Ζήλεια : Το πρώτο από τα 3 βασικότερα αρνητικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου

Ζήλεια : Το πρώτο από τα 3 βασικότερα αρνητικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου
0 Shares

Η διάθεση για συνεργασία και η ανάγκη ίσως για κοινωνική ένταξη και ομαδική συνύπαρξη σε συνδυασμό με την αξιοθαύμαστη ικανότητα της ανθρώπινης ύπαρξης να φέρνει στη ζωή τις ιδέες (που αρχικά άνηκαν μόνο στον κόσμο του νου μας)  είναι μερικά μόνο από τα θετικά χαρακτηριστικά μας.

Ζήλεια

Είναι στη φύση μας να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους υπόλοιπους σε επίπεδο εξωτερικής εμφάνισης, χρημάτων και σε πολλούς άλλους τομείς. Στο άκουσμα πως κάποιος είναι πιο επιτυχημένος από εμάς, πολύ πιθανό να ζηλέψουμε έστω και λίγο.

Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τη ζήλεια σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, κυρίως γιατί πηγάζει από τις ανασφάλειες τους. Το μεγαλύτερο μέρος του συναισθήματος αυτού εκπέμπεται με τη γλώσσα του σώματος ή με μικρές φράσεις οι οποίες έχουν στόχο την συναισθηματική αντίδραση του ανθρώπου που έχει μπει στο «στόχαστρο».

Μπορείτε να παρατηρήσετε τέτοιες συμπεριφορές ζήλειας όταν άνθρωπος που δρα με βάση αυτό το συναίσθημα σπάνια θα το παραδεχτεί δικαιολογώντας το μάλιστα με έναν πιο κοινωνικά αποδεκτό τρόπο.

Το πρόσφορο έδαφος της φιλίας

Zήλεια μπορεί να παρατηρηθεί και μεταξύ  φίλων. Δυστυχώς, σε ανθρώπους που είναι κοντά μας προβάλλουμε πολλές φορές την εικόνα που θέλουμε εμείς να δούμε αγνοώντας πολλές φορές τα πραγματικά δεδομένα. Ο πόνος που συνοδεύει την εξάλειψη της ψεύτικης εικόνας είναι πολύ μεγάλος με αποτέλεσμα να αρνούμαστε να κοιτάξουμε κατάματα την αλήθεια, δίνοντας την ευκαιρία σε ένα ζηλόφθονο άνθρωπο να δράσει.

Σχετικό άρθρο : Τα σημάδια που αγνοούμε

Τις περισσότερες φορές, οι συμπεριφορές που πηγάζουν από αυτές τις συναισθηματικές καταστάσεις παρουσιάζονται σε μικρές δόσεις. Με αυτόν τον τρόπο, αν κάποιος μας ζηλεύει «χτυπάει» συχνά αλλά όχι με τόσο μεγάλη ένταση ώστε να σταθούμε σε αυτό. Θα τον δικαιολογήσουμε και θα εκλογικεύσουμε τη συμπεριφορά του στο μυαλό μας, αφήνοντας το εκάστοτε περιστατικό να περάσει σχεδόν απαρατήρητο.

Μείνετε ενημερωμένοι για το δεύτερο μέρος «Κομφορμισμός : Μια από τις μεγαλύτερες αρετές»  κάνοντας subscribe στην παρακάτω φόρμα :  

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας (1 e-mail τη βδομάδα) και μπες στην παρέα μαζί με άλλους:

132 Συνδρομητές


Τροφή για σκέψη κάθε Κυριακή πρωί!

* indicates required

Όταν ήμουνα 3η λυκείου μετά τις πανελλήνιες πίστευα ότι η έκθεση θα ήταν το τελευταίο γραπτό μου. Μάλλον έκανα λάθος… :P. Αυτό που με γεμίζει σαν άνθρωπο είναι να δημοσιεύω περιεχόμενο με την ευχή να βοηθήσω τους αναγνώστες και να τους προτείνω βιβλία που θα τους συναρπάσουν. Το επάγγελμα μου είναι μηχανικός επιστήμης και τεχνολογίας υλικών και το πιο πρόσφατο (και μοναδικό για την ώρα) paper αφορά σύνθετα μεταλλικά υλικά.