σου», γιατί το σώμα σημαίνει υγεία, τότε δεν έχει σημασία αν θα έχεις σχέση ή όχι, το κίνητρο σου είναι εσωτερικό.

Πώς να έχεις κίνητρο στη ζωή σου όταν αντιμετωπίζεις δυσκολίες

Όταν έχεις ένα ισχυρό «γιατί;» μέσα σου. Για παράδειγμα όταν πάω να δώσω μια ομιλία σε ένα κοινό, συμβαίνουν πολλά πράγματα γύρω μου. Βλέπω έναν άνθρωπο να τους αρέσουν αυτά που λέω και να χαμογελάει, βλέπω έναν άλλον να είναι πιο σκεπτικός και να ψιλο-διαφωνεί, βλέπω ένα άλλο παλικάρι να βγάζει φωτογραφίες και σκέφτομαι ότι «πρέπει να έχω και ωραία πόζα εκείνη τη στιγμή :P». Παρόλα αυτά που συμβαίνουν στο μυαλό μου όμως θα είμαι σε flow state.

Το flow state είναι ένας δικός μου τρόπος να εξηγώ το «να ζούμε το τώρα». Το να ζούμε το τώρα είναι σε συνέργια με το «γιατί» κάνουμε ότι κάνουμε.

“Θέλω να γίνω μηχανικός”

“Θέλω να γίνω δικηγόρος”

“Θέλω να γίνω γιατρός”

Γιατί όμως θέλεις να γίνεις το «τάδε» επάγγελμα;

Για παράδειγμα αν θέλεις να γίνεις δικηγόρος για να βγάλεις λεφτά, τότε θα σκέφτεσαι «πληρονομαι σε 10 μέρες και δεν έχω λεφτά κτλ κτλ». Από την άλλη αν θέλεις να γίνεις δικηγόρος γιατί στη ζωή σου έχεις νιώσει την αδικία και δεν θέλεις οι άλλοι άνθρωποι να μην ζουν αυτή την αδικία, τότε πραγματικά δεν σε νοιάζει τι θα γίνει αύριο, δεν σε νοιάζει τι έγινε εχθές. Αυτό που σε νοιάζει είναι ότι ο οι πράξεις που κάνεις τώρα συγκλίνουν με τον τελικό σου στόχο.

Είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις που ακριβώς θέλεις να πας γιατί τότε όσο εμπόδια και αν εμφανιστούν μπροστά σου τα «κλωτσάς» στην άκρη και τα κατακτάς.

Το κίνητρο (motivation) βασίζεται περισσότερο στη λογική ή στο συναίσθημα;

Θα έλεγα περισσότερο στο συναίσθημα. Είμαστε όντα συναισθηματικά, είμαστε δέσμιοι των συναισθημάτων μας.

Αφού το κίνητρο για ζωή βασίζεται στο συναίσθημα, τι γίνεται όταν σηκώνεσαι το πρωί και νιώθεις ότι δεν έχεις όρεξη να κάνεις τίποτα;

Όπως είπαμε και πριν οι άνθρωποι είμαστε όντα συναισθηματικά. Επίσης οι άνθρωποι είμαστε όταν των συνηθειών μας, οπότε όταν ξέρεις ακριβώς πώς να προσαρμόσεις τη ζωή σου προκειμένου να αρχίσεις δυναμικά τη μέρα σου, τότε όλα πάνε διαφορετικά.

Η ζωή είναι μια σειρά από συνήθειες. Αν ξέρεις πότε και πώς να κάνεις αυτές τις συνήθειες, ακόμα και χάλια να είσαι επειδή δεν κουνήθηκες καλά ή για οποιοδήποτε λόγο, θα καταφέρεις να είσαι σε μια καλή κατάσταση έτσι ώστε να συνεχίσεις τη μέρα σου.

Πες ότι εγώ ξυπνάω και είμαι χάλια. Το πρώτο πράγμα που θα κάνω είναι να φτιάξω το κρεβάτι μου, έτσι ώστε να δώσω μια επιβράβευση στον εαυτό μου. Μετά το επόμενο πράγμα που θα κάνω είναι ένα παγωμένο ντους!

Πρακτικά οι συνήθειες σου είναι εκεί για να σε βάλλουν πάλι «μέσα στο παιχνίδι»

Ακριβώς. Κάτι που είναι εξίσου σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το να μην είσαι καλά. Όσο και να θέλουμε να κάνουμε πράγματα όλη μέρα κάποιες μέρες θα είμαστε χάλια. Μπορεί να χωρίσεις με την κοπέλα σου, να μαλώσεις με τους γονείς σου ή το αφεντικό σου.

Δεν υπάρχει κανέναν πρόβλημα με το να απολαύσεις να μην είσαι καλά.

Δεν υπάρχει λόγος να προσποίησε ότι δεν είσαι καλά.

Δεν υπάρχει λόγος κάθε μέρα να είσαι «ο τέλειος»

Απόλαυσε και κάποιες μέρες που θα είσαι πιο χαλαρός.

Βιβλία που θα πρότεινες;

The motivation manifesto

Total Recall

Elon Musk

Awaken the Giant Within

The One Thing

Tools of Titans

Thing and Grow Rich

Art of War

Το εγώ είναι εχθρός


Σημείωση

Αγοράζοντας βιβλία μέσω των συνδέσμων του baktoblog, μας βοηθάς στο να συνεχίσουμε να γράφουμε υψηλής ποιότητας κείμενα.


Δωρεάν ebook «Τροφή για σκέψη»: Κατέβασε το σε 3 βήματα